Razvoj islandskog fudbala u 3 stavke koje bi Srbi odmah trebalo da prepišu!

I posle se pitate zašto je Island u četvrtfinalu...

  • 1

Plasman fudbalske reprezentacije Islanda u četvrtfinale je za mnoge bio iznenađenje, ali daleko od toga da su popularni Ribari iznenadili svojim igrama na EURO.

Svi koji se malo bolje razumeju u fudbal znaju da je Island igrao baraž za odlazak na SP u Brazilu 2014. godine, dok su se kroz kvalifikacije za EP 2016 skoro pa prošetali. Ostavili su sjajan utisak i igrali su ubedljivo najlepši fudbal.

>>> Kad se već toliko ložite na Island, morate da znate 11 činjenica o njihovom fudbalu!

Međutim, do tih kvalifikacija za Mundijal zauzimali su mizerno mesto na fudbalskoj mapi godinama unazad. Motali su se tu negde oko 130. mesta, dok su sada 36. na rang listi.

Razvoj fudbala u ovoj zemlji pokušao je da objasni Sigi Ejolfson, bivši tehnički direktor, trener i edukativni direktor FA Islanda. Takođe, poseduje UEFA Pro licencu dobijenu od engleskog saveza.

U svom članku predstavio je tri fudbalske stavke koje bi Fudbalski savez Srbije odmah trebalo da prepiše:

1. ISLANDSKI KLUBOVI REDOVNO DAJU MLADIM IGRAČIMA ŠANSU DA IGRAJU SENIORSKI FUDBAL

Foto: Guliver/Laurence Griffiths/Getty Images Foto: Guliver/Laurence Griffiths/Getty Images

Ejolfson navodi primer Ejdura Gudjonsena:

Gudjonsen je fudbaler koji je sa Čelsijem osvojio Premijer ligu, a sa Barselonom Ligu šampiona. Počeo je da igra fudbal u prvoj ligi Islanda sa 15 godina i postigao je sedam golova na 17 mečeva.

Jeste da je bio mlad kada je ''ubačen u vatru'', ali većina klubova je pružila priliku maldim igračima već na početku. To i te kako pomaže u razvoju.

Ponekad islandski klubovi ne dobiju priliku da razviju mlade igrače, jer ih veliki evropski klubovi ukradu nakon što ih gledaju u reprezentaciji. I ne postanu zreli, a već ''odu u svet''.

Međutim, pola reprezentacije koja je pobedila Holandiju u kvalifikacijama je igralo godinu ili više u domaćem prvenstvu. Njihovi temečji su postavljeni kod kuće, a u inostranstvu su samo nadograđivani.

2. EDUKACIJA ZA SVE TRENERE

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ako želite da budete fudbalski trener na Islandu onda morate imati trenersko obrazovanje. Čak i ako to podrazumeva da krenete od nekog lokalnog tima.

Oko 70 odsto trenera su završili za ''B'' licencu, dok 30 odsto poseduje ''A'' licencu. Pored toga, mnogi treneri su nastavnici fizičkog vaspitanja ili imaju master diplomu sa nekog fakulteta u okviru sportskih nauka.

Edukacija trenera je obavezna za sve i svi klubovi iz prve dve lige prolaze kroz sistem licenciranja. Ukoliko sve ''ne teče po planu'', FA Islanda novčano kažnjava klub. To je stvorilo celu strukturu obrazovanih trenera u državi.

3. IZGRADNJA IZVANREDNIH INTERNACIONALNIH FUDBALERA RADEĆI SA ''ONIM ŠTA IMAŠ''

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sada već davne 1984. godine islandski fudbaler Asgier Sigurvinson je proglašen je za najboljeg fudbalera Bundes lige kao kapiten Štutgarta, tima koji je tada i bio šampion.

Sigurvinson je igrao za Vestmaneju, grad koji je imao 4.200 stanovnika i koji je bio suviše udaljen da regrutuje mlade igrače. Pazite, grad ima 4.200 stanovnika i samo 30-35 ljudi su rođeni u istoj godini, a jedan će postati fudbaler. Čelnici kluba iz tog grada su svesni da moraju da razviju fudbalera od onoga šta imaju.

Mnogi islandski fudbaleri su se razvili iz tako malih sredina. Primer je IA Akranes koji je prodao 30 fudbalera u inostranstvo, a grad ima samo 6.000 stanovnika.

I posle se pitate zašto je Island u četvrtfinalu...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Student

    29. jun 2016 | 00:07

    Pa mi smo sto puta razvijeniji i bolji od njih, kod nas je problem po mom mišljenju to sto nema hemije između igraca i kulta reprezentacije.. Pogledajte samo zrtvovanje nasih fudbalera u odnosu na nase košarkaše, vaterpoliste, odbojkaše koji ginu i kada nisu najbolji. Moje mišljenje ne zamerite ako grešim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA