Prekratka suknjica jedne od najlepših teniserki izazvala haos na Vimbldonu (FOTO)

Ne smeta joj kratka suknjica, verovatno ne smeta ni mnogim muškarcima kojima je ona jedna od najlepših teniserki sveta, ali ima starijih gospođa kojima je to neukusno

  • 13

Najveći teniski turnir sveta Vimldon u svom velikom kompleksu ima mnoge kutke za koje verovatno niste čuli, poput odeljenja za izgubljene i nađene stvari, kao i onog za reklamaciju kupljenih suvenira.

Ipak, Vimbldon su osim tenisera i publika i obični ljudi, koji iz godine u godinu dolaze na stadion, gde važe stroga pravila u duhu engleske tradicije. Zato su mnogi bili iznenađeni kada se jedna od najlepših teniserki sveta na ovogodišnjem Vimbldonu pojavila u suknjici, koja je za mnoge previše kratka.

>>> PROŠETAJTE VIMBLDONOM SA NAMA: Nema selfija, a vojska vam ne da da uđete na Centralni teren ako kasnite

Specijalno za Telegraf iz Londona, Vuk Brajović

SUKNJICA EŽENI BUŠAR KOJA NE SKRIVA PREVIŠE

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Da li se i vama čini da je suknjica Eženi Bušar prekratka? - Nekoliko srednjovečnih dama je više puta razmenilo ovo pitanje na tribinama Centralnog terena Vimbldona, naglas i sa dozom neverice.

- Dok je lepršavi “stajling” verovatno najslađe teniserke koja je još uvek bila u žrebu sigurno nailazio na odobravanje i onomatopejične komentare pripadnika mlađih generacija oba pola, “stara garda” se osećala skoro izneverenom.

- Estetski “cenzori” na Vimbldonu su “progledali kroz konce” šarmantnoj francuskoj kanađanki, kojoj bi i ovaj način samoisticanja mogao biti koristan u ponovnom sticanju samopouzdanja, posle već nekoliko razočaravajućih sezona za nekadašnju najveću nadu svetskog ženskog tenisa. Kad bi možda reket bio malo duži…

Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images

ORGANIZATORI ZBOG KIŠE VRAĆALI NOVAC NAVIJAČIMA

Inače, u četvrtak je dan na Vimbldonu otvorio veoma zanimljiv proglas iz kancelarija organizatora. Naime, zbog “sabotaže kišom”, koja je pomerila, a zatim odložila rekordni broj mečeva, glavešine turnira su odlučili da – vrate pare posetiocima. Da, dobro ste pročitali – ali bi vam ta informacija nešto značila samo ako ste kupili karte pre 17h.

Vlasnici karata za mečeve na terenu 1 su, usled ove “nebeske intervencije”, mogli da budu obeštećeni za 100% vrednosti njihovih karata, dok su njihovi “sapatnici” sa terena 2, 3 i vlasnici karata za ostale terene mogli da računaju da će sa 50% iznosa svojih karata kupiti po neki suvenir više – ili pogledati svoje favorite za utoliko manje para.

Uz još nekoliko modusa koji bi vam omogućili “povraćaj sredstava u teniski budžet”, prizor kratke suknjice g-đice Bušar i proboj autentičnih sunčevih zraka kroz oblačne masive - Vimbldon je ponovo živnuo.

ODELJENJE ZA IZGUBLJENE I NAĐENE STVARI

Foto: Guliver/Jordan Mansfield/Getty Images Foto: Guliver/Jordan Mansfield/Getty Images

Ova zanimljiva situacija podstala nas je da proverimo – koliko se zapravo često stvari “vraćaju” na Vimbldonu – što izgubljene, što kupljene, što sporne. I, odmetnuli smo se put odeljenja za “izgubljene i nađene stvari”, sa tvrdnjom da smo zaboravili naočari na terenu broj 2, na meču sestara Vilijams protiv dubla Klepac – Srebotnik. Srećom, odeljenje za izgubljene stvari se nalazi tačno iza ovog stadiona, a osoblje koje nas je dočekalo  - više nego ljubazno.

- Redovno viđamo ljude mnogo više nasekirane od vas, gospodine, “ dobili smo kompliment od glavne poslužiteljke na šalteru. Iza nje – pravi mali butik svega i svačega: kišobrana, naočara, džempera, šešira, jastuka za sedenje i ostalih pomagala za komfor. U specijalnim pretincima – vrednije stvari: kartice, satovi, celi novčanici, zlatne manžetne, nakit.

- Veoma često se dešava da ljudi nikad ne dođu po izgubljene stvari – valjda misleći da neće biti pronađene. Šteta, bili bi prijatno iznenađeni - rezignirano komentariše naša službena sagovornica, sa napomenom da ne zna tačno šta se na kraju dešava sa tom robom, uz pretpostavku da posle nekog vremena odlazi u “dobrotvorne svrhe”. Nema trunke razloga da joj ne verujemo.

REKLAMACIJA ROBE I VRAĆANJE KUPLJENIH SUVENIRA

Foto: Guliver/Jordan Mansfield/Getty Images Foto: Guliver/Jordan Mansfield/Getty Images

Potpuno druga priča nas je čekala kad smo probali da utvrdimo koliko često kupci reklamiraju robu, pod kojim uslovima ona može biti vraćena, i da li su imali neko zanimljivo iskustvo iz ovakvih situacija. Posle čak deset neuspešnih kontakata sa prodavačicama i pod-menadžerkama prodajnih centara za suvenire Vimbldona, nismo čuli ništa drugo osim ''Izvinite, nismo autorizovani da dajemo odgovore medijima”.

Glavni menadžeri za odnose sa kupcima, skoro uvek odsutni sa jasno obeleženog šaltera koji indikuje da takva pozicija u radnjama Vimbldona zaista i postoji – bili su “na sastanku” bez roka trajanja. Znači, “šef nije tu” – ni na Vimbiju, ni u Srbiji… Poruku nismo ostavljali, ali smo svakako skapirali “šta piše na zidu”. Inače, ljubazni sekretar teniskog saveza Švedske nam je, u prolazu, rekao da “se stvari mogu vratiti u roku od 28 dana, uz račun i u originalnom pakovanju”… Zar ne bi bilo prirodno ovo čuti od onih koji su mu upravo prodali 2 peškira za teniske prijatelje iz Skandinavije? Hm, hm.

Ove sezone, sudije su dobile i nove uniforme – i to, čini nam se – malo više “strukirane” nego što bi to bilo po ukusu skoro trećine “bucmastijih” članova sudijskog kora – na prvi pogled. Razočarani nekooperativnošću prodajnog osoblja, potražili smo priliku za uspostavljanjem sadržajnijeg razgovora sa sudijama koji su upravo završili svoju smenu na meču Tim – Veseli.

Nisu nas ni najmanje uveselili; “nismo autorizovani da komentarišemo našu garderobu, moraćete da popričate sa menadžmentom” – reče omanji “delilac pravde” iz segmenta linija, porekla iz jugoistočne Azije – oblasti sveta bogate tradicije u šivenju i krojenju. Izraz lica nam je, doduše rekao sve, i bio je veoma sličan spomenutom Timu, koga je u “tugu” zavio veseli Veseli – pobedom sa impozantnih 3:0 u setovima.

SLUČAJ TROICKI I SUKOB SA SUDIJOM

Printskrin: BBC Printskrin: BBC

Ono što nas je najviše “zabolelo” u ovoj priči o “vraćanju” na Vimbldonu je, naravno, bilo vezano za događaje na teniskom terenu. Meč drugog kola našeg asa Viktora Troickog protiv još jednog veštog španskog “bejs-lajn” tehničara, Alberta Ramosa-Vinjolasa, obilovao je raznim “kam-bekovima” – prvo Vinjolasovog posle Viktorovog vođstva od 1:0 u setovima, a zatim i onog kroz koji je igrač ovde poznatiji kao “Trojki” izjednačio rezultat u setovima. Meč prošaran sitnim greškama svih sudija odreda, na štetu obojice igrača, bližio se dramatičnom kraju, uz rezultat 5:4 / 30:30 u odlučujućem setu, na servis Ramosa-Vinjolasa.

Početni udarac žilavog španca je jasno završio u autu, i to bukvalno “ispred očiju” (ili stomaka, bolje reći) linijskog sudije – koji je uzviknuo “aut”. No, nekoliko sekundi kasnije – što u tenisu prestavlja “malu večnost” – dotični se “samo-korigovao”, uz prateći muk iz publike, usred šoka zbog takve evidentno pogrešne naknadne odluke.

Na sve to, zgranuvši celu publiku, glavni sudija je dodelio poen Špancu, izazvavši erupciju protesta, negodovanja i pratećih “izraza” kod našeg igrača, vidno oštećenog u najgorem mogućem trenutku. Po odigranom sledećem, konačnom poenu meča – protest se nastavio, a neverica još lebdela nad publikom, potpuno zatečenom ovakvim sudijskim gestovima. Viktor je svoje nezadovoljstvo saopštio glavnom supervizoru sudijskog kora u njihovom centru – ali, naravno, bez bilo kakvog efekta na konačni rezultat. Viktoru je, nažalost, danas uskraćena sportksa pravda – a poen – prvo dodeljen pa oduzet – nije mogao vratiti.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Slaba je uteha to što je, posle meča,  nadsve fer španski igrač Viktorovom treneru preneo mišljenje da je servis otišao u aut. Jednostavno, na terenu broj 17, kao i na terenima od 4 do 19, Vimbldon još uvek nije uveo “oko sokolovo”, tehnologiju “slikovnog vraćanja poena” radi utvrđivanja tačnosti sudijske odluke.

I, zato, u situaciji u kojoj se nagoveštava da će skoro svi tereni na Austrelijen Openu 2017. imati instaliran spomenuti “hok-aj” sistem (uz već tri stadiona pod krovom, u poređenju sa jednim na Vimbldonu i Ju-Es Openu, nijednim na Rolan Garosu), bilo bi dobro postaviti pitanje organizatorima Vimbldona: “Kako vratiti dane, nedelje, mesece i godine koje bilo koji igrač uloži u pripremu za svoj nastup na najvažnijem turniru sezone – koji se upropaste jednom ili serijom grešaka sudija?”

NBA košarka je to sjajno rešila, a njenim stopama krenuli i ostali sportovi – pa čak i “tvrdoglava” FIFA. Nije valjda “tradicija” taj šuplji razlog zbog čega se ovakve nužne promene ne mogu implementirati – ako se već “provuče” suknjica Juženi Bušar? Ako se “oko sokolovo” koristi već toliko godina, valjda mu je i cena pala da bi ta tehnologija mogla da se ugradi na sve terene jedne od finansijski najbolje “potkovane” sportske manifestacije na svetu. Jer, vrednost svake fer odluke i pobede “nema cenu”, a ono što – kao posledicu odsustva takve korisne tehnologije – proživljavaju igrači, igračice i sudije – svi podložni ljudskim greškama u proceni – svakako ima pravu alternativu. Nažalost, i pored neverovatnog povratka u vrh svetskog tenisa posle teške suspenzije pre nekoliko godina – Viktoru Troickom niko više ne može vratiti – ovaj dan, ovu šansu na Vimbldonu 2016!

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veverica

    1. jul 2016 | 19:17

    Devojka ima šorc i tuniku. U čemu je problem?

  • Pakistanac

    1. jul 2016 | 18:45

    Ovo nisu suknjice,nego spavacice!

  • Ljudmila

    2. jul 2016 | 12:16

    I js sam gospoda u godinama i ne smeta mi kratka suknjica,devojka ima ispod vrlo pristojne gacice, a godpode kojima to smeta, zavidne su na mladosti i lepoti,manite se negativnih vibracija, GOSPODE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA