≫ 

BEOGRAD VIDEO MOĆNE KOŠARKAŠE: Orlovi tek u finišu dozvolili Portoriku da dođe do daha (FOTO)

Srbija slavila rezultatom 87:81, a najefikasniji je bio Nemanja Nedović sa 14 poena

  • 7

Košarkaška reprezentacija Srbije uspešno je započela kvalifikacioni turnir za odlazak na Olimpijske igre, pošto su u Kombank Areni savladali Portoriko rezultatom 87:81 (21:22, 20:9, 28:20, 18:30)

Ovom pobedom je verovatno i obezbeđeno polufinale, a naredni meč Orlovi će igrati protiv Angole u sredu (18.00). Podsetimo, samo pobednik turnira ide u Rio.

A pobednik ovog meča nazirao se već na poluvremenu kada je Srbija imala 10 poena viška, iako su prvu četvrtinu izgubili. Samo dva minuta u finišu poluvremena bila su potrebna Orlovima da odu na dvocifrenu prednost koju nisu ispuštali do kraja meča.

U finišu treće deonice je iznosila 20 poena razlike (65:45), kao i sredinom poslednje četvrtine, što je bilo dovoljno za mirno privođenje kraju.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Najefikasniji u pobedničkom timu bili su Nemanja Nedović sa 14 poena , Jokić je ima 12 poena i osam skokova, Bogdanović isto toliko poena samo jedan skok manje, dok su i Kalinić i Birčević upisali po 12 poena. Teodosić je imao devet, Štimac osam, Simonović četiri, Raduljica samo dva, dok se Jović i Dangubić nisu upisali u strelce.

S druge strane, Holand je brojao do 21, Vasalo, Ramos i Barea su imali po 10, dok je Arojo stao na sedam.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Srbija je utakmicu otvorila poenima Markovića i Birčevića, dok je Portoriko izgubio loptu u napadu. Ali, su se već u narednom napadu upisali na semafor jer je klupa Srbije dobila tehnički grešku. barea je ubacio bacanje (4:1), ali je presing urodio plodom.

Na ulasku u peti minut Birčević je pogodio trojku za 9:4, ali je Kolon vratio za 9:7. Jokić je zatim ubacio dva poena sa linije penala i svoje mresto potom je prepustio Raduljici. Doskorašnji košarkaš PAO je odmha napravio faul i dozvolio Diazu da smanji na 11:9. Nakon dva promašena napada Raduljice, Arojo je izjednačio na 11:11, a Portoriko je u međuvremenu i prvi put poveo, novom trojkom - 11:14.

Izjednačila je Srbija već u narednom napadu kada je Kalinić pogodio 2+1 posle asistencije Teodosića (14:14). Na isteku 8. minuta Jokić je pogodio za 18:16, da bi Srbija napravila faul kojim je ispunila bonus. Vasalo je bio polovičan sa linije slobodnih bacanja (18:17), da bi zatim izašao iz igre zbog povrede. Uertas je ušao umesto njega i pogodio to preostalo bacanje (18:18).

Portoriko je otišao na +4 posle poena Aroja, da bi Teodosić pogodio trojku za 21:22 u korist gostiju na kraju prve četvrtine.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Asistencijom Jokića i zakucavanjem Simonovića Srbija je otvorila drugu četvrtinu (23:22). Zatim je Simonović pokušao da se revanšira Jokiću, ali je pogrešio. Arojo je to kaznio za 24:23 u korist Portorikanaca.

Raduljica je ušao i izašao, a umesto njega u igri je bio Štimac koji je odmah pogodio za 27:26. Zatim je usledila i trojka Nedovića za 30:26. Isto je pokušao i Simonović, s tim da je promašio. Kazna je ubrzo usledila na drugoj strani (30:28).

Bogdanović je u 15. minutu promašio dve trojke za redom. Holand nije i Portoriko je ponovo poveo 31:30. Četiri uzastopna promašaja nisu obeshrabrila Kalinića koji se ponovo digao za tri poena i - pogodio (33:31).

Finiš utakmice prošao je u promašajima i gubljenju lopti sa obe strane, te je Đorđević zatražio tajm-aut i prodor i pas posle njega. Poslušali su ga jer je Jokić najpre ispod koša bacio loptu za Bogdanovića koji je ubacio trojku, a zatim je i košarkaš Denvera stigao do 10. poena. Bila je to najveća prednost Srbije - 38:31.

Tajm-aut Portorika nije urodio plodom, a zatim je viđena najlepša akcija u prvom poluvremenu. Teodosić je bacio pas od koša do koša, dok je Bogdanović pogodio. Plej Srbije je fauliran dve sekunde pre kraja i sa jednim bacanjem je postavio konačan rezultat prvog poluvremena - 41:31.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Iako je Srbija imala prvi napad, Portoriko se prvi upisao u trećoj četvrtini. Barea je pogodio 2+1 i smanjio na 41:34. Samo na kratko jer je kalinić vezao četiri poena i zakucavanjem Orlove odveo na 45:34. Na isteku 23. minuta Birčević je promašio zicer, a Jokić je napravio loš faul pod protivničkim košem. S obzirom na to da su Orlovi ispunili bonus, Sančez je šutirao penale i pogodio jedno za 47:41.

Bogdanović je odmah u sledećem napadu pogodio polaganje, ali ne i slobodno bacanje (49:41). Ipak, ispravio se u sledećem napadu kada je presekao loptu i pogodio trojku (52:41). Isti igrač je upisao i svoj 10. poen, nakon kontre, za 54:43 u korist Orlova.

Teodosić je ubacio trojku u 26. minutu, a već u sledećem napadu asistirao Štimcu za najveću prednost - 59:44. Centar Zvezde je upisao i svoj 6. poen za 61:44, a izborio je i faul u napadu nakon čega Teodosić nije pogodio.

Orlovi su u finišu došli do 20 razlike u nekoliko navrata (65:45, 69:49), ali je treća četvrtina završena vođstvom od 69:51.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Uspeo je Portoriko u uvodna dva minuta poslednje deonice da smanji na 71:58, ali je Birčević predvodio seriju od 5:0 i prednost je vraćena na +20 (78:58). Bio je to signal da selektor gostujućeg tima zatraži tajm-aut.

Malo je razdrmao svoje momke koji su smanjili na 80:67 u 36. minutu. Imali su Portorikanci i šut za -10 koji su promašili da bi Diaz napravio nesportski faul nad Kalinićem. Krilo Fenerbahčea je ubacio oba penala, dok je Nedović iz dodatnog napada pogodio trojku i posle zakucao za novih +20 - 87:67.

U poslednja dva minuta meča ušlo se sa prednošću Srbije rezultatom 87:77, da bi Portoriko trojkom postavio konačan rezultat - 87:81.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA