≫ 

SVE O GRIZMANU: Nerealna priča prati najboljeg igrača Evropskog prvenstva (FOTO)

Nijedan francuski klub nije hteo ni da ga pogleda kada je imao 14 godina. Pa se uputio ka Španiji...

  • 13
Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ostala je samo još jedna utakmica do kraja Evropskog prvenstva u Francuskoj, i sa sigurnošću možemo da tvdimo da je ovo bio turnir Antoana Grizmana.

Fantastični francuski napadač postigao je šest golova, i nalazi se na samo tri gola od rekorda Mišela Platinija po broju pogodaka na kontinentalnim šampionatima.

- Srećan sam zbog golova, ali je još dug put do Platinija. Nadam se da bih jednog dana mogao da ga stignem, ali poređenja su suvišna - naglasio je Grizman nakon što je sa dva gola porazio svetskog prvaka Nemačku i odveo Francusku u finale.

- Imao sam veliku želju da izvedem penal u važnom trenutku i srećan sam što sam ga realizovao. Kod drugog gola sačekao sam grešku golmana i pogodio za veliku prednost. Ova pobeda je zasluga celog tima - rekao je Grizman posle utakmice u Marseju.

Partijama u Atletiko Madridu pokazao je zašto je zvezda u nastajanju.

A da li ste znali da bukvalno nijedan francuski klub nije hteo da pruži priliku 25-godišnjem fudbaleru?

KAKO JE MRŠAVI KLINAC POSTAO HEROJ FRANCUSKE?

Foto-montaža: Tanjug/AP Foto-montaža: Tanjug/AP

Grizman je rođen u Makonu 1991. godine, 21. marta - na isti datum kada rođendane slave Ronaldinjo i Đordi Alba.

Sa samo 14 godina preselio se u Španiju, iako njegovi roditelji to nisu želeli. Razlog je bio zapravo jednostvan: mnogi francuski klubovi su odbili da ga prime na probu - jer je bio mršav.

Inače je bio veliki navijač Liona, i posebno ga je zaboleo kada ga je i voljeni klub odbio.

Zato je neko iz Real Sosijedada gledao utakmicu Makona na turniru u Parizu, i imao vere u njega. Obezbedili su mu francusku školu blizu granice kako bi što lakše podneo veliku promenu u osetljivim godinama. I odatle počinje njegova fudbalska priča.

Prošao je sve selekcije u Sosijedadu, a u sezoni 2009/2010 je promovisan u B timu. Ali, nikad nije zaigrao u trećoj ligi. Povrede nekolicine igrača uzrokovale su da pre planiranog uđe u prvi tim. Odlično je iskoristio svoju priliku, i prvi profesionalni ugovor je potpisao sa 18 godina, a dobio je i poziv za mlađe selekcije Francuske.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Tek tada su francuski klubovi počeli da se interesuju za njega. Ipak nije odlučio da se vrati kući.

Stigao je poziv, 2014. godine, od Dijega Simeonea sa "Vinsente Kalderona" - a on se ne odbija.

- Zašto ne bih ostao u Španiji? Ovo je moja liga, moj dom. Srećan sam ovde, Atletiko je sjajan klub. Spremni su da plate za mene 30 miliona. Čuo sam se sa trenerom, motivisao me je rekavši da me klub zaista želi. Znao sam da je dobra odluka da dođem u Španiju - rekao je svojevremeno Grizman, da bi potom dobio pitanje: Da li je bilo čudno kad su se javili Pari Sen Žermen i Arsenal?

- Treba mi klub kao Atletiko i trener kakav je Simeone da bih napredovao. Želim naporno da radim, to je moj stil i to volim - odgovorio je Grizman.

Od tada: 57 golova za "jorgandžije" na 107 utakmica, i nedavno potpisani novi ugovor, do 2021. godine.

Prema "Transfermarktu", igrač vredi 70 miliona evra, ali posle Evropskog prvenstva se očekuje porast.

REPREZENTACIJA GA SPASILA SUSPENZIJE

Kao i svaki mladi igrač, Grizman je morao da prođe kroz fazu ludovanja.

Dok je igrao za U21 reprezentaciju, u oktobru 2012. godine se sa nekoliko saigrača iskrao iz hotela da bi otišao u noćni klub u Parizu, nekoliko sati udaljen od baze.

Kada je to otkriveno, kažnjen je sa 14 meseci suspenzije, ali mu se i tada sreća ipak osmehnula. Dobio je poziv A selekcije nakon što je selektor Dešan imao problema sa povređenim igračima.

ISUS NA RUCI I BOKSERICE SA SUNĐER BOBOM KAO AMAJLIJA

Na nekoliko mečeva je uočeno da Grizman ispod šortsa nosi bokserice sa printom inspirsnim crtanim likom Suđer Bob Kockalone, što mu služi kao amajlija.

Priča se da njih nosi samo na dan utakmica jer služe kao amajlija.

Ono što se više vidi na Grizmanu su njegove tetovaže.

Antoan je ekstremno religiozan. Na nadlaktici ima istetoviranog Isusa, a na desnoj ruci oblake i zvezde. Takođe je tetovirao inicijale svojih roditelja.

Foto: Guliver/Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images Foto: Guliver/Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images
Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA