≫ 

Srbija je u finalu Svetske lige: Orlovi jači od sramnog sudije Šabana i Italijana (FOTO)

Izabranici Nikole Grbića savladali Azure rezultatom 3:2

  • 26

Muška odbojkaška reprezentacija Srbije plasirala se u finale Svetske lige, pošto su u polufinalu savladali Italiju rezultatom 3:2 - 23:25, 25:21, 25:23, 18:25, 15:11.

Velika drama viđena je na parketu skoro u svakom setu. Italijani su neočekivano poveli u prvom, posle serije 8:1. Srbija je preokrenula na 2:1 zahvaljujući odličnim servisima Luburića, ali je taj-brejk bio taj koji je odlučio putnika u finale.

Ključan momenat dogodio se pri rezultatu 9:8 u petom setu. Najduži poen pripao je Srbiji, nakon bloka Luburića, čime je naš tim poveo sa 10:8.

Vredi pomenuti i skandalozne odluke egipatskog sudije Nasra Šabana koji je u nekoliko navrata pokazao da je amater. Zanimljivo, sve odluke su bile na štetu Srbije.

- Sa moje tačke gledišta sudije su napravile veliki broj grešaka. Ne tražim da nam čine usluge, ali sve greške na ovom meču su bile protiv nas. U pojedinim situacijima imamo ''video ček'', međutim ne možemo stalno ispravljati njihove greške - rekao je Nikola Grbić posle meča.

Finale je na programu u nedelju, a Srbija čeka boljeg iz duela Francuska - Brazil. Ukupno šesto finale Svetske lige za Orlove.

Foto: Guliver/Adam Nurkiewicz/Getty Images for FIVB Foto: Guliver/Adam Nurkiewicz/Getty Images for FIVB

Naš tim je odlično počeo meč i poveo sa 4:0, ali su sudije spornom odlukom ''presekle'' Srbiju i indirektno pomogli Italijanima da izjednače na 4:4. Navodno, naš tim je napravio pogrešnu postavku na terenu.

Na prvi tehnički tajm-aut otišlo se vođstvom Srbije od 8:6, ali su Italijani izjednačili na 9:9. Potom je egipatski sudija ponovo doneo jednu diskutabilnu odluku na štetu Orlova koji su imali 16:15 na drugom tehničkom tajm-autu.

Sjajnim blokom Lisinca i poenima Uroša Kovačevića, Srbija se odlepila i povela sa 19:16 u finišu prvog seta. Tajm - aut ništa nije doneo Azurima, jer je Kovačević iskoristio kontru za 20:16. Imala je Srbija i 22:17, da bi Italijani sjajnim blokom smanjili na 22:20.

To nije bilo sve jer su dve greške Luburića i Kovačevića pomogle Italijanima da izjednače na 22:22. Usledio je novi minut odmora zatražen od Nikole Grbića, ali se loša igra nastavila. Serijom 8:1 Azuri su prvi set rešili u svoju korist rezultatom 25:23.

Foto: Guliver/Adam Nurkiewicz/Getty Images for FIVB Foto: Guliver/Adam Nurkiewicz/Getty Images for FIVB

Očajan finiš prvog seta nije obeshrabrio Orlove koji su u drugom setu igrali poen za poen sa Italijanima, da bi na prvi tehnički tajm-aut ponovo otišli sa vođstvom od 8:6. Dobar blok doneo je 10:7 Srbiji, da bi Azuri potom izjednačili na 11:11.

Ipak, Srbija je imala 16:15 na drugom tehničkom tajm-autu da bi Ivović po povratku na teren izblokirao Zajceva za 17:15. Pomenuti odbojkaš se nedugo zatim ispravio i vratio prednost Italijanima na 20:19.

Poveo je protivnik i sa 21:19, ali je Srbija izjednačila na 21:21 posle dobrog servisa i poena Luburića, a zatim i povela sa 22:21 posle čelendža Grbića. Ponovo je Luburić tukao, ovoga puta po prstima italijanskih blokera.

Luburić je svakako bio tvorac preokreta, pošto je sjajnim servisima omogućio Kovačeviću u dva navrata da poentira za 24:21, a potom i asom donese izjednačenje u setovima - 25:21.

Foto: Guliver/Adam Nurkiewicz/Getty Images for FIVB Foto: Guliver/Adam Nurkiewicz/Getty Images for FIVB

Kao i u prva dva seta, ponovo je na prvom tehničkom tajm-autu rezultat bio 8:6 za Srbiju. Egipatski sudija je u međuvremenu ponovo donosio skandalozne odluke na štetu Orlova. To je izazvalo inat kod naših odbojkaša koji su zatim poveli sa 14:10, a potom i 16:11.

Imala je Srbija i 21:16 na svom kontu da bi Italijani vezali mini seriju i smanjili na 21:19. Grbić je tražio odmor, a Zajcev ispucao loptu u aut posle dobre odbrane Italijana (22:19).  Samo nekoliko trenutaka kasnije bilo je 22:22 na semaforu, a zatim i 23:22 za protivnika.

Huantorena je bio ubedljiv na servis liniji, a sa nje je skunut posle srećnog poena Kovačevića (23:23). Isti igrač je potom napravio sjajan blok i doneo prvu set loptu našem timu u trećem setu (24:23). Iskoristili su je i poveli sa 2:1 u setovima - 25:23.

Foto: Guliver/Adam Nurkiewicz/Getty Images for FIVB Foto: Guliver/Adam Nurkiewicz/Getty Images for FIVB

Prvi put u ovom meču Italijani su imali prednost na prvom tehničkom tajm-autu. Vodili su sa 8:5, a zatim je otišla i na 11:6. Grbić je reagovao i promenio tehničara, tako da je Brđović ušao u igru. Sudija je ponovo skandalozno sudio i dao je crveni karton Ivoviću koji nije mogao da se suzdrži.

Italijani su na drugi tehnički tajm-aut otišli sa vođstvom od 16:9. Srbija se donekle vratila i smanjila na 20:16, ali je velika prednost tokom čitavog seta presudila na kraju - 25:18.

U odlučujućem petom setu igralo se poen za poen, da bi na promenu strana Srbija imala 8:7 posle majstorije Ivovića. Bilo je to ujedno i prvo vođstvo Orlova u petom setu. Srbija je zatim povela i sa 11:8 i zatim mirno meč privela kraju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA