≫ 

Novo kontroverzno pravilo o sudijama trese Premijer ligu

Navijači su zabrinuti za regularnost lige

  • 3

U Engleskoj se trenutno raspravalja o novom pravilu u Premijer ligi u vezi sa delegiranjem sudija.

Razlog je taj što će se arbitrima dozvoliti da sude na utakmicama koje bi mogle da utiču na mečeve klubova za koje navijaju.

Drugim rečima, navijači su zabrinuti za regularnost lige, jer bi (in)direktno moglo da dođe do pristrasnosti i prevaga u ključnim utakmicama u borbi za titulu, opstanak ili mesta koje vode u evropska takmičenja.

Navodno, sudijsko telo se za ovakvu promenu odlučilo zbog toga što je Kevin Frend sprečen da sudi utakmicu Stouk - Totenhem zbog toga što navija za Lester, sa kojim se Totenhem "klao" za titulu u finišu sezone.

Poznato je da sve sudije u Premijer ligi moraju da se deklarišu, odnosno navedu za koji klub navijaju, kao i članovi njihovih porodica.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Najbolji engleski sudija Mark Klatenburg, koji je ove godine sudio finala Lige šampiona i Evropskog prvenstva, prijavio je da je navijač Njukasla, kao i Majkl Oliver. Džon Mos navija za Sanderlend, a Martin Etkinson za Lids.

Nekadašnji sudija, a danas kolumnista "Sana" Mark Halsi je tim povodom pisao:

"Svaki sudija navija za neki klub. Tako je počela naša ljubav prema sportu. Nema razlike u tome kako sude utakmice. Integritet igre nije ugrožen. Sudije su oduvek morale da kažu za koga navijaju i da li neko iz njihove porodice ima sezonsku kartu. Smešno je što nisu dozvolili Frendu da sudi".

Halsi je 14 godina sudio u Premijer ligi.

"Ja sam ogroman navijač Kvins Park Rendžersa, i sudio sam im na nekoliko utakmica na početku karijere. Iako sam to radio adekvatno, na kraju sam morao da pitam da ne budem delegiran za njihove mečeve jer nisam osećao da je to prava stvar. Kada je Džon Spenser dao gol Portsmutu, malo je falilo da se pridružim slavlju! Ali naši arbitri imaju integritet i nije važno za koji tim navijaju. Nemamo mito i korupciju u našoj igri," zaključio je kolumnista.

Foto: AP/TAnjug Foto: AP/TAnjug

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA