10 godina od Novakove prve titule: Svi su se pitali ko je momak koji je pozvan na turnir (VIDEO)

Te 2006. godine titulom u Amersfortu počela je jedna od najvećih teniskih karijera u istoriji ovog sporta

  • 0

Najbolji teniser današnjice Novak Đoković pre tačno deset godina u holandskom gradu Amerfsfortu osvojio je svoj prvi ATP turnir.

Tada 19-godišnji Novak u finalu je bio bolji od Čileanca Nikolasa Masua koga je pobedio bez izgubljenog seta 7:6 i 6:4 i taj dan ostaće upamćen kao početak jedne od najvećih teniskih karijera u istoriji "belog sporta".

>>> Dok Jelena grli Novaka, njemu su stopala u rukama druge žene (FOTO)

Šira teniska javnost tada je prvi put (na)čula za Đokovića koji je iste godine uspeo da se ugura u prvih 20 na svetu, a već sledeće i u prvih 10.

Zanimljivo, prvi Novakov rival u Amersfortu bio je Boris Pašanski, a nakon što je eliminisao zemljaka usledile su pobede protiv Žiba, Žiskela, Giljermo Korije i na kraju, za titulu, Masua.

I sve to je Novak uspeo da "reši" u stilu koji će kasnije postati zaštitni znak većine njegovih pobeda - bez izgubljenog seta, pa je već tada mnogima postalo jasno da prisustvuju rađanju novog šampiona.

Ono što je takođe važno istaći je podatak da je Đoković na turnir došao po pozivu organizatora kao "momak koji obećava", a ne na osnovu plasmana na ATP listi, što i dan danas Holanđani sa ponosom vole da kažu.

- Temperature su bile između 35 i 40 stepeni, najtoplije izdanje našeg turnira u istoriji, tako da su svi igrači kukali i žalili se. Svi osim Đokovića, on je uvek šetao kompleksom sa velikim osmehom, surovi uslovi kao da nisu uticali na njega. Bio je veoma otvoren, ponašao se normalno i sa velikim zadovoljstvom učestvovao je u "dečjem danu" na turniru. Nisu mu mnogo prilazili jer je za holandske medije on još bio prilično nepoznat. Čak su me i pitali zašto sam odabrao njega, ali u tome je bila šarm turnira - dovesti budućeg šampiona. Platili smo mu neki novac da se pojavi, ali u poređenju sa vrhunskim igračima, to nije ni vredno pomena - rekao je tadašnji direktor turnira Hans Julijus.

Već sledeće godine naš teniser je napravio novi veliki iskorak u karijeri: zahvaljujući sjajnim igrama u Indijen Velsu, gde je poražen u finalu od Nadala, i Ki Biskejnu, kojeg je osvojio (osvetio se Nadalu u četvrtfinalu), Novak je ušao u Top 10 i odatle više nikad nije izlazio.

Ostalo je, kažu, istorija...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA