Uputstvo za srpske sportiste: Zika ne može da vas ubije, ali je kondom obavezan (VIDEO)

Svi članovi olimpijskog tima Srbije biće testirani po povratku iz Brazila

  • 5

Nekoliko meseci pred početak Olimpijskih igara, sportska i svetska javnost upala je u paniku zbog epidemiološke situacije zika virusa, od kog je obolelo oko milion i po stanovnika Brazila.

Apelovano je čak da se Igre otkažu ili premeste, a Svetska zdravstvena organicija je slala svoje timove kako bi dodatno ispitala situaciju i da li bi sportisti i posetioci u Rio de Žaneiru bili u opasnosti.

Mnogi sportisti su upravo zbog zike i odustali od nastupa na najvećem sportskom takmičenju na  svetu, poput golfera Rorija Mekelroja, a u ozbiljnoj dilemi je bio i superstar košarkaške reprezentacije Španije, Pau Gasol.

Kada je u pitanju delegacija Srbije, na raspolaganju će za početak imati medicinski tim Olimpijskog komiteta Srbije,  sa četiri fizioterapeuta i aparatima za fizikalnu medicinu. U Olimpijskom selu će na raspolaganju biti i Poliklinika.

Doktor Nikola Čikirić, član atletskog tima Srbije koji tek treba da otputuje u Rio, pojasnio je da nema razloga za toliku brigu o virusu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- To je virusna infekcija kao i bilo koja druga koja nosi svoje rizike, ali nije opasna da vas životno ugrožava. Kao i grip, može da ugrozi samo pacijente sa hroničnim bolestima i starije - rekao je doktor atletičarima, i dodao:

- Položaj Sela je blizu obale, a vetar duva ka obali. Tu ima malo komaraca, skoro da ih i nema. Radilo se zaprašivanje komaraca, i sumnjam da ćete ih sresti - rekao je dr Čikirić, i apelovao na dodatne mere zaštite koje je obezbedio OKS:

- Imate set u opremi; repelenti koji se nanose na otkrivene delove kože, kao i na opremu.

Period inkubacije traje sedam dana, a doktor je poručio da je najveći rizik za zika virus u slučaju planiranje trudnoće, odnosno ostavljanja potomstva.

- Virus u telu muškarca boravi šest meseci, a kod žena je to kraće. Prenosi se i seksualnim putem, tako da i tu treba da sprovodite mere zaštite.

Za kraj je poručeno da će svi sportisti biti testirani na zika virus kad se vrata iz Brazila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA