≫ 

Prvo zlato Brazilu donela lokalna devojka iz najozloglašenije favele!

Rafaela Silva, novi šampion u džudou u kategoriji do 57 kilograma, čvrstinu duha i tela stekla je u surovom okruženju među ubicama, nasilnicima i dilerima

  • 1

Nije moglo lepše po Brazilce da se dogodi prvo zlato na Olimpijskim igrama.

Kao u najbolje izrežiranom filmu, najsjajnije odličje za zemlju domaćina Igara osvojila je lokalna devojka, pred svojim navijačima, pred svojom kućom i tako postala apsolutni heroj Brazilaca, posebno Karioka (stanovnici Rija).

Ime joj je Rafaela Silva.

Ona je postala olimpijski šampion u džudou u kategoriji do 57 kilograma, trijumfom u finalnoj borbi protiv Mongolke Sumije Dorsjuren, najbolje rangirane takmičarke, i to njenu pobedu čini još blistavijom i značajnijom. A ostvarila ju je pred "vatrenom" podrškom majke, oca, porodice, mnogobrojnih prijatelja i ostalih lokalaca koji su je bukvalno nosili do najvećeg uspeha u karijeri.

- Hvala svima koji su navijali za mene. Ljudi koji su gledali kroz šta sam prolazila svaki dan, znali su da ne volim da treniram, ali mislim da niko nije trenirao kao ja tokom olimpijskog ciklusa - rekla je Rafaela.

Priča o Rafaeli, 25, je sve samo ne obična priča, jer kad odrastete u jezivom okruženju favela, i to onim najozloglašenijim, a uspete da postanete olimpijski šampion, onda znate da ste postigli mnogo u životu.

Rafaela je odrasla u "Gradu Bogova" (Cidade de Deus), kvartu čija je svakodnevna brutalnost zastrašujuća, toliko da je bila i inspiracija za jedan od najpoznatijih brazilskih filmova (baš tog naziva) poslednjih godina.

Junakinja ove priče je od malena morala da se čuva i odrasta u takvoj divljini gde su ubistva, nasilje i svakojake brutalnosti, gotovo svakodnevica. Upravo je takvo okruženje od nje i stvorilo borca i pripremilo je za ono što će uslediti mnogo godina kasnije na tatamiju.

- Sećam je se kao male, ratoborne i agresivne devojčice, koja se bez straha suprotstavljala dečacima i tukla se sa njima. I često ih prebijala. Došla je iz okruženja gde važe ulična pravila, a malo je vrhunskih sportista prošlo to kroz šta je ona morala - prisetio se njen prvi trener Alan Oliveira.

Rio baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladeta

    9. avgust 2016 | 07:16

    Kao i predstavnica kosove medju bandom narko i organskim dilerima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA