Slovenac najizgledniji predsednik UEFA! Zalaže se za Regionalnu ligu pod dva uslova!

Član Disciplinske komisije FIFA ima ozbiljne planove ukoliko nasledi Mišela Platinija

  • 0

Trka za novog predsednika UEFA je u toku. Ko će naslediti Mišela Platinija na mestu glavnokomandujućeg u evropskom fudbalu trebalo bi da se zna 14. septembra, kada je zakazan Kongres UEFA u Atini.

Među kandidatima su: Predsednik Fudbalskog saveza Slovenije Aleksandar Čeferin, prvi čovek holandskog saveza Mihael Van Prag i dugogodišnji predsednik španskog saveza Anhel Marija Viljar.

Upravo se Čeferinu daje najveća prednost za pobedu, jer navodno ima podršku 30 članica UEFA, a neophodno je da kandidat dobije najmanje 28 od ukupno 55 čelnika evropske fudbalske krovne organizacije.

Ovog advokata su kandidiovali savezi skandinavskih zemalja, a dobio je i podršku regionalnih saveza, ali i zemalja poput Rusije, Turske, Republike Irske...

Čeferin je član je i Disciplinske komisije FIFA, i tvrdi da ima iskustvo u borbi protiv huliganizma, rasizma i nacionalizma, i plan kako na još efikasniji način treba rešavati probleme na stadionima.

Printskrin: uefa.com Printskrin: uefa.com

On ujedno smatra da fudbal kao takav može da pomogne u rešavanju političkih problema na Balkanu ili u nekim drugim delovima Evrope, kao i na relaciji Ukrajina - Rusija.

- Fudbal je mnogo jači od politike, to je strast i može pomoći rešavanju političkih problema, ali s druge strane, zbog te fudbalske strasti nekada su problemi još gori između navijača. UEFA i FIFA moraju zajedno da rade i puno mogu da urade - rekao je Čeferin za agenciju "Anadolu", i dodaje da politiku treba što izbaciti iz fudbala.

- Politika je deo našeg života i niko ne može da misli da fudbal može od toga da se izoluje, ali direktni uticaj politike u fudbal je nešto protiv čega se moramo boriti i mislim da do sada dosta dobro radimo - rekao je Čeferin.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

On je kao predsednik FS Slovenije prisustvovao brojnim sastancima u regionu, na kojima se razmatrala mogućnost pokretanja regionalne lige, koju ne prihvataju pojedine navijačke grupe u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

- Razgovarali smo o Regionalnoj ligi i ona ne bi bila umesto nacionalnih liga. Za sada je to samo ideja po kojoj bi klubovi koji ne prođu u evropskim takmičenjima do nove godine, od nove godine igrali tu regionalnu ligu i kao nagrada bio bi ulazak u Ligu šampiona ili Ligu Evrope. Klubovima bi bio interes da igraju u tom takmičenju, ali smo svi protiv onoga što se događalo u košarci, kada se regionalna liga igrala umesto nacionalnih. To bi uništilo nacionalne lige u regionu, ali smatram da ideja nije loša. Ipak, morala bi da bude u organizaciji UEFA - zaključio je Čeferin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA