Ruski hakeri objavili imena američkih sportista na koje se sumnja da su dopingovani!

Prema nekim izvorima, Ruski hakeri iz grupe "Fancy Bears" imaju podatke o ukupno 29 sportista.

  • 3

Ruski hakeri koji su "provalili" u tajne dokumente Svetske antidoping agencije (WADA) objavili su danas da su nedozvoljena sredstva koristili britanski biciklisti Bredli Vigins i Kris Frum, ceška teniserka Petra Kvitova, Amerikanka Betani Matek-Sends i drugi poznati sportisti.

>>> Ruska plivačica odgovara Amerikanki o dopingu: Što ne prozivaš Felpsa?

Među njima je ukupno 11 osvajača medalja iz Rija, kao i bacač diska Robert Harting, golferka Šarli Hal, ragbistkinja Heder Fišer i veslač Sem Taunzend.

Svi oni su, po istom principu kao i Serene i Venus Vilijams i gimnastičarka Simon Bajlt nedozvoljena sredstva, uz dozvolu WADA, koristili u medicinske svrhe, a ti dokumenti kasnije su stavljeni pod velo tajne.

Šta znači korišćenje nedozvoljenih sredsatava u medicinske svrhe? To je zapravo dozvola za korišćenje određenih lekova u terapeutske svrhe i za to postoji oznaka TUE (Therapeutic Use Exemptions)

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Znači ako neki sportista ima medicinski problem koji može da se leči određenim lekom koji je na listi nedozvoljenih sredstava, onda on dobija od svoje antidoping agencije dozvolu da može da ga koristi i tada je bezbedan na doping kontroli.

E sad, pitanje je koliko i kome treba koji lek i ko sve to odobrava. Marija Šarapova se vadila da njoj treba Meldonijum zbog problema sa disanjem pa to nije prošlo.

Sa druge strane Amerikancima se zamera da štište svoje sportiste, ali kada pogledamo primere Lensa Armstronga, Merion Džons, Tajsona Geja i ostalih vidimo da oni svoje najveće sportiste suspenduju kada ih uhvate.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    15. septembar 2016 | 11:12

    Opstepoznata stvar...kao i Nadal ..."u medicinske svrhe"...hehehehe...

  • Putin R.S

    15. septembar 2016 | 12:42

    Kako da ne. Samo ako javno sami priznaju, ovako nikada. I Marion, i Tajson Gay, i Armstrong.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA