≫ 

Ajaks odigrao istorijsku utakmicu koja će promeniti fudbal (VIDEO)

Kopljanici će moći jednom da se pohvale da su bili pioniri

  • 7

Fudbalska revolucija u Holandiji polako se ostvaruje! Na meču tamošnjeg Kupa između Ajaksa i Villjema II prvi put je korišćen i pomoćni sudija pored TV ekrana.

Glavni sudija na terenu i sudija koji gleda utakmicu putem TV ekrana bili su na vezi putem mikrofona i slušalica. Video sudija je imao samo ulogu savetnika, a konačnu odluku donosio sudija na terenu

Glavni sudija može u svakom trenutku pozvati onog kraj ekrana da mu pomogne oko penala, kartona ili sumnjivih golova, ali za razliku od hokeja ekipa nema pravo da traži intervenciju video sudije.

Ajaks je slavio 5:0, a viđena je i ''prva žrtva'' video sudije.  Vezista Viljema II Anuar Kali je dobio direktan crveni karton u 60. minutu, iako je glavni sudija Deni Makeli prvo posegnuo za žutim kartonom. Kali je na sredini terena oštro faulirao igrača Ajaksa Lase Šonea, posle čega se arbitar konsultovao sa pomoćnim sudijom, koji je pratio meč uz pomoć VAR tehnologije

- Odmah sam primetio da je start ozbiljan. Pogledao sam prekršaj nekoliko puta iz različitih uglova i došao do zaključka da je faul za isključenje. Da sam bio na terenu, isto bih dosudio - rekao je Pol De Bekel.

Glavni arbiter Makeli je priznao da mu je asistencija kolege puno pomogla.

- U ovom slučaju video asistencija se pokazala veoma korisnom. Upitao sam De Bekela da li je sto posto siguran, a on je rekao da nema sumnji. Odluka je bila jasna - kazao je Deni Makeli.

Podsetimo, ista tehnika  biće primenjena i na meču Fejenord - Oss. Ne bi trebalo zaboraviti da se FIFA polako sprema da da globalnu dozvolu o korišćenju ove tehnike, a Holanđani su samo eksperimentisali.

(Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MRK

    22. septembar 2016 | 13:52

    Kad bi ovo uveli kod nas FK Zvezdanaesterac bi nacisto propala

  • Kikonja

    22. septembar 2016 | 13:09

    Bravo,bravo,konacno pravedno!

  • Tgtbf

    22. septembar 2016 | 15:35

    I partizai će produžiti seriju bez penala na još jedno 30 godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA