Ovo je bio najvažniji penal u istoriji jugoslovenskog fudbala: Da sam ga dao, ne bi bilo rata u SFRJ! (VIDEO)

Faruk Hadžibegić evocirao uspomene na jedan od najbitnijih utakmica u istoriji reprezentacije Jugoslavije, koju je završio kao tragičar

  • 3

Jugoslovenski fudbal je početkom devedesetih bio na vrhuncu. Stasala je generacija ''Čileanaca'', koji su tri godine ranije osvojili Svetsko prvenstvo za mlade, i priključile su se prekaljenim fudbalskim zvezdama koje su već bile u reprezentaciji.

Sve se lepo poklopilo reprezentaciji Jugoslavije pred Svetsko prvenstvo u Italiji 1990. godine. Bila je to moćna reprezentacija  i mnogi su imali velika očekivanja. Stiglo se do četvrtfinala i duela sa Argentinom, koji je završen na penale. Neslavno za jugoslovensku reprezentaciji. Bila je to poslednja velika utakmica SFRJ reprezentacije, jer je ubrzo došlo do rata i propasti Jugoslavije.

Da li bi do rata bilo da je Jugoslavija savladala Argentinu na penale. Teško je reći sa ove distance, da li bi eventualna fudbalska euforija, da je SFRJ kasnije prošla u finale i osvojila titulu, smanjila tenzije među narodima.

Faruk Hadžibegić, veruje da bi se tako nešto dogodilo, da je on pogodio ključni penal u petoj seriji, posle koga je bilo jasno da će Argentina dalje.

On je evocirao uspomene na taj čuveni meč za francuski ''20minutes''.

Foto: Profimedia/ Zuma Press - News Hadžibegić na utakmici protiv Argentine; Foto: Profimedia/ Zuma Press - News

- Da sam dao gol, uveren sam da bismo prošli u polufinale. I ne zvuči pretenciozno, ali mislim da kasnije ne bi došlo do rata. Kada vidimo šta se danas događa u svetu, očito je da se ništa nije naučilo iz istorije i da se nije naučila lekcija iz bivše Jugoslavije. To je dokaz da političari žele rat, a ne narod.

On je takođe istakao da se svojevremeno družio sa vođom bosanskih Srba tokom ratnih godina, Radovanom Karadžićem, a da ga danas mrzi.

- On je pre rata bio psiholog u FK Sarajevo, gde sam ja počeo karijeru. Osam godina je ostao s nama. Poznajem ga dobro, provodili smo večeri sa njim. Bio je dobar momak, sa kojim smo o svemu razgovarali. Nikad nismo mogli ni da zamislimo šta će biti kasnije. Bio sam iznenađen i šokiran. Danas ga mrzim. Iako u mojoj religiji mržnja nije moguća, ovo je jednostavno drugačije. Ne mogu da mu oprostim sve one koji su ubijeni - rekao je Faruk Hadžibegić.

Pogledajte i penal koji je promašio 1990. godine:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA