I ovo tera publiku sa srpskih stadiona: Danas se više skandira ''dosije navijačima'' nego dobrim igračima! (FOTO) (VIDEO)

Dok situacija ne bude obrnuta i kada na srpskim stadionima ovacije budu dobijali fudbaleri za lepe poteze i driblinge, a ne likovi osuđivani na zatvorske kazne, teško da će srpskom klupskom fudbalu krenuti na bolje

  • 24

Srpski klupski fudbal u poslednje vreme zahvatila je teška depresija. Evrope ni na vidiku, publike sve manje, a i igra daleko ispod svakog potrebnog kvaliteta koji bi privukao gledaoce da napune stadione. Sam pogled na tribine nekada i sada i sve što se peva, dovoljno govori i zašto je to tako.

>>> Parola navijača Rada koja je bacila celu Marakanu u rebus (FOTO)

Oni koji nisu redovni na stadionu ne mogu da zapamte kada su poslednji put čuli da neko od fudbalera dobio ovacije i skandiranja, kakva su nekada bila redovna, kada su majstori poput Piksija, Deja, Mijata, Mancea... redovno dobijali skandiranja i pesme najvatrenijih pristalica.

Sada se veličaju neki drugi ljudi, koji veze sa fudbalom nemaju, ali imaju sa kriminalnim vodama, jer su u pitanju likovi osuđivani za teška krivična dela.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ne prođe utakmica da Delije ne skandiraju Veliboru Dunjiću, nekadašnjem vođi koji je ubijen pre više od dve godine, a koji je jedan deo života proveo iza rešetaka zbog kriminalnih aktivnosti.

Na proslavi titule 2014. godine, kada je Zvezda posle 6 godina prekinula dominaciju Partizana, prvih 29 minuta se nije pevalo, jer je toliko godina imao Velibor Dunjić kada je ubijen. Zatim je usledilo skandiranje i pevanje njegove omiljene pesme ''Ciao bella''.

Takođe i Grobari skandiraju nedavno ubijenom vođi, Aleksandru Stankoviću zvanom Sale Mutavi. Zbog njega je došlo i do ozbiljnog incidenta na utakmici u Pioniru odmah posle njegovog ubistva, kada deo obične publike nije želeo da ispoštuje minut ćutanja za momka osuđenog na zatvorsku kaznu.

Grupa Grobara je onda krenula ka Partizanovcima koji su zviždali na minut ćutana i izazvali stampedo na tribini na delu gde su bila deca sa roditeljima.

Na utakmici protiv Voždovca Grobari su skandirali Stankoviću, uz parolu preko cele tribine ''Nismo mi neke gospođe, mi smo vojska'', a tada su igrači na teren izašli u majicama sa njegovim likom.

Navijači Rada su takođe na Marakani tokom vikenda imali parolu u čast ubijenog navijača Vladimira Lukića, zvanog Vlada Zlo. Slično je i sa ostalim organizovanim navijačkim grupama u Srbiji.

KOME SU OD IGRAČA POSLEDNJI PUT SKANDIRALI DELIJE I GROBARI?

Printskrin: Youtube/FCRedStarBelgrade Printskrin: Youtube/FCRedStarBelgrade

Delije su poslednje prave ovacije i skandiranje pripredili Darku Lazoviću, kome je skanidano ime i prezime. Verovatno i to ima veze s tim da je svojevremeno oprostio veliki novac klubu kada je prelazio u Đenovu.

Na oproštaju je posle šest godina, tokom kojih je pretrpeo sve i svašta, od šikaniranja od strane trenera, do toga da bude najbolji fudbaler kluba i dobije ponudu od 4,5 miliona evra (koju je uprava Vladana Lukića, po njegovom priznanju odbila od Salcburga, jer su želeli da napadnu Evropu). Takođe je doživeo i tešku povredu, a na kraju sve to izdržao i rastao se sa klubom na prijateljski način.

U nekoliko navrata ovacije je tokom prošle i na jednoj utakmici dobio i Hugo Vieira, ali je to više bila spontana reakcija navijača sa bočnih tribina, koji su u njemu prepoznali borca, koji je za klub davao poslednje atome snage.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Kod Grobara je jedini fudbaler koji ima čast da mu se skandira živa legenda kluba Saša Ilić. Pesma ''Ja bih da igram još malo, jer je Sale samo jedan'' često može da se čuje na Jugu, a poslednji put je to viđeno na prijateljskoj utakmici protiv PAOK-a, kada je Ilić postao rekorder Partizana po broju odigranih utakmica, nadmašivši posle i legendarnog Mocu Vukotića.

Ipak, Saša Ilić je samo izuzetak, koji će se retko pojaviti ponovo. Takva privrženost klubu odavno nije viđena u našem fudbalu i bilo bi suludo da nema takvo poštovanje navijača, kao što ga ima. Međutim, izuzev njega, ostali fudbaleri Partizana mogu samo da sanjaju skandiranje ili pesmu. Pre mogu da očekuju šamare, uvrede i ponižavanja, što su osetili Lazar Marković, Marko Šćepović, Stefan Babović, Nikola Ninković...

Njih su maltretirali upravo likovi poput Saleta Mutavog, koji su predmet obožavanja među najvatrenijim pristalicama. Dok situacija ne bude obrnuta, da se skandira fudbalerima a ne ljudima sa debelim dosijeima, teško da će srpskom fudbalu krenuti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stativa

    1. novembar 2016 | 00:40

    Pa kad se fudbal igra zbog kocke, namestanja... a ne zbog takmicenja, razonode...

  • Buki

    1. novembar 2016 | 00:13

    Umesto da nose slike fudbalera koji su postali prvaci Evrope I sveta nose slike ljudi koji nemaju ama bas nikakve veze sa tim uspesima. Sve je naopacke.

  • dr. Rusofil

    1. novembar 2016 | 00:28

    Sve u zatvor pa ih nece biti na tribini!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA