NA DANAŠNJI DAN: Zvezdin prvi meč u Evropi i pobeda od 4:3! Znate i ko je bio rival?

Crveno-beli su tog 3. novembra 1956. godine odigrali prvi meč u Evropi i uspeli su d astignu do polufinala KEŠ

  • 4

Na današnji dan, daleke 1956. godine, Crvena zvezda je odigrala svoj prvi meč u Evropi! Bilo je to u okviru KEŠ-a, a protivnik je bio Rapid Harlem.

Klub koji je tada bio šampion Holandije, ali danas više i ne postoji. Tačnije, preselio se u Kerkrade i promenio ime u Roda.

Trijumfovala je Zvezda. Pobeda od 4:3 izvojevana je u gostima, a prvi gol postigao je Bora Kostić. Igrao se 2. minut kada je Kostić matirao Fromena, međutim već u 8. minutu je bilo 1:1.

Crveno-beli su u 75. minutu imali 3:1 zahvaljujući golovima Rajka Mitića i Bore Kostića, da bi već u 80. bilo 3:3. Da tadašnji šampion Jugoslavije kući ponese pobedu pobrinuo se Anton Rudinski u 81. minutu.

U revanšu 11 dana kasnije bilo je 2:0 za crveno-bele, a u narednoj rundi izbačen je CDNA (današnji CSKA) iz Sofije - 3:1 u Beogradu za Zvezdu i poraz od 2:1 u Bugarskoj. Dovoljno za polufinale gde je Fjorentina prošla dalje na megdan Realu.

Za Zvezdu su u tom prvom evropskom meču nastupali: Vladimir Beara, Branko Stanković, Miljan Zeković, Rajko Mitić, Ljubomir Spajić, Lazar Tasić, Predrag Marković, Dragoslav Šekularac, Ivan Toplak, Borivoje Kostić, Anton Rudinski. Trener: Milovan Ćirić.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cule

    3. novembar 2016 | 15:01

    Njihove slike navijaci da nose, a ne nekih koji nisu imali veze sa fudbalom.

  • Vronski

    3. novembar 2016 | 18:29

    Tandem snova Mitic- Kostic.Kad tad opet ce takvi igrati...

  • ing.Miloš Đonović

    3. novembar 2016 | 18:23

    Lijepe uspjehe je postizao tim C.Zvezde dugo je bio na sajtu vremeplov gdje su se obnavljali značajniji trenutci iz prošlosti,reprezentacija je takođe bila uspješna i naročito godina 1960.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA