≫ 

Novak je bio kratkog daha i široke ruke: Da li je Čilić Marijev Deda Mraz?

Britanac sada sam kroji svoju sudbinu – a Novak će iskoristiti nešto više od nedelju dana pred završni Masters u Londonu da se pripremi za okončanje sezone na način što više primeren njegovim ambicijama za onu koja sledi

  • 48
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ako se dan po jutru poznaje – a da se, u teniskom smislu, metafora odnosi na suverenu prednost od 14-0 u međusobnim mečevima, onda bi bilo za očekivati da poklonici Novaka Đokovića provedu miran dan pred njegov četvrtfinalni meč protiv Marina Čilića. Doduše, kontekst u kome se ovaj meč održao – tj. imperativ pobede da bi se “za prsa” održala prednost nad (po prvo mesto) pretećim Marejem nikoga ne može da ostavi potpuno spokojnim.

Specijalno za Telegraf iz Pariza, Vuk Brajović

Ipak, Novak se sa njegove strane potrudio da uveri “sve vernike i nevernike” da je i dalje “materijal za prvog čoveka” ATP Turneje – dizanjem forme kroz kvalitetne pobede protiv Milera i Dimitrova. Dilema i dalje bila prisutna – da li će to saznanje psihološki “poremetiti” tome podložnog Čilića – uprkos odličnoj formi u drugom delu sezone, osvojenoj tituli u Bazelu, izvojevanom finalu Dejvis Kupa protiv Argentine – plodovima saradnje sa izvrsnim Jonasom Bjorkmanom.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Tok prvog seta je odavao utisak da se stameni mostarac ovoga puta dobro “potkovao” za izazove ovakvog meča, i pripremio “kartu u rukavu” za meč protiv “Djokera”. I posle Noletovog povratka u rezultatski balans posle vođstva od 2:0, Marin je čvrsto stajao “za kormilom” i “Novakovim receptom” agilnog pokrivanja i otvaranja terena, stalnim pritiskom, raznovrsnosti i istrajnosti u razmenama i efektnim servisima - brejkom priveo prvi set kraju u svoju korist – 6:4. Primećeno je i da je krajem seta Đoković imao lekarsku “posetu” na terenu, najverovatnije radi trenutačnog pada energije…

Osokoljen uzetim prvim setom, Čilić je snažno nastavio dalje – i, pre nego što se publika u Akor Hotels Areni osvestila – rezultat u drugom setu je glasio 1:0 i 15:40 za Hrvata. U tom trenutku, Novak pokazuje svoju tenisku veličinu i sabranom igrom “negira” brejk lopte i izjednačuje na 1:1. Naredni gemovi podsećaju više na kombinaciju boks-meča i brzopoteznog šaha, nadmudrivanja preciznošću. A onda – Novak čini ono što je morao da bi izbegao razne moguće rizike i neizvesnu završnicu seta – i uverljivo brejkuje Čilića za 5:4.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ipak, drami nije kraj – i kako je prednost došla, tako je i otišla – uz nec i aut i dve uzastopne duple servis greške u režiji samog Novaka. Čilić se ponovo budi, i podržan dobrim dubokim servisima dominira gemom za 6:5. A onda, epski finiš gema – Novak spašava dve meč-lopte, na samo njemu svojstven način, i nošen energijom publike koja potpuno prelazi na njegovu stranu – dolazi do taj-brejka.

Nažalost, sve indikacije koje su i dovele do ovakvog razrešenja meča ovoga puta nisu bile postavljene u Novakovu korist. Čilić je pokazao da može da se vrati u meč, da održi koncentraciju i posle gubitka važnih gemova i prednosti, da je sada sposoban - iz ličnog iskustva i posredstvom ozmoze – da vizualizuje tok poena koje treba da osvoji da bi prekinuo jedan od najgorih negativnih skorova među “top ten” igračima u međusobnim susretima.

Sa druge strane, Novak je bio kratkog daha i široke ruke – nije uspevao da uspostavi svoj ritam u razmenama, pravio je greške u serijama, servisa nije bilo da ga “izvadi” iz neprijatnosti u koje ga je uveo danas nepouzdani forhend i slabije kretanje na osnovnoj liniji.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ne, ovo ipak nije bio onaj “stari” Nole, koji bi se “ostrvio” na protivnika i samleo ga – barem i zbog toga što se “osmelio” da poveruje da može da dobije meč zahvaljujući nekolicini lošijih momenata. Kam-bek ovoga puta nije imao hepi-end – te je zaključak da je Novaku potreban – novi početak, tenisko re-setovanje.

Da li je Marin bio poraneli Deda-mraz Mareju – preostaje nam da vidimo u mečevima do nedelje. Možda se i Škot oklizne protiv Čeha, koga uvek posebno inspirišu mečevi protiv članova “velike četvorke” – pa onda Berdih postane Božić-Bata Novaku – u smiraje ovog turobnog teniskog dana u Parizu. Po svemu sudeći – male su šanse da će se tako nešto desiti – ali, ko bi više rekao…

Svejedno, prvo mesto je još uvek “u vazduhu”, Mari sada sam kroji svoju sudbinu – a Novak će iskoristiti nešto više od nedelju dana pred završni Masters u Londonu da se pripremi za okončanje sezone na način što više primeren njegovim ambicijama za onu koja sledi. Ono što takođe sledi našem asu je promišljena konceptualna regeneracija njegovog teniskog etosa, u kojoj će svi članovi njegovog tima i okruženja imati važnu ulogu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vukmir

    4. novembar 2016 | 23:46

    Citam komentare i zakljucujem da ste uglavnom svi "udarili" na ishranu kao glavni krivac za lose rezultate!Svi MI koji pisemo,daleko smo od samog Novaka,pa prema tome i od uzroka njegove lose igre.Ko zna sta ga muci?Kad je izbacio gluten tada je "proradio",hocu reci da mislim da on nista napamet ne radi.To je sto se tice njegove ishrane.A da je osvajanjem RG potpuno drugaciji,bez volje,bez motivacije to je evidentno.Sta se desilo to samo ON zna.Sve mu je oprosteno,covek je od krvi i mesa,jedino mi je zao " Zlih"jezika sa Zapada koji su ovo jedva docekali i raduju se.Opet NOVAK je nas i nema i nesme od nas iz Srbije da bude tako lako zaboravljen.Nadam se da sam na pravi nacin shvacena.

  • Gekke Joopi

    4. novembar 2016 | 20:04

    Bice jos kraceg bude li slusao zenu sta da jede.

  • stevanso

    4. novembar 2016 | 23:42

    Изјавио је да му прво место и освајање турнира више није приоритет!Хвала му за многе радости и победе које нам је подарио- када би сваки Србин био пет минута у животу Новак- где би нам крај био...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA