≫ 

PITANJE FUDBALSKE ČASTI: Evropski velikan se razbacuje milionima, a evo zašto neće malom klubu da plati 250.000 evra!

Ceo problem je izbio oko švedskog reprezentativca Viktora Nilsona Lindelofa. Zanima nas kako biste vi rešili ovaj slučaj?

  • 1

Benfika je jedan od onih klubova koji za male pare dovedu perspektivne igrače i potom "naprave" ozbiljne zvezde koje dostignu ozbiljnu vrednost na tržištu. Zbog toga je portugalski šampion 26. najbogatiji fudbalski klub na svetu, sa prometom od 126 miliona evra, a procenjeno je da "u aktivi", odnosno u vrednosti igrača, ima oko pola milijarde evra.

Zašto je onda problem jednom takvom klubu da isplati omalenom švedskom niželigašu sitnih 250.000 evra?

Stvar je sledeća.

Na "La Luž" je 2012. godine stigao Viktor Nilson Lindelof, tada 17-godišnji talentovani fudbaler švedskog niželigaša Vasterasa, kluba iz istoimenog gradića u blizini Stokholma. Portugalski klub ga je otkupio za 60.000 evra, ali je u ugovoru bilo nekoliko dodatnih klauzula.

Naime, klub koji je 35 puta osvajao portugalski šampionat odbio je da plati Vasterasu 250.000 evra, što je bilo obavezno po stavki kada Lindelof zabeleži deset nastupa u Primeiri ili Ligi šampiona.

To se i desilo u aprilu ove godine.

Foto: Guliver/Octavio Passos/Getty Images Foto: Guliver/Octavio Passos/Getty Images

Vasteras se od tada žalio FIFA, a Benfika je odbijanje uplate argumentovala činjenicom da je fudbaler potpisao novi ugovor 2015. godine (koji traje do 2020) kada je ušao u prvi tim. Međutim, u švedskom klubu su nepopustljivi, i najavljuju odlazak na sud ukoliko FIFA ne odreaguje.

- Ovo nije samo pravno pitanje, već i moralno i etičko. Tužno je što mali klub mora da strahuje za budućnost, ali ovo je jedini način da se mali klubovi suprotstave velikanima. Razočaran sam što FIFA još nije naš podnesak prosledila Benfiki. Obećano nam je da će to biti urađeno u najkraćem roku. U normalnim okolnostima je rok 20 dana, ali to može da se prolongira ako Benfika ima legitiman razlog za to - rekao je advokat Vasterasa, Lars Nilson, koji dodatnu isplatu potkrepljuje stavkom u ugovoru "posledica konačnog dogovora o pravima na igrača".

Kristina Lifner, potpredsednica Vasterasa, poručila je da klub ima podršku Švedskog fudbalskog saveza, ali izražava bojazan da bi slučaj mogao da se reši tek za godinu ili dve.

Foto: Guliver/Alex Livesey/Getty Images Foto: Guliver/Alex Livesey/Getty Images

- To je loša stvar, jer nam kao malom klubu trebaju pare. Realno, trebalo je da nas isplate bez da im to tražimo. Rekli su da ugovor više nije validan, ali smo posle savetovanja sa advokatima i pravnicima uvereni da jeste. Novac koji bismo dobili ne bi otišao na nove igrače, nego da ispeglamo dugove - poručila je ona.

Klubovi u Švedskoj moraju da dokazuju svoju likvidnost, ili neće moći da napreduju u viši rang takmičenja.

Dodatan problem bi posle mogao da bude naredna prodaja Lindelofa, jer je po inicijalnom ugovoru dogovoreno da Vasteras dobije procenat. U poslednje vreme se spekuliše da je igrač na meti Midlzbroa, koji ne želi da se upusti u ozbiljnije pregovore sve dok dva kluba ne reše spor.

Prema portalu Transfermarkt, 22-godišnji defanzivac vredi 12 miliona evra.

Šta vi mislite o ovom slučaju?

Zanimljivo je da dva kluba nisu jedini koji sklapaju ovakav tip ugovora - Barsleona je nedavno iz sličnog razloga morala dodatno da plaća Mančester Sitiju.

Foto: Guliver/Marcus Ericsson/Ombrello/Getty Images Foto: Guliver/Marcus Ericsson/Ombrello/Getty Images

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звездa €^®®¥¥£©

    10. novembar 2016 | 13:41

    Стварно се брукају за "сићу". Фрањевци не исплаћују 10 Х већу суму. Да видимо шта каже суд у Лозани?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA