≫ 

Izlazio bih na meč, a ova pitanja voditelja su mogla da me koštaju: Novak otkriva kako se bori sa pritiskom javnosti

"U bitkama ne možete uvek da budete pobednici," poručio je srpski teniser

  • 7

Najbolji teniser sveta Novak Đoković je u svojoj kolumni za magazin "Original" pod naslovom "Kako sam postao (i ostao) odgovoran" istakao nekoliko važnih tačaka koje želi da istakne kao jednu od najvažnijih lekcija o odgovornosti prema sebi.

"Za mene  je preuzimanje odgovornosti došlo pre punoletstva, kada sam shvatio da je na meni da se staram o celoj porodici. Težina odgovornosti koju sam počeo sve snažnije da osećam predstavljala je iskušenje za moju mentalnu snagu i sposobnost da se posvetim onome što mi je bilo najbitnije, a to je igranje tenisa. Dobro je i lepo, i pomaže u preuzimanju odgovornosti, kada radite ono što volite," napisao je Đoković, istakavši da je uvek na terenu imao svest o velikoj podršci koja stoji iza njega.

>>> Đoković zvanično najbrži teniser na svetu! Zar je moguće da je Nadal ovako spor?

Novak je potom istakao da je njegovo učenje tada tek počelo - kada su na red stigla očekivanja drugih ljudi i javnosti.

"Nek stvari mogu da vam zvuče jednostavno, čak i banalno, ali meni su pomogle. Primera radi, učio sam kako da smirim otkucaje srca pred meč tako što bih disao i brojao u sebi. To su bile vrlo praktične, naizgled nebitne vežbice, a opet delotovorne. Delovale su skoro svaki put, čak i u situacijama kada bih izlazio na važan meč, a voditelj bi me pitao: 'Da li te brine što imaš negativan skor protiv ovog protivnika' ili 'Kako se osećaš što igraš sa najboljim svih vremena'. Uspevalo je. Nisam dozvoljavao da tuđe insinuacije poremete moj mir i fokus. Pre nego što sam to naučio, takva pitanja su mogla da me koštaju celog seta, a nekad i meča. Jednostavno bi me izbacila iz 'zone' u kojoj ja postavljam pitanja. Poput onog 'Ko je najbolji danas'".

U bitkama ne možete uvek da budete pobednici, već učesnici. I to je skroz u redu, podvlači Đoković.

"Niko ne voli poraze, a ja ne volim ni reč 'poraz'. Ona zvuči tako definitivno, kao kraj. A ja ne verujem u kraj već samo u druge prilike i učenje iz pogrešaka. Zato je moja najveća životna lekcija da (nastavim da) radim na sebi", poručio je Novak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duki

    1. decembar 2016 | 09:52

    Posebno ignoriši VOLAndera!

  • bosnjak

    1. decembar 2016 | 14:21

    Samo napred Kralju, dok si pobedjivao svi Srbi su bilo uz tebe a sad kad si samo Par mečeva izgubijo svi nesto pametuju ma glavu gore i napred ti si najveci sportista koji je ikada rodjen u Srbiji i mnogo šire

  • Ljuba

    1. decembar 2016 | 11:02

    Noco, ti si poceo da ignorises energiju koja je pokretac svega i sa kojom si uspeo da doguras tamo gde si stigao, u legendu. Tvoj problem je nastupio kada si iz tebi znanih razloga poceo da ignorises tu cinjenicu i na subjektivan nacin pokusavas da kompenziras taj problem, meditacijom i cime jos, ne vidim iz tvog postupanja. Uz svu mogucu uvidjavnost prema tvom pravu da radis sa sobom sta hoces i sa drugima oko sebe, jednu cinjenicu nikako ne smes da previdis i za to pitaj svoje iskustvo. Na koji nacin si dosao do tih sportskih visina i da li neko ko postane to sto si ti postao, jesi li samo svoj ili si i pomalo i nas ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA