≫ 

Prošlo je 25 godina od meča u kom je Crvena zvezda dotakla nebo (VIDEO)

Crveno-beli su tog 8. decembra 1991. godine srušili Kolo Kolo i postali svetski prvaci

  • 40

Na današnji dan, pre 25 godina, fudbaleri Crvene zvezde pobedili su čileanski Kolo Kolo rezultatom 3:0 i na taj način osvojili Interkontinetalni kup u Tokiju.

Zvezda je celo drugo poluvreme igrala bez isključenog Dejana Savićevića koji je u finišu prvog naseo na provokaciju i dobio crveni karton.

Prethodno je stigao da asistira Vladimiru Jugoviću u 19. minutu, da bi popularni Juga postigao još jedan u 59. minutu. Konačan rezultat postavio je Darko Pančev u 72. minutu.

- Tamo smo pokazali svu jačinu i sa igračem manje. Dejo je jeftino pao na tu provokaciju, a inače je bio igrač kog si teško mogao da izbaciš iz koloseka. Odlično smo igrali i ponovo smo pokazali tu kompaktnost. Ko god da je bio južnoamerički prvak, bio je najbolji na kontinetu gde se igrao sjajan fudbal - rekao je Pančev tokom intervjua za Telegraf u maju.

Na golu je stajao sjajni Zvonko Milojević koji je samo pola godine pre toga izašao iz vojske.

- Eto kako u sportu i fudbalu sve ide brzo, od vojske do svetske titule za pola godine! Ta utakmica mi je možda najdraža jer smo je i dobili i jer niko nikada neće dobiti ovde priliku da to ponovi. To je uspeh generacije koja se stvarala godinama i koja je sankcijama sprečena da još toga osvoji - rekao je Milojević nedavno za naš portal.

Poznato je da su se Čileanci služili najprljavijim trikovima u Tokiju kako bi srušili evropskog prvaka, ali nisu uspeli.

Šta se događalo na poluvremenu priznao je u jednom od intervjua Goran Maza Vasilijević.

- Pored naše svlačionice, pre utakmice ugledali smo uvredljiv transparent na srpskom jeziku. Provokacije su, dakle, počele još pre izlaska na teren – priseća se Maza Vasilijević:

- Kad smo krenuli na odmor, ostao sam poslednji od naših igrača. Prolazio sam pored protivničke svlačionice i onda su izletela trojica Čileanaca i jedan me zakačio kopačkom po licu, koju je držao u ruci. Dotrčali su moji saigrači, pokazali smo u hodniku ko je jači.

Printskrin: Youtube Printskrin: Youtube

Kao dvostruki stelac, Jugović je proglašen za igrača utakmice. Dbio je ključeve od Tojote kao poklon, mada mu je pehar svakako bio najvredniji dar.

- Kada sam kao dečak sanjao da zaigram za Zvezdu, nisam sanjao da će Zvezda osvojiti Evropu i svet. I da ću baš ja biti u tom timu. Malo koja generacija uspe da dobije taj pečat kvaliteta. Zvezda je te 1991. napravila najbolje vino. Te godine bila je odlična berba - jasan je bio Jugović.

Crvena zvezda – Kolo Kolo 3:0 (1:0)

Crvena zvezda: Zvonko Milojević, Duško Radinović, Goran Vasilijević, Vladimir Jugović, Miodrag Belodedić, Ilija Najdoski, Vlada Stošić, Milorad Ratković, Darko Pančev, Dejan Savićević, Siniša Mihajlović. Trener: Vladimir “Vladica“ Popović.

Kolo Kolo: Danijel Moron, Lizardo Garido, Havijer Margas, Migel Ramirez, Agustin Salvatijera (od 65. Rikardo Dabrovski), Gabrijel Mendoza, Eduardo Vilčez, Marselo Bartičoto, Hajme Pizaro, Patrisio Janjez, Ruben Martinez (od 58. Hugo Rubio). Trener: Mirko Jozić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • свети јован

    8. decembar 2016 | 09:27

    Uvek se sećam s ponosom na našu zvezdu iz 91', velika je šteta sto je fudbal u Srbiji postao faktor licnih interesa a ne intersa punih stadiona i lepe igre. Tesko ce se ovo ponoviti...

  • Zeks

    8. decembar 2016 | 08:41

    A danas tuga od ekipe i kluba,dosli lopovi i ljudi koji nemaju veze o fudbalu

  • Sloba Delija

    8. decembar 2016 | 07:16

    Nije 7. decembra nego 8. decembra u 04 00 casova ujutru je pocela utakmica. U 06 00 smo vec uveliko slavili! PEVALA JE TAD CELA PLANETA,DA JE NASA ZVEZDA PRVAK SVETA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA