Da li bi fudbaleri u Srbiji trebalo da poste, a kako na njih inače utiče pečenje sa ražnja? Odgovor je dao doktor Čukaričkog...

  • 6

Mnogi evropski klubovi godinama unazad imali su problema sa fudbalerima islamske veroispovesti za vreme Ramazana, a retko kada smo mogli da čujemo kako se srpski fudbaleri ponašaju tokom posta.

Odgovor na to donekle je pokušao da da dugogodišnji lekar prvog tima Čukaričkog Rade Jagodić.

Jagodić je za zvanični sajt Brđana govorio kako se u fudbalskom klubu usklađuje takav vid ishrane pojedinih profesionalnih igrača sa obavezama. Međutim, tema je uopšteno bila ishrana.

- Posna ishrana je lična stvar i suštinski po pravoslavlju ko posti o tome ne priča. Sa medicinske strane fudbalerima to ne smeta, ali savetujem recimo u ciklusu čestih utakmica da ne poste na vodi odnosno da modifikuju ishranu i poste na ulju, što je uz odgovarajuću suplementaciju i vitaminizaciju sasvim u redu - rekao je Jagodić i dodao:

On smatra da niko ne može nekom da uskrati post i da klub u tom smislu ne pravi pitanje odnosno dozvoljava takvu ishranu.

Foto: fkčukarički Foto: fkčukarički

- Prijavljuju mi kad smo u karantinu i sastavljamo meni u skladu sa željom igrača. U nekim periodima je bilo više, a nekad je manje igrača koji se pridržavaju posta. Neki svakog petka tokom godine poste i obično preporučim ribu ili neki drugi posan obrok, a u slučaju da hoće bez ulja pred utakmicu savetujem da modifikuju.

Jagodić je istakao da je za vrhunske rezultate u sportu neophodna adekvatna ishrana i da igrači koji su u Čukaričkom pod ugovorom imaju organizovanu ishranu po sportskom jelovniku.

- Desi se ponekad brza hrana, koka-kola ne bi smela nikako, ali ipak najvažnije je naći meru. Ne mogu da kontrolišem šta rade kad su kući, ali u okviru kluba igrači se pridržavaju pravila i slušaju savete, pa im se ponekad pogleda kroz prste da kad smo manje oprezni da naruče recimo pomfrit - istakao je doktor Čuke i nastavio:

- Fudbalerima preporučujemo balansiranu ishranu bez teških vrsta mesa odnosno svinjskog i jagnjećeg. Ne jesti prženo i pečeno, već bareno meso i to ribu, piletinu, ćuretinu, teletinu. Bitan je balans izmedju ugljenih hidrata, proteina i masti i u zavisnosti da li je pripemni i takmičarksi deo sezone sastavljamo meni.

Foto: FK Čukarički Foto: FK Čukarički

Doktor Jagodić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, a u fudbalskim klubovima leči od povreda i bavi se prevencijom zdravlja sportista već 23 godine. Kaže da su sudari igrača na terenu i direktni udarci u glavu uvek najopasnije situacije za ozbiljne povrede.

- Tada često dođe do gubitka svesti i zapadanja jezika pa hitno ukazujemo medicinsku pomoć. Dešavalo se i da reagujemo na tribinama kao naprimer kad je otac jednog igrača pao u komu, pa smo pomogli.

- Suštinski je velika stvar za igrače da shvate da su u pravom klubu, da imamo poverenja u njega i u brzinu njegovog oporavka. Imali smo povređenog igrača pred istekom ugovora i klub je mogao da sačeka rezultat oporavka i onda mu eventualno produži ugovor, ali u Čukaričkom to nije slučaj. I mi sa medicinske strane imamo idealne uslove za rad, aparate za fizikalnu medicinu i dobro smo opremljeni kao ambulanta - rekao je Jagodić, koji je na početku karijere lečio od povreda mladje selekcije Fudbalskog saveza Srbije, kao i igrače u brojnim klubovima, a seniorima Čukaričkog je "na usluzi" više od deset godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Besha

    8. decembar 2016 | 19:53

    Tako se moze postit cijeli zivot bez prestanka....

  • huhu

    8. decembar 2016 | 15:42

    Ne jesti prasetinu i jagnjetinu?Jesti bareno meso?Pa ovi ce stvarno ispasti iz lige!Samo vi jedite momci i dobro trenirajte...prazan dzak ne stoji!

  • Jelena

    8. decembar 2016 | 22:19

    Fudbaleri nek igraju i slusaju doktora

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA