Gotovo je - kreće Regionalna fudbalska liga! Zna se kad počinje, koliko će klubova igrati, format takmičenja i nagrade!

"Nezvanično sam čuo kako je Uefa u svom proračunu novac za ligu već pripremila, a radi se o milionskim iznosima, i za takmičenje, i za plasman. Klubovi tu ne bi imali nikakav trošak - kaže jedan od idejnih tvoraca budućeg takmičenja klubova bivše države

  • 50

Početak Reginalne fudbalske lige je bliže neko što smo mislili. Takmičenje klubova bivše države je praktično tu, pred vratima, otkrio je šef makedonske lige Vasko Dojčinovski, koji je u intervjuu za hrvatske medije u detalje ispričao kako će izgledati takmičenje o kome svi pričaju i ono najvažnije kada će početi.

Inicijalna ideja nastala je u Skoplju pre dve godine. Začetnik je predsednik Makedonskog saveza Ilčo Gjorgioski, a do najsitnijih pojedinosti razradio ju je šef tamošnje lige Vasko Dojčinovski.

Hrvatima bi u startu moglo da zasmeta ime takmičenja, jer je radni naziv projekta "Balkanska liga". Mežutim, Dojčinovski smiruje strasti.

- Iskreno, ni meni se ne sviđa, nisam ga ja osmislio, nego je neko na prvom sastanku to ime stavio na sto. Balkanska liga je nezvanično ime i ne verujem da će ikada zaživeti. Verovatno će ime novog tkmičenja biti "ispeglano" iz kancelarije iz koje će ona biti vođena, a ona je u Nionu - kaže Dojčinovski.

Dojčinovski o ligi klubova bivše države priča kao da je već tu, pred vratima. Dakle, počela bi kada i reformirana Liga šampiona, od jeseni 2018. uz 24 predstavnika iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

- Čelnici svih fudbalskih saveza s naših prostora dali su potporu novom regionalnom takmičenju, uključujući poslednji sastanak u Moskvi. No, najvažnije od svega je da je projekat pao na plodno tlo i u UEFA-i, gde sam održao 30-minutnu prezentaciju. Prisustvovao joj je Uefin direktor takmičenja Đorđo Marketi, čovek koji je osmislio i budući format Lige šampiona, a svratio je i predsednik Uefe Čeferin. Njihovi utisci su apsolutno pozitivni, a pohvalno su se izrazili i Šveđanin i Danac, sa kojima sam zajedno član Uefine radne grupe - otkrio Dojčinovski.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Prema njegovom modelu, novo regionalno takmičenje počelo bi u semptembru 2018. godine, nakon što se kroz pretkola Lige šampiona i Liga Evrope iskristališu imena klubova koji nastavljaju takmičenje u grupnoj fazi. Svi klubovi iz regije kojima to ne uspe automatski bi se prebacili u grupnu fazu regionalnoga takmičenja: šest grupa po četiri kluba. U slučaju da se neko iz regiona plasira u Ligu šampiona ili Ligu Evrope, u tom slučaju regionalna liga popunjavala bi se sledećim najbolje plasiranim klubom iz te nacionalne lige.

Što je još preostalo dogovoriti?

- Ostalo je otvoreno pitanje nagrada za pobeednika i finalista. Mi smo malo neskromni pa za pobednika želimo mesto u Ligi šampiona, a za drugoplasiranog mesto u Ligi Evrope, što će u Uefi malo teže proći. Takođe, nismo još definisali da  li se u prolećnom delu takmičenje nastavilo sa šesnaestinom ili osminom finala. U finalu bi se igrala jedna utakmica na neutralnom terenu, baš kao u LŠ ili LE - dodaje Dojčinovski.

Printskrin: Youtube/Dalmatia Happening Printskrin: Youtube/Dalmatia Happening

Jedna od ideja vodilja za osnivanje lige bila je slaba posećenost utakmica u nacionalnim prvenstvima. Uz to, region će od UEFA tražiti da u novoj ligi sude domaće sudije, pa se i tu vidi mogućnost kvalitativnoga iskoraka. Naravno, pitanje bezbednosti je u vrhu onih krucijalnih za pokretanje lige. Dojčinovski kaže da ga birne taj aspekt.

- Brine, i te kako se o tome razmišlja. Ali, utakmica visokog rizika ima i Ligi šampiona, zar ne? Složili smo se kako bi za takve utakmice bile primenjivane posebne mere opreza. Vodimo se interesom fudbala, fudbal mora ići dalje, prema napred, neopterećen politikom. Uveren sam da će regionalna liga biti kvalitetnija od svake nacionalne lige na ovom području.

I na kraju ono najvažnije – otkud novac za regionalnu ligu?

- Nezvanično sam čuo kako je Uefa u svom proračunu novac za tu ligu već pripremila, a radi se o milionskim iznosima, i za takmičenje, i za plasman. Klubovi tu ne bi imali nikakav trošak – zaključio je Dojčinovski.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BOBAN

    11. decembar 2016 | 19:42

    Bravo tako i treba!!! Hocu sa decom da gledam utakmicu u Zagrebu,Splitu ,Skoplju,Sarajevu,lLjubljani,Nisu! Hocemo kvalitetan fudbal a ne ovo sad...

  • Putin R.S

    11. decembar 2016 | 19:06

    Jedva cekam dolazak Dinama, Hajduka, Vardara, Sarajeva... i konacno da stadioni budu puni i da se zaigra jedan kvalitetan fudbal od kojih igraci i klubovi konacno mogu da procitiraju.

  • pfc

    11. decembar 2016 | 23:24

    Navijam za Partizan ali posto znam da bi se prodali za jedno pivo nadam se da ce Delije nesto izboksovati da ne bi gledeali ovakve exYU glupoti ako se Kokeza prodao nadam se da se nisu i Delije.Zao mi je Subotice,Zrenjanina,Kragujevca,Cacka,Nisa,Uzica,Smededreva,Valjeva,Sabca,Pazara,Kraljeva,Krusevca zbog Dragovoljca,Sdendije i slicnih

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA