≫ 

Šta se dešava sa mladim srpskim košarkašima? Kao klinci prvaci Evrope, a sada ih nema nigde! (VIDEO)

Mnogo mladih srpskih igrača prođe put od velikog potencijala do prosečnog igrača za samo kratko vreme

  • 10

Odlazak Nikole Rebića iz Zvezde samo je potvrdio činjenicu da je razlika između mlađih kategorija i seniorske košarke kao nebo i zemlja. Teško je posle odlične karijere u mlađim kategorijama postati as u seniorskoj košarci. Imamo mnogo primera u poslednje vreme gde mladi košarkaši kojima predviđaju dobre karijere jednostavno ostanu na nekom proseku.

Veliki broj njih su osvajači medalja, čak i zlatnih sa šampionata Evrope za mlađe kategorije.

>>>Skoro svi navijači Zvezde su ga otpisali, a on je hladnokrvnom trojkom slomio Bajern! (VIDEO)

Neke omete teška povreda, a neko jednostano ne uspe da se snađe u seniorskoj košarci.

>>> Bruka srpskih juniora: Gurovićev tim ubedljivo poražen od Rusije!

Nikola Rebić je od malena u Zvezdi, gde je došao iz Ceraka, a bio je lider generacije rođene 1995. godine koja je harala Srbijom od pionira do juniora i bez poraza su osvajali titule. Skoro svaku ekipu dobijali su u proseku sa 50 poena razlike.Rebić je bio okarakterisan kao novi Teodosić, sa odličnom asistencijom, perfektnim šutem i neverovatnom mirnoćom. Predviđali su mu veliku karijeru.

On je poslednji u nizu koji je u velikom klubu bio dve, tri sezone, čekajći pravu šansu, a onda je morao da ode u manji klub.

Pre njega to se desilo Tejiću, Kaplanoviću u Zvezdi, te Đoki Šaliću u Partizanu, a oni su šampioni Evrope za uzrast do 20 godina. Iz te generacije jedino Marko Gudurić sad pokazuje neki kvalitet za seniorsku košarku, kao i Petar Rakićević koji je u Zvezdi. Tu je i Rade Zagorac u Mega leksu, ali ove sezone igra mnogo slabije!

Tri godine je član prvog tima Zvezde ali je skupio minuta na parketu kao za 10 utakmica. Štaviše prošle sezone u Evroligi je imao nekoliko dobrih partija. Išpak, konkurencija je velika i očigledno da nije mogao da se nametne na mestu plejmejkera.

Članovi te generacije koju je predvodio Rebić u mlađim kategorijama bili su i Marko Tejić, Đorđe Kaplanović, Brano Đukanović, Dušan Ristić, pa i Marko Gudurić. Zanimljivo je da je Gudurić stigao u Zvezdu tek sa 17 godina, i jedini je uspeo da uđe u seniorsku košarku na pravi način.

Tejić je posle dve sezone u Zvezdi završio u  Mega leksu, Kaplanović je posle jedne sezone poslat u FMP, Ristić je na studijama u Americi, Đukanović u Metalcu iz Valjeva, a Rebić je otišao u Mega Leks.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Oni su igrali i za mlađe kategorije reprezentacije Srbije i osvajali medalje na Evropskim i Svetskim šampionatima.

Dok su bili u mlađim kategorijama dominirali su, ali pitanje je gde je tu greška i zašto ne postaju vrhunski asovi u seniorskoj košarci? Da li je greška u sistemu treninga u mlađim kategorijama koji ih "sagori" fizički i psihički, ili jednostavno nisu spremni da rade više kad postanu seniori.

Imamo i primer mladog Aleksandra Aranitovića (18) člana generacije Alekse Radanova i Boriše Simanića, koji je drugi put povredio koleno i verovatno završio neku ozbiljnu karijeru.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Da li treneri greše kada daju prednost fizički jačim, ali i daljim razvojem ograničenim igračima (akcelerantima)u mlađim kategorijama nasuprot onih malih žgoljavih koji ne mogu da se nose fizički sa njima, a kasnije postanu "aždaje" ? Da li se možda mnogo trenira u mlađim kategorijama, pa se dogode povrede koje koštaju karijere?

Da li su problem roditelji koji bi što pre da prodaju dete, pa na poziv velikog kluba iz Beograda i stipendiju od nekoliko stotina evra trče što pre za glavni grad?

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Mnogo ima pitanja koja košarkaški savez Srbije mora da reši da bi se ostvarilo ono što je novi predsednik Danilović najavio - STVARANJE VRHUNSKIH ASOVA

Možda bi trebalo da se promeni sistem rada u klubovima i mlađim kategorijama košarkaškog saveza Srbije.

Da li je uopšte bitno biti prvak Srbije u kadetima ili juniorima? Da li je bitno igrati za repretzentaciju Srbije i osvajati medalje kao kadet i junior? Ili je bolje razvijati igrača da postane igrač.

Legendarni Aca Nikolić je ostavio svoje savete ali ga niko ne sluša. A jedan od bitnih je:

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

- Ne treba stvarati tim da bi se pravili rezultati u mlađi kategorijama!

To znači da ne treba dovoditi veliki broj talentovanih igračau jednu ekipu kako bi oni bili šampioni u kadetima. Samo guše jedan drugog i umesto da razvijaju potencijal oni ga vraćaju u prosek.

Sigurno ne znate ko je bio prvak Srbije u kadetima prošle ili ove godine, ali se tačno zna koji je trener stvorio Teodosića, Bogdanovića, Bjelicu...To treba da bude primer mladim trenerima.

Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica nisu nikada igrali za Srbiju u mlađim kategorijama pionirima, kadetima i juniorima. Samo je Bogdanović posle jedne odlične sezone dobio poziv i igrao na EP za Juniore 2010. godine.

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    18. decembar 2016 | 10:56

    Problem je u tome sto niko ne ide da gleda tu decu!Pausalno se pozivaju u reprezentaciju ko ima vecu vezu!Treneri,klubovi nista ne rade bitno im je da se plati clanarina!Da bi dobio poziv za bilo koje okupljanje momci iz manjih klubova moraju da budu Dzordani!Momci koji zavrsavaju juniorsku karijeru nemaju gde da igraju jer svi nasi klubovi dovode istrosene igrace koji igraju kako onda oni da napreduju da od njih napravimo igrace?!

  • SASA ALEX

    18. decembar 2016 | 13:34

    Deca ne igraju!Coki ih nagomilava samo da unisti ostale prim rd.hemofarm,radnicki,metalac....zalosno sta covek radi a svi cute

  • ...

    18. decembar 2016 | 12:22

    Umesto da se ide po manjim gradovima, odakle su uostalom sve nase legende, u reprezentaciju i nase klubove se zovu deca koja imaju vezu, zato ce nasa zemlja sve vise i vise propadati...cast izuzecima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA