• 2

Sve zbog političkih parola: FIFA nemilosrdna prema Engleskoj, Škotskoj, Velsu i Irskoj!

Zbog obeležavanja "Dana Primirja" pre početka kvalifikacionih utakmica, u fudbalske saveze ovih zemalja FIFA poslala "čestitku"

  • 2

"Isticanje, pored ostalog, političkih i religioznih, ličnih parola strogo je zabranjeno na utakmicama", jedna je od regulativa u aktima FIFA kome su disciplinci svetske "kuće fudabla" bili dosledni i prilikom izricanja kazni savezima Engleske, Škotske, Velsa i Severne Irske. 
Sve četiri fudbalske organizacije kažnjene su novčano jer su igrači tih reprezentacija prekršili gorepomenutu tačku, u ovom slučaju zato što su nosili prepoznatljive cvetove maka na dresovima u čast "Dana Primirja" koje se tradicionalno obeležava 11. novembra na Ostrvu.

Engleska zato mora da plati 45.000 švajcarskih franaka, Škotska i Vels po 20,000, a Severna Irska 15.000.
Za FIFA nije bilo dileme: u pitanju je politički simbol i popusta ne sme biti, jer politici, u bilo kakvom obliku, nema mesta u sportu.
- Na stadionu, i na tribinama, mesto postoji samo za sport - rekao je predsedavajući disciplinskog komiteta FIFA Klaudio Sulser, dodajući da u toj organizaciji postoji "duboko poštovanje prema obeležavanju takvih događaja", ali da su, narodski rečeno, propisi - propisi.
Igrači Engleske i Škotske su pre međusobnog duela na teren izašli sa bulkama na dresovima, i to je bio razlog za kaznu, dok je Federacija Velsa prošla sa blažom kaznom, jer su samo njihovi navijači koreografijom, i policija koja je obezbeđivala meč sa Srbijom, istakli "sporne" simbole.
FIFA je imala "nultu toleranciju" i prema Severnim Ircima jer je pre meča sa Azerbejdžanom upriličen minut ćutanja, a na stadionu su mnogi nosili prepoznatljiv crveni cvet maka.
Engleski mediji podsećaju da je FIFA ranije ove godine kaznila i FS Republike Irske jer su igrači te reprezentacije pre utakmice na teren izašli sa majicama sa podsećanjem na 1916. godinu i događaj pod nazivom "Uskršnji ustanak", kada je narod Republike Irske podigao bunu protiv britanskih vlasti.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DONALD J TRUMP

    STRAŠNO! Ne smeju ni da odaju pocast svojim precima, zbog Nemaca koji sve u Evropi kontrolisu.... svi treba da se pravimo da Nemci nisu ništa radili.....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima