Bili smo u Rijeci i napravili veliku reportažu: Tamo se zaista stvara najmoćniji klub Balkana! (VIDEO)

Miks sve glasnije priče o Regionalnoj ligi i vrtoglavi uspon Rijeke bili su dovoljna inspiracija za odlazak u primorski grad na proslavu jesenje titule. Narednih dana očekujte sjajne priče.

  • 21

Još u samoj organizaciji odlaska na primorski derbi sa Istrom bilo je naznaka zašto je Rijeka veoma brzo postala jedan od najbolje organizovanih klubova na prostoru bivše Jugoslavije.

 

Robert Frank, nekada novinar koji je razotkrivao brojne afere i kontroverze u Hrvatskoj, sada PR menadžer Rijeke, maksimalno se potrudio da ugosti srpsku ekspediciju i otvori joj odaje kluba koji je sve redovniji evropski takmac i preti da sruši decenijsku dominaciju Dinama.

 

Iz bezbednosnih razloga, Frank se spustio sa Rujevice do grada uprkos obavezama u organizaciji meča, kako bi ekipa Telegrafa dobila priliku da sazna kako je stvaran tim koji je promenio fudbalsku sliku Balkana.

 

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

 

Na pitanje o obnovi legendarnog stadiona Kantrida se u gradu nevoljno odmahuje rukom, jer je i dalje priča o novom objektu uz more u procepu između gradskih i državnih vladajućih struktura. U međuvremenu, novoizgrađena Rujevica uobličena među stenama, ne pruža ni najmanju mogućnost za zamerke, a tu su sagovornici Telegrafa bili generalni direktor Vlado Čohar i sportski direktor Srećko Juričić, legendarni fudbaler Rijeke koji je celu igračku karijeru podario jednom klubu.

 

Nakon izlaska iz klupskih kancelarija, dočekao nas je prizor kakav se u Srbiji ne može videti ni u krugu od kilometar oko stadiona zbog zabrane točenja alkohola. Na šansku ispred ulaska na tribinu, navijači su trošili zalihe Ožujskog i komentarisali kako se Dinamo izvukao u Splitu golom u večitoj nadoknadi...

 

 

Za jednim barskim stolom bio je naš novi sagovornik Davor Lukas, pevač čuvene grupe FIT koja je vrhunac karijere doživela u Beogradu - bilo je reči o rokenrolu, njegovoj pesmi "Zaboravit ću sve" koju je obradila grupa JNA i koja je stekla status himne među Grobarima, ali i tome da li u Rijeci i dalje vlada rokerski sklad kako tvrdi Let 3.

 

I ta priča će vas čekati na Telegrafu narednih dana.

 

Inače, Davor nam je otkrio da iste večeri nastupaju Partibrejkersi u gradu, ali i da je nedavni koncert Orgazma bio fijasko zbog slabije posete.

 

Priču je prekinuo početak utakmice, a tokom duela bio je jasan pečat germanizovanog mentaliteta strogog slovenačkog trenera Matjaža Keka. Izrazite zvezde u timu nema, samo mnogo srčanih momaka spremnih da se podrede ulozi, a jednu od liderskih preuzeo je Marko Vešović, kog su svi prihvatili raširenih ruku i koji trpi uvrede na svakom drugom stadionu Hrvatske jer je igrao za Crvenu zvezdu.

 

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

 

Uz njegovog oca Radeta, meč sa Istrom pratio je i kum Slavoljuba Muslina, Milan Radović, rođeni Užičanin koji je igrajući za Rijeku tokom pet godina postigao 56 golova na 123 utakmice. Kada je čuo da smo došli iz Beograda, sa oduševljenjem je prihvatio priliku za razgovor uz stidljive "ispravke" kada se pomešaju termini nogomet i fudbal, a njegovo raspoloženje i pristupačnost delili su i navijači koje smo pitali šta misle o Regionalnoj ligi, za razliku od hrvatskih kolega koje nisu bile spremne za razgovor o osetljivoj temi pred kamerama.

 

Armada je slavila minimalac na nesvakidašnji način. Prvi čovek kluba Damir Mišković preskakao je ogradu tribine i pridružio se navijačima, a nakon utakmice uz pivo je za šankom ćaskao sa pristalicama kluba i nijednom se nije mogla osetiti nelagodnost, samo neposrednost i gostoprimstvo. Među prisutnima je bio i Orlando Rivetti, čuveni riječki novinar, inače poslednji koji je razgovarao sa Draženom Petrovićem pre tragedije.

 

 

Mišković je naveo kako ne bi imao ništa protiv da dođu Srbi i zaigraju za klub (podsećanja radi, Dragan Žilić je još 2005. probio barijeru dolaskom upravo u Rijeku), dok su nam navijači prepričavali kako ih odavno nazivaju "Riječki Srbi". Dvojica momaka su prenela najlepše utiske iz Srbije tokom putovanja na gostovanje u Hrvatskoj, uz poziv da dođemo i na proslavu titule u maju. Bilo smo malo zatečeni ovako opuštenom atmosferom, ali i svesni da bi ovako nešto bilo teško zamislivo u Splitu, gde je samo nekoliko sati ranije odjekivalo "Srbe na vrbe" tokom derbija sa Dinamom.

 

Svima je tokom razgovora u klubu zajednički bio pogled u budućnost sa svih aspekata, ne samo kada je fudbal u pitanju. Zato je ta budućnost već stigla u Rijeku, koja je na zimsku pauzu otišla sa +6 u odnosu na Dinamo koji od 2006. osvaja titule u Hrvatskoj.

 

 

(Bojan Vinulović - b.vinulovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BAJMOK-- RIJEKA

    21. decembar 2016 | 20:39

    VOLIM RIJEKU I OPATIJU , TU SAM RADIO U HOTELIMA OD 1979--1991 , NAJLJEPŠI DANI I GODINE U ŽIVOTU. DRUŽIO SE I GOSTIO MNOGE FUDBALERE , TRENERE I UPRAVU NK/ FK ,, RIJEKA,, NA KANTRIDI BIO NA 335 UTAKMICA , OD 1997 PRATIM RIJEČANE KADA IGRAJU U OSIJEKU I VINKOVCIMA , NA KANTRIDI BIO NA 5 UTAKMICA U ZADNJIH 19 GODINA ....ALI NA RUJEVICI JOŠ NIJEDNOM ...TO MI JE VELIKA ŽELJA I DA SE VESELIMO SVI ZAJEDNO TITULI PRVAKA HRVATSKE , I UPOZNATI VELIKOG ČOVEKA - DAMIRA MIŠKOVIĆA I VRHUNSKOG TRENERA MATJAŽA KEKA. MARAVIĆ P. - BAJMOK. .?

  • Жика Живац

    21. decembar 2016 | 21:50

    Eh kad se setim Rujevice 89' došli mi iz Beograda,ceo gradić zaključao kućna vrata i spustio roletne...odosmo kući sa 2-4!

  • Zule

    21. decembar 2016 | 20:44

    U bajke odavno ne vjerujem, i ako ih volim. Mozda i osvoje jednu titulu, ali poslije dolaze politicari i na zalost skoro pa raspad kluba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA