"MARKA" JE MARKA: Španski list podsetio samožive Italijane kako su zviždali argentinskoj himni u Rimu 1990. (VIDEO)

Posle protesta "azura" Uefi na račun španskih i hrvatskih navijača, ugledni sportski dnevnik oglasio se na sebi svojstven način

  • 0

Himna, svetinja zemlje, može da se peva i ne mora, ali kad se zviždi himni druge države, onda se to doživi kao uvreda njenog identiteta. O negodovanju naših navijača prema tuđim himnama nećemo ovog puta.

Italijani su čak preko predsednika svog olimpijskog komiteta Đanija Petručija uputili Evropskoj fudbalskoj uniji (UEFA) oštar protest zato što hrvatski navijači nisu ispoštovali njihovu himnu uoči međusobnog susreta dve reprezentacije na Evropskom prvenstvu, koji je završen 1:1. Petruči je naglasio da se to nije desilo prvi put.

– Suočili smo se sa zvižducima našoj himni i kada smo igrali sa Španijom u prvom kolu. UEFA je dužna da kazni neodgovorne navijače. Mi to više ne možemo da trpimo! – poručio je Petruči.

"Azuri", dakle, ne daju na sebe, ali ne daju ni Španci. Možda i u svetlu spekulacija sa Apenina da će evropski prvak da odigra 2:2 s Hrvatskom u poslednjem kolu u grupi, jer tim rezultatom obe reprezentacije idu u četvrtfinale, a ispada Italija, oglasio se na sebi svojstven način najuticajniji španski sportski list "Marka" .

Kod nje nema cile-mile. Zato i ima poverenje više miliona čitalaca, a ko "Marki" dirne u Španiju, sam je sebi rupu iskopao.

Ovaj list je na svojoj internet stranici odmah podsetio kako su se vladali italijanski navijači prema argentinskoj himni u finalu Svetskog fudbalskog prvenstva 1990. na Olimpijskom stadionu u Rimu. To je možda i najdrastičniji primer nepoštovanja tuđe himne, a povod je bio taj što su "gaučosi", branioci titule iz Meksika 1986, u polufinalu u Napulju zavili Italiju u crno, izbacivši je na penale. Maradona i kompanija su tada dočekani na nož.

Video-klip kojim je "Marka" nastojala da ućutka protestne glasove sa Apeninskog poluostrva pogledajte ovde.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA