≫ 

Bertomeu otkrio da li će Evroliga menjati format i potvrdio: Šampion ABA lige siguran u evropskoj eliti

Sledeće sezone u Evroligi će nastupati 11 timova sa "A" licencom, te pobednici Kupa Evrope, VTB, Jadranske, španske i nemačke lige. Neće biti nikakvih "specijalnih pozivnica". Format se neće menjati u srednjeročnom periodu, što znači da u sledećih pet do deset godina neće biti proširivanja lige na 24 ekipe kao što se piše u medijima, uverava prvi čovek takmičenja

  • 10

Evroliga u novom formatu do sada je ispunila očekivanja većine ljubitelja košarke.   

Zadovoljan je i prvi čovek takmičenja Đordi Bertomeu koji je naglasio da je promenjen sistem pun pogodak pre svega za navijače o čemu svedoči podatak da je broj gledalaca na tribinama i onih pred TV ekranima, povećan za 28 posto u odnosu na prethodnu sezonu.

- Možda je malo rano, ali već možemo dati ocene novog formata takmičenja Evrolige. Cifre kažu da je povećan broj TV gledalaca i navijača na tribinama, da je sve više mečeva koji su rešeni sa pet i manje poena razlike. To su sve značajni pokazatelji koji kažu idemo dobrim putem, što nas raduje. Naš glavni interes kada smo menjali format i način takmičenja su bili navijači. A oni su zadovoljni što pokazuje porast od čak 28 % gledalaca na tribinam - rekao je Bertomeu za ruske medije.

Za ljubitelje košarke u Srbiji najvažnije su reči Bertomeua o prohodnosti klubova iz ABA lige u Evroligu.

- Sledeće sezone u Evroligi će nastupati 11 timova sa "A" licencom, te pobednici Kupa Evrope, VTB, Jadranske, španske i nemačke lige. Neće biti nikakvih "specijalnih pozivnica". Format se neće menjati u srednjeročnom periodu, što znači da u sledećih pet do deset godina neće biti proširivanja lige na 24 ekipe kao što se piše u medijima.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Jedina zamerka, ali ona često stiže uglavnom samo od trenera, je zgusnut raspored i porvede koje se dešavaju usled takvog intenziteta.

- Zainteresovali smo se i uvideli da jednostavno nije tako. Pre svega, ništa neobično nije primećeno u statistikama povreda. Nisu se povećale u odnosu na prošlu sezonu. Što se tiče primedbe da nemaju vremena za treninge od utakmica, mogu samo reći da više igrača voli mečeve nego da trenira. Na kraju krajeva, vratio bih se na navijače koji kažu da su zadovoljni.

U medijima je bilo reči i o eventualnoj dislokaciji fajnal-fora iz istanbula u neki drugi, bezbedniji grad. O tome, uverava Bertomeu, nema ni govora. Istanbul je "zakucan" kao domaćin završnog turnira Evrolige za sezonu 2016/2017.

- Prošle godine bila slična situacija u Berlinu, pa smo održali Fajnal for? Zato će Istanbul i ostati naš domaćin u maju 2017. Nažalost, takav je svet u kojem živimo, ali se moramo držati svojih principa i programa. Što se tiče narednih izdanja Fajnal fora, već vodimo pregovore za 2019. i 2020. Kandidata ima dosta i verujem da ćemo u januaru, najkasnije u februaru objaviti ko je dobio organizaciju nakon Beograda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    24. decembar 2016 | 16:36

    Tu evroligu moze igrati samo Zvezda i Cedevita i nije bitno da li ce biti sampioni Buducnost i Partizan nemaju uslova jos partizan ima ugovor sa fibom

  • Жика Живац

    24. decembar 2016 | 18:39

    A prvak Lige šampiona?Gde oni idu?heheh

  • Dane

    26. decembar 2016 | 00:27

    Partizan odavno ima titulu prvaka Evrope, zvezdana NIKAD. Partizan 4 puta igrao f4, zvezdana NIKAD. Igrala jednom top8, i to je to. Pametnom dosta. Tačka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA