≫ 

FIFA uvodi revolucionarno pravilo koje će potpuno promeniti fudbal!

Marko van Basten, šef FIFA za tehnički razvoj ističe da se razmatra novo pravilo u cilju zaštite arbitara i sprečavanje nedoličnog ponašanja fudbalera

  • 2

FIFA razmatra uvođenje novog pravila u fudbalu u cilju zaštite arbitara. Ukoliko ono bude prihvaćeno, ubuduće će samo kapiteni moći da razgovaraju sa sudijama tokom meča. Ovo je u razgovoru za BBC otkrio Marko van Basten, legendarni holandski napadač, koji je sada šef FIFA za tehnički razvoj.

>>> FIFA želi Mundijal sa 48 reprezentacija!

>>> Zidan iskoristio novo pravilo, uvedeno ove godine: Jeste li primetili u 112. minutu finala?

Sve to je u cilju pobolšanja ponašanja fudbalera, kao i poštovanja prema sudijama.

- Siguran sam da ponašanje igrača može biti bolje, mislimo da stvari postavimo u pravom smeru - rekao je Van Basten.

Na početku sezone engleska fudbalska federacija je razmatrala planove za smanjenje nedopustivog ponašanja igrača dodeljivanjem crvenih kartona kada igrači protestuju kod sudija koristeći uvredljive reči i gestove prema njima.

Takođe je nedavno izvedena proba kada je u pitanju video korišćenje video tehnologije, gde sudije mogu da ponove snimak kod ključnih momenata na utakmici, a to je pohvaljeno i od strane predsednika FIFA Đanija Infantina.

Foto: Guliver/Nils Petter Nilsson/Ombrello/Getty Images Foto: Guliver/Nils Petter Nilsson/Ombrello/Getty Imagese

Van Basten je takođe istakao da bi i to trebalo da bude usvojeno u cilju pomaganja arbitrima.

- To je ono što moramo da uradimo da bismo pomogli sudijama. Trudimo se da napravimo dobar proizvod - dinamičan, uzbudljiv, ali takođe i iskren. Imate mnogo emocija tokom utakmice i to je dobro, ali moramo i da ih kontrolišemo takođe - dodao je Van Basten, govoreći o ovim promenama pravila, ističući da se mnogo može naučiti iz svakog sporta.

Primera radi u ragbiju je dozvoljeno samo kapitenima da pričaju sa sudijama, ali takođe i sudija sme samo sa kapitenom da razgovara.

- Iz svakog sporta možemo nešto da naučimo, ali mogu i oni od nas. Ipak, moramo da se suočimo sa problemom - zaključio je Van Basten.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • penzos

    24. decembar 2016 | 19:45

    Takođe bi bilo dobro kad zabranili bilo kakvo vraćanje lopte golmanu nakon izbacivanja lopte od strane golmana. Pokazalo se u premijer ligi da najviše dodira sa loptom u toku utakmice imaju golmani, što obilno usporava utakmicu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA