• 1

Godinu dana Marininog Pokreta: Uskoro besplatne škole košarke i u Obrenovcu i na Voždovcu!

- Moja ideja je da u Srbiji uključim što veći broj devojčica da se bavi sportom, a da za to njihovim roditeljima ne opteretim kućni budžet ni za dinar - poručila je selektorka košarkašica Srbije

  • 1

Pokret za žensku košarku Marina Maljković proslavio je prvi rođendan.

Sportsko udruženje koje je osnovala selektorka ženske košarkaške reprezentacije u prethodnih godinu dana napravilo je veliki iskorak u promociji ženske košarke, kako u Beogradu, tako i u Srbiji i uspelo je da aktivira blizu 400 devojčica da redovno treniraju košarku.

- Došla sam u Beograd kako bih se družila sa mojim košarkašicama. Želim da im se zahvalim što redovno dolaze na treninge, što imaju odlične ocene u školi i što se ponašaju primerno uvek i svuda, baš kao što ih mi u Pokretu učimo. Bez obzira na silne obaveze, kao što sam obećala, svaki slobodan trenutak ću posvetiti mojim malim košarkašicama, jer želim da im pružim zdravu sredinu za razvoj, a onim najtalentovanijim i najbolje uslove za napredak.

- Uradili smo mnogo u prethodnih godinu dana. Jedna prelepa ideja pretočena je u ozbiljan projekat, koji ne bi dostigao svoj potencijal da nije bilo podrške gradova, opština, škola i objekata u kojima se sprovodi ovaj program, Zavoda za sport, gde su naše košarkašice obavile besplatne lekarske preglede, kao i pomoći naših prijatelja iz Telekoma Srbije i Rode, a želim da naglasim da nam se od danas priključio i Sportvision, koji nam je za male košarkašice obezbedio opremu Champion, specijalno dizajniranu samo za Pokret. To je još jedna potvrda koliko ozbiljno radimo i koliko ljubavi i energije svi zajedno ulažemo u ovaj projekat - rekla je Marina Maljković, koja je tom prilikom dodelila zlatne medalje pobednicama takmičenja u šutiranju, kao i plakete Goranu Vesiću ispred grada Beograda i predstavnicima kompanija Telekom Srbija, Roda i Sportvision.

Foto: Beoinfo

Foto: Beoinfo

Pokret za žensku košarku Marina Maljković drži redovne besplatne škole košarke u Beogradu, Požarevcu i Odžacima, a u januaru će sa radom krenuti i besplatna škola u Obrenovcu. Trenutno u školama trenira blizu 400 devojčica, a Marina Maljković je sa svojim saradnicima odredila cilj da do kraja 2017. godine u Pokretu bude i 1.000 malih košarkašica.

- Ovo je jedna izuzetno lepa i društveno korisna inicijativa. Moja ideja je da u Srbiji promovišem žensku košarku, da uključim što veći broj devojčica da se bavi sportom, a da za to njihovim roditeljima ne opteretim kućni budžet ni za dinar. Uz košarkaško znanje i fizičku aktivnost, trudimo se da devojčicama ukažemo na važnost obrazovanja, lepog ponašanja, međusobnog poštovanja, kako bi zbog onih pravih vrednosti bile cenjene u društvu. Ne postoji veće radosti za mene nego kada vidim sve ove devojčice kako svaki put dolaze i odlaze sa treninga nasmejane i vesele – zaključila je Marina Maljković.

VESIĆ: INICIJATIVA ZA ZAŠTIĆENE TERMINE U ŠKOLAMA

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da će u januaru i februaru sledeće godine besplatne škole košarke Marine Maljković biti otvorene i u Obrenovcu i Voždovcu i istakao da Grad Beograd „čvrsto stoji“ iza tog Pokreta.

Foto: Beoinfo

Foto: Beoinfo

- Po ovome što Marina radi ona je velika i veća od drugih. Besplatne škole košarke Marine Maljković trenutno imamo u pet beogradskih opština, a već u januaru i februaru 2017. godine imaćemo ih u još dve, u Obrenovcu i Voždovcu. Verujem da će besplatne škole košarke Marine Maljković tokom sledeće godine biti otvorene u većini beogradskih opština. Marina nam je dala ideju da pokušamo da u Srbiji uvedemo besplatne škole sporta i upravo zbog toga Grad Beograd je sa Ministarstvom prosvete pokrenuo inicijativu da se izmenama prosvetnih zakona, u martu ili aprilu sledeće godine, u svim školama termini između 19 i 21 sat proglase zaštićenim terminima - naglasio je Vesić.

U tim teriminima, pojasnio je on, biće organizovane besplatne škole sportova koji mogu da se igraju u dvoranama poput košarke, rukometa, odbojke.

- U tu svrhu biće angažovani nastavnici fizičkog koje će plaćati Ministarstvo sporta, Ministarstvo prosvete i lokalne samouprave. Na taj način verujemo da ćemo omogućiti da se veći broj dece bavi sportom i da konačno bavljenje dece sportom u Srbiji ne zavisi od toga da li njihovi roditelji imaju novac za to ili ne – precizirao je Vesić.

Pokret za žensku košarku Marina Maljković nastavlja sa radom posle novogodišnjih i božićnih praznika, a svi zainteresovani mogu se informisati o terminima i lokacijama treninga na Fejsbuk stranici „Pokret Marina Maljković“.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Xman

    Lepa ideja ali morate da angazujete trenere kosarke, fudbala ili sta vec sve planirate da bude besplatno, a ne nastavnike fizickog.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima