Počinje najspektakularnije takmičenje! Novogodišnja turneja "4 skakaonice" jača nego ikad!

Već 64 godine održavaju se takmičenja u skijaškim skokovima, a ovo će po svemu sudeći biti posebno

  • 1

Nova FIS sezona, koja je startovala krajem novembra u finskoj Ruki, na svom vrhuncu biće od 29. decembra do 6. januara, kada su na programu “Četiri skakaonice”, Oberstdorf i Garmiš-Partenkirhen u Nemačkoj i Insbruk i Bišofshofen u Austriji.

>>>HOROR NA SKI SKOKOVIMA: Skijaš pao i ostao nepomičan da leži u snegu! (FOTO) (VIDEO)

Kao i svake sezone, Eurosport će direktno ispratiti najprestižnije takmičenje u ski skokovima, novogodišnju turneju "4 skakaonice".

Poslednjih dana 2016. godine najbolji ski skakači dolaze u Nemačku, gde startuje turneja “Četiri skakaonice”. Svake godine od 1952. Nemačka i Austrija su domaćini takmičenja, o čijem osvajanju mašta svaki ski skakač. Pobednik turneje je sportista sa najviše osvojenih poena na sve četiri skakaonice.

Legenda turneje je Jane Ahonen, jedini sportista koji je pet puta trijumfovao. Njegova četvrta titula je ostala upamćena, jer je te 2006. godine prvi put u istoriji viđena deoba prvog mesta, jer je i Jakub Janda sakupio isti broj bodova. Nemačka je najuspešnija nacija sa 16 pobeda, 15 je zabeležila Finska, Austrija 14, a Norvežani su deset puta pobedili.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Direktni prenosi turneje “Četiri skakaonice” počinju već 28. decembra, kada će gledaoci moći da prate kvalifikacije za glavno takmičenje u Oberstdorfu, koje je na 137m dugoj skakaonici na programu dan kasnije.

Tradicionalno, ski skakači Novu Godinu dočekuju u Garmiš-Partenkirhenu, gde su za 31. decembar zakazane kvalifikacije za glavno takmičenje koje je na programu prvog dana 2017. godine.

Foto:Tanjug/AP Foto:Tanjug/AP

Slovenci imaju mnogo razloga za optimizam pre turneje, jer je prošlogodišnji šampion, Peter Prevc, dobio naslednika, svog mlađeg brata Domena. I dok Peter ima problema u tekućoj sezoni da pronađe svoju najbolju formu, Domen je sa četiri pobede u sezoni lider Svetskog kupa.

17-godišnji Slovenac neće ništa menjati u svom pristupu takmičenjima: -

- Sva brda su potpuno identična za mene. Ne vidim nikakvu razliku. Zbog toga ne vidim zašto bih se brinuo zbog bilo čega. Odlazim na takmičenje opušten i to je po meni najbolji pristup.

Za njegovog brata, koji je domitirao prošle sezone u Svetskom kupu i koji je osvojio tri od četiri novogodišnje stanice, situacija je mnogo složenija. Peter nije učestvovao na nacionalnom šampionatu prošle nedelje, kako bi se što bolje pripremio za izazove nakon Engelberga.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Kada sagledamo dešavanja poslednjih meseci, očigledno sam daleko od vrhunske forme. Videćemo kako će se stvari razvijati na "4 skakaonice", moram da budem strpljiv.

- Moram biti skoncentrisan na svaki pojedinačni skok. Imaćemo osam rundi takmičenja, tako da tih deset dana umeju da se oduže - rekao je Peter Prevc.

Plan direktnih prenosa na Eurosportu 1:

29.XII 2016.

16:30 Novogodišnja turneja "Četiri skakaonice" Oberstdorf, NEMAČKA - Kvalifikacije

30.XII 2016.

16:30 Novogodišnja turneja "Četiri skakaonice" Oberstdorf, NEMAČKA - VS-137m

31.XII 2016.

13:45 Novogodišnja turneja "Četiri skakaonice" Garmiš Partenkirhen, NEMAČKA - Kvalifikacije

1.I 2017.

13:45 Novogodišnja turneja "Četiri skakaonice" Garmiš Partenkirhen, NEMAČKA - VS-140m

3.I 2017.

14:00Novogodišnja turneja "Četiri skakaonice" Insbruk, Austrija - Kval. VS-130m

4.I 2017.

13:45 Novogodišnja turneja "Četiri skakaonice" Insbruk, Austrija - VS-130m

5.I 2017.

16:30 Novogodišnja turneja "Četiri skakaonice" Bišofshofen, Austrija - Kvalifikacije VS-140m

6.I 2017.

16:30 Novogodišnja turneja "Četiri skakaonice" Bišofshofen, Austrija - VS-140m

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jane Ahonen

    29. decembar 2016 | 16:07

    Bravo za clanak, konacno krecemo u skokove, napred Slovenci :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA