Viktorov teča, koga je crkva prognala, održao epski govor na njegovom venčanju! (VIDEO)

  • 2
Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Svadba Viktora Troickog i njegove supruge Aleksandre bila je definitivno svadba 2016. godine u Srbiji. Javnost je mogla da sazna određene detalje do vremena kada su fotoreporteri i snimatelji imali dozvolu da budu prisutni, a zatim su vrata zatvorena samo za mladence i svatove.

Veselje se ne počinje bez zdravice po starim srpskim običajima, a u Kraun Plazi je u ime domaćina to uradio Miloje Stevanović, poznatiji kao Grešni Miloje, koga se Srpska pravoslavna crkva odrekla.

Tada je teča mladoženje održao zdravicu i epski govor, koji nikoga nije ostavio ravnodušnim. Niti mladence, niti Novaka Đokovića, kome je bio posvećen jedan deo besede.

- Dragi mladenci, dragi kumovi, blagočastiva braćo i sestre, pomaže Bog! Evo, dižem ovu čašu rujnog vina da nazdravim blagočastivima.

Ako ću se o poretku bavit’, Aleksandru Troickom ću zdravit’. Zdrav si, Pašo! – od srca ti rek’o, Kad si ’vako ti lepo doček’o!

Po dobroti ’oću li zdraviti, Milanki ću snajku čestitati. Draga Maro, nek’ ti Bog da unučića dosti, nek’ ti kuća peva od radosti!

Po starjestvu ako ’oću ići, baku Milju ne mogu obići. Milju s njenih deset praunuka, jedan’esto iščekuje njena ruka.

Printskrin: Youtube/kriv je Printskrin: Youtube/kriv je

Po junaštvu ako zdravit’ ’oću, nazdraviću Nolu Đokoviću! Kako Nolu, tako Zimonjiću! I dobrome Janku Tipsareviću! Jer, Srbiju proslaviše svetu, te postasmo najbolji na svetu. Sa Viktorom obznaniše svima: nema šale sa pravim Srbima! I Rusima!

Nole, Ziki, Janko – to je trio, koji nam je zbilja drag i mio. Svoje čojstvo pokazaše oni, kad naš Viktor beše u nevolji. Zato ću vam onu prozboriti: ’U dobru je lako dobar biti!’, govorahu naši sveti starci: ’Na muci se poznaju junaci!’

- Zato, našim junacima Nolu, Zikiju i Janku, moji unuci će nešto kasnije uručiti male poklone, u znak blagodarnosti što su junački branili njinog ujka kad mu je bilo najteže i kad je bio sam - rekao je Miloje, posle čega je usledio aplauz svih okupljenih, uključujući i Novaka Đokovića.

Printskrin: Youtube/kriv je Printskrin: Youtube/kriv je

A sad:

Za ljepotu dižem ovu čašu da pozdravim dragu snajku našu! Aleksandru, belu golubicu, našu nadu, našu uzdanicu!

I još dižem ovu čašu vina, u čast i u zdravlje dragog nam svima: za Viktora ženika našega! U Troickih, od svih najboljega.

Dragi moj Vićentije, ženiše te po svim novinama, raznoraznim svetskijem damama. Al’ u tebe jedno srce ima, i to srce ti njojzi dariva. Neka ti darivanje bude srećno i vekovečno!

Printskrin: Youtube/kriv je Printskrin: Youtube/kriv je

Blagočastiva braćo i sestre, svatovi i svadbari, nek’ da Bog da vam budu puni ambari, neka vaskrsli Gospod vaš i moj, nispošlje na vas sveti blagoslov svoj. Na vas i na vaše časne domove, na vaše ’ćeri i na vaše sinove.

Dragi naši mladenci, draga deco naša, neka vam bude na zdravlje ova čaša! Nek’ vam Bog dade roda i ploda, svakog dobra i zdravog poroda. Da se složite, da se obožite, da se volite, da se umnožite. Da vam postelja bračna bude čista, da u srcima nosite Hrista!

Da vam ljubav i sreća cveta! Živeli na mnogaja ljeta!”

I tu su, takav je red, svi ispili čaše.

Evo, i mi da, na svršetku teksta, napišemo neku reč o glagoljivom i bistrom zdravičaru:

„Hvala tetku za ovako mudra slova, neka višnji i njega poživi. Mnogi od nas su možda grešni, ali samo onaj gore zna da li su i krivi.”

Pogledajte kako je sve to izgledalo:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тутор

    6. januar 2017 | 11:45

    Србин прави.

  • Vronski

    6. januar 2017 | 21:57

    Sve ste rekli.Nekad je Viktor bio normalan . Dok je slhsao divnu majku. Dok je bio u crveno- beloj porodici.Ali sad je Viktor " mnogo fin momak'

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA