≫ 

ČEKIRALI SMO SE U MELBURNU: Prečešljali smo Novakove moguće protivnike i enigme koje ga čekaju u novom pohodu u Australiji!

Vreme je da se posvetite uživanju u najvažnijem sportskom događaju u svetu svakog januara

  • 1
Novak Đoković, Endi Mari Foto: AP/Tanjug

Iako je prognostika uvek bila veoma nezahvalna delatnost – bez obzira na to koliko bi konsenzus upitanih bio širok ili izrazit ili nivo stručnosti koji im se pripisuje visok – mišljenje koje preovladava u teniskim krugovima je da je Australijan Open 2017. jedan od više neizvesnih u poslednje vreme – i ne samo po pitanju pobednika u muškoj i ženskoj singl konkurenciji.

Specijalno za Telegraf iz Melburna, Vuk Brajović

Pored epohalnog pitanja – Endi ili Novak – pandan u ženskom delu već predstavlja enigmu sam po sebi – jer se sa jedne strane nameću braneća šampionka Kerber, osvajačica Rolan Garosa Muguruza, finalistkinja završnog Mastersa Kuznjecova – a druge legendarna Serena, pobednica završnog Mastersa Cibulkova – i verovatno dve igračice trenutno u najboljoj formi – Pliškova i Radvanska.

Naravno, ni ovakav organogram ne predstavlja ništa više nego previše uprošćenu prognostičku sliku toka turnira, time izuzevši brojna iznenađenja koja se već naziru ili “prete” da se odigraju, sazrevanje mladih nada kroz iskušenja Grend Slem teniskih “megdana”, neprocenjivu vrednost iskustva i izdržljivosti u dvonedeljnom takmičenju na najvišem nivou i temperaturama tokom takmičarske godine – ali i manje ili više bolna opraštanja od nekadašnjih velikih asova i favorita, na putu do njihovog nepoželjnog ali neumitnog teniskog “umirovljenja”.

I, ma koliko je sve gorenavedeno relativno u svojoj razuđenosti, ono što prognostiku čini neizostavnom i nezaobilaznom je – uzbuđenje i nestrpljenje u kome svi poklonici tenisa i “Sunčanog slema” uživaju na karakterističan način. Pa, da počnemo više sa tim…

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

MUŠKI ŽREB: Posebno će neizvesna biti polufinala!

Format Grend Slem takmičenja se po svom trajanju i iskušenjima lako može porediti sa brojnim svetskim šampionatima u raznim sportovima – fudbalu, ragbiju, košarci, odbojci, rukometu – iako su u pitanju pojedinačna ili dubl-takmičenja.

I ma koliko izgledalo da je finale Mari – Đoković izvesna stvar, nužno ne mora biti tako. Obojica spomenutih mega-asova imaju svoju “žutu minutu” i loše mečeve na ovim takmičenjima – Mari pri početku turnira, Novak pri sredini.

Da li će to možda uspeti da protiv Endija iskoristi prva velika nada svetskog tenisa sutrašnjice koju spominjemo, Francuz Luka Puil ( i zaustavi ga u četvrtfinalu, videcemo do kraja ove nedelje. Na njemu će biti veliki zadatak da opravda svoj viši rang u očekivanom duelu protiv drugog najvećeg servera u vrhu teniske piramide – Džona Iznera – i time uđe u drugu nedelju turnira, u kojoj sve postaje moguće.

U neposrednom “komšiluku” u žrebu nalazi se trenutno jedna od najvećih misterija ove sezone – najtrofejniji teniser svih vremena, Rodžer Federer – pri velikom testu kvaliteta posle povratka sa operacije protiv stabilnih članova kluba najboljih deset igrača sveta – Nišikorija i Berdiha.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Iako je “Fedeks” dobio “za zagrevanje” u prva dva kola čak dvojicu kvalifikanata u nizu, pitanje je da li je baš takav raspored poželjan da ga pripremi za sve izazove koje će očekivani sudar sa Ivaniševićevim ( a time i mnogo univerzalnijim igračem) Berdihom doneti na putu do postojanog Japanca…

Da li će mogući loš rezultat u Melburnu biti indikacija sjajnom Švajcarcu da će aktivnosti njegove kompanije za teniski menadžment već uskoro preuzeti primat nad njegovim nastupima – teško je reći, ali ove pretpostavke imaju svoje utemeljenje u raznim parametrima njegove igre i rezultata.

Još jedan teniski nejasan mozaik se naslanja na prethodno opisani deo žreba, koji bi trebao da nam da kandidata za polufinale – a u njemu su najveći i najviše enigmatični prikazi trostrukog Grend Slem šampiona Vavrinke, “anfan teribla” svetskog tenisa i mega-talentovanog domaćeg asa čija karijera ide po čudnim meanderima – Nika Kirijosa.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Njima u susret hrle “šareni” Conga i svugde veoma dobar - osim u Australiji – Čilić, ako “prežive” moguće “mine” u vidu Soka, Janoviča i Tomića ili Belučija.

Mečevi prvog kola koji bi u “Endijevom delu žreba” mogli doneti dosta neizvesnosti bili bi Troicki – Džumhur (veoma nepovoljan termin za našeg Viktora, posle u petak završenog polufinala Sidneja na 38 stepeni celzijusa), Vavrinka – Kližan (nepredvidiva igra “Stenimala” koju bi Slovak mogao da iskoristi) i spomenuti meč Tomić – Beluči.

Četvrto kolo je prožeto enigmama – da li očekivati Berdiha ili Federera protiv Nišikorija, da li će Puil moći da uzdrma Endija angažovanom igrom i preciznim vinerima iz kraćih razmena, da li će Kirijos dorasti zadatku i očekivanjima pasionirane domaće publike protiv šampiona iz 2014. i osvajača Ju Es Opena iz 2016. Vavrinke – a Conga i Čilić zabeležiti najbolji plasman na ovom turniru u poslednjih nekoliko godina?

Od naših asova, Dušan Lajović bi mogao ponovo da se nađe u drugom kolu – protiv Conge, dok bi Viktor mogao da napravi prvorazrednu senzaciju protiv Vavrinke – najavljenu sjajnom igrom u veoma neizvesnom meču tek pre dve nedelje u Brizbejnu.

Poželimo im svu sreću, i bolji termin i teren nego što je zapao Viktoru protiv Džumhura – uz napomenu da je naš as ipak favorit u meču protiv odličnog i borbenog “komšije” iz Bosne i Beograda.

O delu žreba u kom je Novak Đoković

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Donji, “Novakov” deo žreba je eratična kombinacija nedoumica i skoro izvesnih ishoda. Raonić bi, po svemu sudeći, mogao da ima veoma kvalitetak “servis-trening” sve do polufinala turnira, iako neki predstavnici svetskih medija misle da bi rastafarijanac američkog imena sa nemačkim pasošem Džastin Braun mogao da već u meču prvog kola “poništi” takav koncept i osveti mu se za bolni poraz iz Njujorka.

U gornjem delu žreba, brojne oči će biti uprte u jednu od najvećih nada svetskog tenisa, Aleksandra Zvereva – kome se “smeši” prilika da - posle dve pobede nad Federerom - dovrši započet proces sazrevanja u teniskog asa pobedom protiv Rafe Nadala, koga je “imao na meč lopti – na voleju – na mreži” prošle godine u Indian Velsu.

Ko god pobedi u tom trileru, igraće protiv najsrećnijeg takmičara iz “sive zone” muškog žreba – u kome bi iz sučeljavanja sedmorice izrazito nepredvidivih igraća “šoumen” Monfis trebao da izađe kao suparnik “RafaZveru” za ulazak u četvrtu rundu.

Istini za volju, Nadal je izgledao veoma dobro pri trijumfu na na egzibicionom turniru u Abu Dabiju u decembru – i nešto lošije u porazu protiv Raonića u polufinalu Brizbejna – ali je “španski bik” uvek veoma motivisan pred nastupe u Melburnu, i takvog velikog šampiona nikada ne treba otpisivati pre četvrtog kola.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Donekle je šteta što će se u tom delu žreba pojaviti trojica velikih nada za budućnost i razvoj tenisa – amerikanac Tejlor Fric (u drugom kolu protiv Raonića), finalist Čenaja u svom prvom velikom turniru – rus Medvedev i spomenuti Zverev – ali su brojni Grend Slemovi i, nadamo se, usklađeniji rasporedi, pred njima…

Pod uslovom da opravda očekivanja dobrih poznavaoca Grend Slem tenisa i sa maksimalnim rezultatom dobije objektivno kondiciono lošije postavljenog Verdaska u prvom kolu, Novak Đoković poprilično direktno gleda u pravcu polufinala protiv Raonića.

Ovo predskazanje bi moglo biti dovedeno u pitanje u slučaju da se Novakova hronična “žuta minuta” odigra baš protiv Gofena u četvrtom kolu, igrača koji bi – za razliku od Simona prošle godine – svaki veći broj Noletovih neiznuđenih gresaka iskoristio u svoju konačnu korist.

Pre tog meča, Novak bi trebao da održi još jedan kvalitetan razvojni čas odličnom mladom britancu Edmundu, “dželatu” naše Dejvis Kup reprezentacije iz sezone 2016., i iskoristi ga za uvek dobrodošlo postepeno podizanje forme i ulazak u dobar ritam mečeva.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Spomenutog omalenog Gofena bi iz niza ka Novaku mogao da dislocira “teniski džin” Ivo Karlović – kao i bilo koji igrač koji uspe da se izvuče iz druge “sive zone” žreba – a koju sačinjavaju Dominik Tim, Feli Lopez, i triling teniskih hazardera – Per, Fonjini i ikonični tridesetosmogodišnjak Tomi Has, koji igra poslednju godinu u svojoj po mnogo čemu neverovatnoj teniskoj karijeri.

Dosta hvaljeni osvajač Brizbejna Griša Dimitrov već u drugom kolu nailazi na najveću nadu azijskog tenisa, koreanca Čunga – a zatim na Gaskea – na putu ka meču protiv Noleta – ako iznenadi i druge i sebe i ponovi igru iz Pat Rafter Arene.

Sve u svemu, “Nole Nacionale” bi, osokoljen sjajnim nastupom i pobedom protiv Marija pri osvajanju turnira u Dohi, sasvim fino mogao da uđe u dobar “turnirski ritam” i dočeka Raonića kao izraziti favorit – ali će ostvarenje tog statusa zavisiti isključivo i samo – od njega.

Ako je za obradovati naše čitaoce, većina predstavnika medija u pogledu konačnog ishoda turnira u muškom singlu daje blagu prednost Novaku u odnosu na Marija, ali su saglasni i u tome da će oba pretpostavljena polufinala – Mari/Vavrinka i Đoković/Raonić biti izuzetno neizvesna i dosta uticati na to kakvu će igru finalisti moći da pruže u meču za trofej Normana Bruksa.

Ženski žreb - najteži za prognozu

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Turnir u ženskom singlu ove godine neće predstaviti takve asove poput Šarapove, Azarenke, Kvitove, Kiz, Ivanović – a najveće favoritkinje i prošlogodišnje finalistkinje – živa legenda Serena Vilijams i prvorangirana Anđelik Kerber – nalaze se u “među-formi”.

Ako budu uspevale da dignu formu kroz turnir i do polufinala pobede Muguruzu i Kuznjecovu (Kerber) – odnosno Cibulkovu i bolju iz meča Radvanska/Pliškova – onda će se najviše pričati o tome kako je Serena stigla na korak do obaranja rekorda po broju Grend Slem titula čuvene Stefi Graf (izjednačene na po 22).

Ali, poslovično skeptični medijski i stručni kor u Melburnu (kada je ženski tenis u pitanju) više je sklon da poveruje da će upravo neka od tih devojaka – među kojima se Pliškova (pobednica u Brizbejnu) i Radvanska (finalistkinja u Sidneju) smatraju da su trenutno u najboljoj formi – biti nove šampionke u Melburnu.

Doduše, nikakvo čudo ne bi bilo videti vaskrslu veteranku Svetlanu Kuznjecovu u polufinalu – jer njen deo žreba izgleda ponajmanje opterećen, sa izuzetkom hvaljene ukrajinke Svitoline – što bi moglo da se kaže i za Muguruzu – pod uslovom da sama sebi ne bude “najveći protivnik” do meča sa Kerber.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Zanimljivi mečevi prvog kola ženskog turnira u singlu bi mogli biti veoma perspektivna Kasatkina/Peng, američki “obračun” Riske/Brengl, nama važni Janković/Sigmund i Kovinić/Ženg – a Australijancima Stosur/Votson, Baščinski/Đorđi, Pironkova – Radvanska, Konta/Flipkens, Bondarenko/Garsija, Baboš/Gibs – i za neke čak i Serena Vilijams/Benčić (posle Sereninog poraza u prvom kolu Oklanda).

Posebno zanimljivo je pogledati u deo žreba oko Serene Vilijams sve do četvrtfinala, u kome se nalazi veliki broj odličnih igračica – odnosno potencijalnih iznenađenja u odnosu na trenutni rang (Stricova, Petković, Doden, Bondarenko, Garsija, Baboš, Gibs, Šafaržova, Benčić i prvopomenuta).

Sve ovo ukazuje na mogućnost da više od nekoliko nosilaca ženskog žreba izgubi u prvom i drugom kolu – pojavu koja se dosta često dešavala u Melburnu i tokom prethodnih godina – među kojima se mogu naći i neka zvučna imena (kao, na primer, Voznjacki).

I uz najbolju volju i poznavanje materije, izgleda da će ove godine biti veoma teško dati prognozu koja bi se pozitivno odnosila na neke tradicionalne favoritkinje – dok će one od kojih se možda trenutno najviše očekuje morati pre svega sebi da dokažu da su kadar za najviša ostvarenja u njihovim dosadašnjim karijerama.

To obećava izuzetno zanimljiv tok celog turnira, sa preporukom da se izbor za koju igračicu treba navijati ostavi za deo žreba od četvrtfinala pa nadalje.

DUBL: U tandemu su Troicki i Lajović, prva misija Nenada i Miše

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Od naših preostalih igrača, novoimenovani igrač/selektor Dejvis Kup reprezentacije Srbije i svetski as u dublu Nenad Zimonjić po prvi put nastupa sa Mišom Zverevim, a u prvom kolu ih čeka kombinacija brzine, lucidnosti i jakog servisa oličena u Dastinu Braunu i Albertu Ramosu-Vinjolasu.

Ako se ta prepreka pređe “na šmek”, dragoceno šampionsko iskustvo i dobro pokrivanje terena od strane Nenada i njegovog levorukog partnera – sledeći meč bi trebao da bude protiv trećih nosioca, braće Brajan… Dubl će zajedno igrati i Viktor Troicki i Dušan Lajović protiv nimalo lakog tandema Evans – Kirijos. U borbi za trofej ove konkurencije očekivano bi bilo videti prva četiri para nosioca Mau/Erber, Marej/Soareš, braća Brajan, Kontinen/Pirs – ali i par Lopez/Lopez, Klasen/Ram, Kubot/Melo i Rože/Tekau.

Kod žena, Jelena Janković i Janina Vikmajer će izazvati sjajne Martinu Hingis i Koko Vandevej (pete nosioce) – dok je opravdano očekivati da se prva dva para nosioca Mladenović/Garsija i Matek-Sends/Šafaržova bore za titulu.

Sve u svemu – u narednih četrnaest dana očekuju nas velika uzbuđenja, neizvesnost i dramatičnost, podvizi i podbačaji, oduševljenja i razočarenja, nada i strepnja. Vični poznavaoci tenisa predstojeći Austrelijen Open najavljuju kao jedan od najzanimljivijih u poslednjih 10 godina, takmičenje tokom kojeg skoro ništa ne bi trebalo da se smatra za predvidivo.

I zato, kad pročitate ovaj tekst – nadamo se da ćete vaše i naše zaključke primeniti na najbolji mogući način: opustite se, zaboravite na sve prognoze, neuroze i kalkulacije – i posvetite se uživanju u najvažnijem sportskom događaju u svetu svakog januara!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesa

    16. januar 2017 | 04:03

    Ovaj mora da je sastavljao tekst dok je leteo za Australiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA