STATISTIKA EURO 2012: Španci imaju najbolji pas, najviše šutirao Kristijano

Ronaldo loptu ka golu uputio 13 puta, Rus Keržakov čak 11 puta šutirao van okvira gola. Najčešće u ofsajdu bio Robi Kin, najgrublji igrač Eura napadač Češke Milan Baroš

  • 0

„Statistika je kao bikini, otkriva sve ali ne pokazuje ništa“, rekao je svojevremeno legendarni sportski komentator Zvonko Mihajlovski. Završetak prve faze Evropskog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj dobra je prilika da se "izvuku" najinteresantniji statistički podaci.

Listu strelaca predvode Mario Gomez, Alan Džagojev i Mario Mandžukić sa po tri gola, dok su najbolji asistenti grupne faze Eura Stiven Džerard, Andrej Aršavin i David Silva, sa po tri asistencije.

Najviše udaraca u okvir gola ima Kristijano Ronaldo -13, jedan više od Karima Benzeme i tri od Andresa Inijeste. S druge srtane, ruski reprezentativac Andrej Keržakov čak 11 puta je šutirao van okvira gola.

Kralj ofsajda, u odsustvu legendarnog Pipa Inzagija, je Irac Robi Kin koji se na tri utakmice šest puta našao u nedozvoljenoj poziciji.

U dosadašnjem toku Eura isključena su tri igrača – Poljak Vojčeh Šćešnji, Grk Sokratis Papastatopulos i Irac Kit Endrus.

Interesantno je da najviše prekršaja nije skrivio defanzivac nego napadač – reprezentativac Češke Milan Baroš, dok su najčešće faulirani igrači u grupnoj fazi Eura Jorgos Karagunis i Robert Levandovski koji su faulirani po 16 puta.

Najefikasnija ekipa je Španija koja postiže tačno dva gola po utakmici u proseku, dok su s druge strane Irci najbezopasniji. Oni su samo jednom zatresli mrežu protivnika. Isti je slučaj i sa primljenim golovima - najbolju odbranu ima furija koja je primila samo jedan gol dok je odbrana zelene armije poklekla čak devet puta.

Španci, očekivano, dominiraju kad je reč o pas igri i posedu lopte. U prve tri utakmice izabranici Visentea del Boskea imali su ukupno 120 minuta loptu u svom posedu ili 62 odsto vremena. Za to vreme ostvarili su blizu 2000 uspešnih pasova ili 82odsto od pokušanih.

Englezi najmanje kombinuju – na prve tri utakmice ostvarili su samo 557 uspešnih dodavanja od 840 pokušaja, ali procentualno to je ipak bolje od Grka i Portugalaca, čijih tek oko 63 odsto dodavanja završi na pravom mestu.

Španci su izveli i najviše kornera – 26, dok su nasuprot njima Šveđani koji su samo sedam puta izvodili udaraciz ugla.

Najnedisciplinovanija ekipa je Grčka, koja je pored jednog crvenog imala i devet žutih kartona, koliko i Italija i Hrvatska. Za razliku od njih, Nemci su opomenuti samo tri puta ili u proseku jednom po utakmici.

Panceri su napravili i najmanje faulova – 27 ili devet po utakmici, a najviše su protivnike faulirali Česi i Hrvati, po 61 put. Grci su u ovoj kategoriji u sredini, njihovi igrači načinili su 38 faulova, a interesantno je da je upravo nad izabranicima Fernanda Santoša napravljen najveći broj prekršaja - 57, što je za četiri više nego nad Italijanima i pet više nego nad reprezentativcima Španije.

Odavno se nije desilo da na nekom velikom takmičenju nijedna utakmica ne bude završena bez golova, a to je, bar za sada, slučaj sa EUROM 2012. Šest utakmica u Ukrajini i Poljskoj završeno je rezultatom 1:0, a najviše golova, pet, palo je na utakmicama Rusija – Češka (4:1) i Portugalija – Danska (3:2).

Najviše udaraca u okvir gola viđeno je na utakmici Španija – R. Irska ali su samo četiri od 24 pokušaja završila u mreži. S druge strane, najdosadnije utakmice su bile Poljska – Grčka (šest šuteva na gol) i Grčka- Češka (osam).

Potonja je bila i utakmica sa najviše faulova u prvoj fazi, 42, dok je najmiroljubivije bilo na utakmici Danska – Nemačka, na kojoj je dosuđeno ukupno 14 prekršaja.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA