≫ 

Hoće li ovaj igrač konačno uspeti da sruši Federera u Melburnu?

U prvoj godini od kada sarađuje sa Goranom Ivaniševićem, Berdih će nastojati da barem ponovi svoj najbolji plasman u Australiji iz 2014. i 2015. ulaskom u polufinale

  • 5

U prvom direktnom sudaru najzvučnijih imena muškog tenisa na Australijan Openu, Tomaš Berdih ima jedinstveno povoljnu šansu da prekine niz od 5 poraza protiv Rodžera Federera - “povratnika” na teren posle višemesečnog odsustva zbog povrede.

Večeras će biti njihov sedmi susret na Grend Slem turnirima, ali prvi put da idu na drugog u žrebu pre šesnaestine finala. Melburn je taličan za Berdiha, jer do sada nije uspeo niti jednom da dobije Rodžera ovde – dok je na drugim Grend Slemovima uspevao da odnese ponudu (2 puta).

Specijalno za Telegraf iz Melburna, Vuk Brajović

Tvrda podloga je do sada mnogo više odgovarala Federeru (odnos pobeda i poraza protiv Čeha 9-5), ali će Berdih biti posebno motivisan činjenicom da bi večerašnjom pobedom ostvario plasman među šesnaest najboljih u Melburnu, sedmu godinu uzastopce – kao i da se “osveti” za prošlogodišnju eliminaciju od švajcarskog asa.

U prvoj godini od kada sarađuje sa Goranom Ivaniševićem, Berdih će nastojati da barem ponovi svoj najbolji plasman u Australiji iz 2014. i 2015. ulaskom u polufinale, čime je izjednačio uspeh Ivana Lendla kao prvi Čeh kome je pošlo za rukom da nastupi u polufinalu svih Grend Slem turnira.

Posle kratkog ispadanja iz top 10 igrača sveta u oktobru 2016, prvog posle 2010 godine, Berdih se vratio u društvo najboljih i plasirao za Australijan Open kao deseti nosilac u muškom singlu, sa namerom da njegov četrnaesti nastup u Australiji obeleži barem i još jednom pobedom protiv najtrofejnijeg igrača svih vremena.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ulaskom u polufinale ovog turnira prošle godine, Rodžer Federer je zauzeo drugo mesto u istoriji tenisa, posle Džimija Konorsa, time što se dvanaest puta probio do polufinala jednog Grend Slem turnira, sa skoro 34 i po godine starosti (takođe drugi u istoriji AO po tome).

Ipak, 2016. bi najradije zaboravio, odigravši samo 7 turnira na ATP turneji pre povlačenja radi saniranja problema nastalih posle operacije kolena već u julu. Novembra iste godine je prvi put ispao iz top 10 igrača sveta posle neverovatnih 14 godina, a u Australiji nastupa kao 17. nosilac – što je za njega najniži rang sa kojim ulazi u takmičenje u Melburnu posle davne 2001. godine.

Ipak, i u takvoj izazovnoj godini, Rodžer je uspeo da se probije do polufinala oba Grend Slem turnira na kojima je učestvovao – Australijen Openu i Vimbldonu, što predstavlja kontinuitet sjajnih nastupa u njegovoj rekordima prožetoj karijeri.

Nastup u Melburnu 2017. predstavlja šezdeset deveto učešće ovog asa na Grend Slem turnirima, čime se nalazi na drugom mestu svih vremena posle francuza Fabrisa Santoroa (70). Četvorostruki osvajač trofeja Normana Bruksa, Federer će sigurno učiniti sve da – posle šokantne eliminacije Novaka Đokovića – dođe u šansu da pobedom u Australiji još više učvrsti primat na vrhu – osvajanjem osamnaeste Grend Slem titule.

Put do tog uspeha nimalo neće biti lak, jer su u žrebu još uvek svi ostali bivši osvajači i glavni favoriti ovog turnira. Veliku pomoć u realizaciji ovog cilja Federeru će pružiti još jedan hrvatski teniski stručnjak i nekadašnji četvrtfinalista turira u Melburnu, Ivan Ljubičić…

Baner AO, Australijan open 2017

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mix

    20. januar 2017 | 11:37

    Sto je Pele a za fudbal Dzordan za košarku to je Federer za tenis kraljevi ovi sportova

  • Petar

    20. januar 2017 | 10:25

    Svi ostali su cepanice, osm Del Potra.

  • Poznavalac

    21. januar 2017 | 01:02

    Berdih protiv Federera? Nema sanse !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA