"PANCERI" U POLUFINALU: Ako Merkelova nema lek za Grke, nemački fudbaleri imaju (VIDEO)

Glavni favorit za titulu evropskog prvaka pobedio bivšeg šampiona Evrope 4:2

  • 0

Nemačka ne gubi u četvrtfinalu Evropskog fudbalskog prvenstva. Kao i sedam prethodnih puta, izborila se za mesto među četiri najbolja tima. Grcima je za senzaciju protiv Nemaca bio potreban najmanje Nemac. Heleni su sa Otom Rehagelom na klupi šokirali ceo svet pre osam godina u Portugaliji, a domaćina posebno, jer su ga savladali u finalu.

Protiv „pancera“ tek je zaiskrila njihova nada zbog izjednačujućeg gola Samarasa. Ugašena je brzo. Nemci su zatim Grke potukli do nogu nekim svojim fudbalskim blic krigom.

Glavni favorit za evropski tron ostvario je i 15. uzastopnu pobedu, što je svetski rekord. Savladao je Grčku 4:2 i sada iščekuje ishod meča između Italije i Engleske u nedelju da vidi s kim se sastaje u polufinalu 28. juna na "Nacionalnom stadionu" u Varšavi. Nemci su prvi put od kada učestvuju na evropskim prvenstvima dali četiri gola u tzv. regularnom delu utakmice.

Susret, koji je stavljen u kontekst ekonomskog rvanja moćne Nemačke sa Grčkom, raspojasanom u svojim ogromnim dugovima, u prvom poluvremenu je obeležila potpuna prevlast „pancera“. Iz nje se mreža zatresla već u 4. minutu, ali je gol opravdano poništen zbog ofsajda.

Nemci su nastavili da dominiraju i traže put do protivničkih vrata. Grci su tu i tamo pretili iz kontranapada, a konačno ih je načeo Filip Lam bombom iskosa sa ivice kaznenog prostora u 39. minutu. Na radost i nemačke kancelarke Angele Merkel, omražene ličnosti među Grcima, čije je prisustvo u Gdanjsku bilo simbol nemačke moći. Nju su navijači protivničke reprezentacije izviždali.

GRČKA IZJEDNAČILA KAO ZVEZDA U MINHENU 1991.

Sa 1:0 se otišlo na odmor, a onda u 10. minutu drugog poluvremena šok za „pancere“. Grčka je poravnala, a njen gol bio je kopija akcije kojom je Crvena zvezda izjednačila protiv Bajerna u Minhenu 1991, u prvoj utakmici polufinala Kupa evropskih šampiona. Ono što su učinili vihorni Binić i strelac Pančev na "Olimpijskom stadionu" pre 21 godine, učinili su i Salpingidis, koji je dobio upotrebljivu loptu na desnoj strani kao Bina od Prosinečkog, oštro ju je po zemlji ubacio u peterac, a Samaras ju je kao „grčka kobra“ u padu sproveo pored nemoćnog Nojera.

Zamirisalo je na Portugaliju 2008. Ali je sreća Grka bila kratkog daha. Usledili su pogoci Kedire iz voleja, Klozea i Rojsa od 61. do 74. minuta. Utešni gol postigao je Salpingidis iz penala u 89. minutu.

Nemačka - Grčka 4:2

(Lam 39, Kedira 61, Kloze 68, Rojs 74 - Samaras 55, Saplingidis penal 89)

Gledalaca: 40.000. Sudija: Damir Skomina (Slovenija).

NEMAČKA (4-2-3-1): Nojer, Boateng, Humels, Badštuber, Lam, Švajnštajger, Kedira, Rojs (od 80. Gece), Ozil, Širle (od 67. Miler), Kloze (od 80. Gomez).

GRČKA (4-2-3-1): Sifakis, Torosidis, Papastatopulos, Papadopulos, Cavelas (od 46. Fotakis), Makos (od 72. Liberopulos), Manijatis, Ninis (od 46. Gekas), Kacuranis, Samaras, Saplingidis.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA