TRI bitna pravila koja moraju da se promene u košarci da bi bila atraktivnija! (VIDEO)

Tri elementa košarke koja su danas isključena iz igre su roling, produženi dvokorak i polazak u dribling ista noga ista ruka, a sva tri su ubojito oružije napada

  • 4

Košarka je jedna od najpopularnijih sportskih igara na svetu, najviše zahvaljujući NBA ligi, koja pre svega ima najbolje igrače sveta, a zatim i ozbiljne alate za promociju same igre.

>>> Zašto je obruč u košarci baš na visini 3,05 metara? Jedino pravilo koje se NIKAD nije menjalo, a odgovor je jednostavan!

I da ne pomislite da je u pitanju neki marketing kojim oni to rade ili slično. U pitanju su pravila igre, ili bolje rečeno interpretacija pravila igre.

Košarka u Evropi je poslednjih nekoliko godina dosta osiromašena baš u tom smislu interpretacije pravila igre. Napad je totalno stavljen u zapećak, dok je odbrana izdignuta na nivo nauke.

Dobro, jesu neke sitne promene uticale da se malo igra ubrza, poput skraćenja vremena napada na 24 sekunde, kao i skraćenje na 14 sekundi posle prekida, ali je to još nedovoljno da košarka vrati onu svoju atraktivnost kakvu je imala 80. tih godina prošlog veka.

ROLING, PRODUŽENI DVOKORAK I DIREKTNI POLAZAK U DRIBLING

Zbog pogrešnih ljudi u FIBA Europe došlo je i do zloupotrebe pravila igre. Tako je svojevremeno neki Finac koji je bio zadužen za suđenje gledajući usporene snimke ustvrdio da se kod rolinga i kod produženog dvokoraka prave koraci, pa je naložio sudijama da se to obavezno svira. Navodno igrač tri puta dotakne podlogu i pravi trokorak.

On, pošto dolazi iz Finske, nije uzeo u obzir duh igre i samo svrhu napadačke elegancije i koliko to donosi atraktivnosti košarke. Njegova filozofija je jedan plus jedan su DVA.

Printskrin: Youtube Printskrin: Youtube

NAPADAČI USKRAĆENI LOŠIM TUMAČENJEM PRAVILA IGRE

Finac uopšte nije uzeo u obzir koliko to sakaćenje napadačke filozofije zapravo uništava eleganicju i kreaciju igrača. Koliko bi igra bila lepša kada bi neko izvodio te poteze. Zato danas treneri i ne obučavaju decu da rade roling, produženi korak i kretanje u dribling direktnim polaskom, koji je najjače oružije napadača. Pogledajte samo u NBA kako to izgleda i biće vam jasno.

Pri tom nije uzeo u obzir da je svaki košarkaški dvokorak, onaj običan zapravo trokorak, kada bi se analizirao putem usporenog snimka. Jer igrač uvek ima tri kontakta sa podlogom, jednom kada lupi loptom o podlogu, uhvati je i zatim napravi još dva koraka.

ROLING - tehnika izvođenja

Ali to je za neku drugu priču. Da se vratimo rolingu, produženom koraku i polasku u dribling.

Kako saznajemo, ove godine FIBA je odlučila da sudijama da šansu da sami procene kada su koraci kod rolinga, produženog dvokoraka i direktnog polaska u dribling.

PRODUŽENI DVOKORAK - tehnika izvođenja

U suštini izvodi se isto kao i običan dvokorak, samo je odskok sa iste noge, za razliku od običnog dvokoraka koji je sa suprotne noge.

To znači da će svaki sudija na licu mesta proceniti da li su koraci ili ne. Ovo će biti veliki pomak za košarku jer će unaprediti napad.

Printskrin: Youtube Printskrin: Youtube

Zamislite samo koliko će igrači moći brže da krenu u dribling kada to rade direktnom nogom (Desnom nogom u desnu stranu, a ne kako je sada desnom u levu, a levom u desnu). Zamislite samo kako će igra bitj atraktivna kada smeju da urade roling pa da šutnu ili produženi korak?

To je nešto što će unaprediti košarku u Evropi i možda je približiti NBA ligi.

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kocja

    7. februar 2017 | 20:15

    kako je to samo Haris Brkic radio, treneri treba da uzmu jedan njegov snimak i da pokazuju klincima kako se napada kos, a da pritom odbrambeni igrac ne zna sta ga je snaslo

  • Nikola

    7. februar 2017 | 18:39

    Najvise bi trebali oko faulova da se pozabave, ovo je glupost kada sviraju kada jedan centar zida telom a ovaj sto igra odbranu je fifti fifti da ce da dobije faul

  • jovanic

    8. februar 2017 | 00:24

    Ma nista mjenjati osim nekih sitnica oko faula, kad bi se ova pravila promjenila bio bi cirkus kao i u NBA..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA