KAKVA PLJAČKA! Ukrajinski političari pokrali četiri milijarde dolara na ime EURA

Među osumnjičenima je i potpredsednik Vlade i ministar infrastrukture Boris Kolesnikov, koji je nedavno izjavio da su troškovi izgradnje stadiona koštali Ukrajinu samo 750 miliona evra

  • 3

Za njih su i naši političari mala deca! Ukrajinski političari i njima bliski saradnici pokrali su neverovatnih četiri milijarde dolara tokom priprema za organizaciju Evropskog prvenstva! UEFA je najavila da će proveriti navode o neverovatnoj krađi i korupciji. Ove podatke objavio je britanski "Gardijan" pozivajući se na nemačku poslanicu u evropskom parlamentu Rebeku Harms i ukrajinskog opozicionog političara Ostapa Semeraka.

Da stvari budu još gore, među osumnjičenima je i potpredsednik Vlade i ministar infrastrukture Boris Kolesnikov, koji je nedavno izjavio da su troškovi izgradnje stadiona koštali Ukrajinu samo 750 miliona evra! On je rekao i da su troškovi infrastrukture plaćeni iz ranije određenih sredstava za tu namenu.

Otkriveno je da je 80 odsto proračuna išlo iz državnog budžeta, a rashodi su, kaže Semerak, obavijeni gustom maglom. Poslovi se nisu dobijali preko javnih tendera nego direktnim dogovorom ili narudžbinom od države. Upetljani Kolesnikov brani se tvrdnjama da je država morala da odustane od tendera zbog kašnjenja radova i neprestanih pretnji iz UEFA da će zbog sporosti i neefikasnosti Ukrajini biti oduzeto prvenstvo.

- Kako bismo to sprečili, morali smo da uzmemo stvar u svoje ruke. Zbog toga je u budžetu izdvojeno pet milijardi dolara, u koje je uključeno i onih 750 miliona za stadione - pravda se ministar.

Ali, opozicioni političari tvrde da je zapravo izdvojeno 10 milijardi dolara, što je čak za 2,25 milijardi dolara više od troškova koji su pominjani 2007. godine, kada je Ukrajina neočekivano dobila organizaciju prvenstva i otprilike 3-4 milijarde više nego što je stvarno potrošeno.

Pomenuti Kolešnikov unajmio je fabriku "AK Engineering" Vladimira Artjuha za izgradnju stadiona u Kijevu. Artjuh je naknadno prijavljen zbog "nestanka tri miliona dolara", dok je mnoge poslove za EURO obavljala kompanija "Altkom", bliska predsedniku države Viktoru Janukoviču.

Ukrajina je, uz četiri stadiona, izgradila ili dogradila još četiri aerodroma, 1.600 kilometara auto-puta, a samo u Kijevu je izgradila osam novih hotela. Sve je išlo po unapred razrađenoj šemi. Država bi naručila radove, platila višestruko veće cene od realnih, a onda bi izvođač deo preplaćenih sredstava vraćao političkom moćniku koji mu je osigurao posao. Pretpostavlja se da su političari dobijali čak 30-40 odsto sredstava, što prema konačnom računu iznosi oko četiri milijarde dolara! Iz ukrajinske Vlade stigao je kratak demanti koji ove navode naziva "nebulozom".

Primera radi, stadion u Kijevu na kojem će se igrati finale koštao je više od minhenske "Alijanc arene", izgrađene za potrebe Svetskog prvenstva 2006. godine, a da ne pominjemo to koliko je radna snaga u Ukrajini znatno jeftinija od one u Nemačkoj.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kurjak

    23. jun 2012 | 17:50

    Krv nije voda,nasa slovenska krv je proradila

  • kuba

    24. jun 2012 | 02:18

    pravi srbi!

  • pele

    23. jun 2012 | 20:04

    Nisu nasi za njih mala deca,kako kazete,vec je ono bogatija zemlja i ima vise za maznjavanje.Da vidis da ih pustimo tamo da vladaju,ko je za koga malo dete?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA