≫ 

Nedelja je dan za Beli kros, jednu od najlepših atletskih tradicija koju imamo (FOTO) (VIDEO)

Atletska manfiestacija na Košutnjaku održava se po 50. put

  • 0
Foto: ASS Foto: ASS

U nedelju 12. februara održaće se jubilarni 50. Beli kros, atletska manifestacija koja se organizuje na beogradskom izletištu, u oazi čistog vazduha - Košutnjaku.

"Beli kros" je nаstаo u jаnuаru 1966. godine kаo interno, klupsko tаkmičenje Atletskog klubа 21. Mаj iz Rаkovice. Održava se zimi i najčesće na snegom pokrivenim terenima, odakle potiče i ime krosa.

- Manifestacija koja tradicionalno privlači dosta takmičara kako iz Srbije tako i iz inostranstva, ove godine obeležiće pet decenija postojanja. Ipak, uprkos imenu, po svemu sudeći takmičari će ovaj put trčati po suvoj podlozi - rekao je predsednik Organizacionog odbora Zoran Predić.

Generalni sekretar Atletskog saveza Srbije i predsednik Lokalnog organizacionog komiteta, Slobodan Branković, zahvalio se svima koji su uključeni u organizaciju događaja.

Foto: ASS Foto: ASS

- Pre svega hteo bi da se zahvalim svima koji su uključeni u organizaciju ovog događaja. Ponosan sam na to što sam deo ove priče poslednjih desetak godina. Atletski savez Srbije je uvek stajao i stajaće iza svake atletske manifestacije koja propagira zdrav način života i promoviše atletiku kao kraljicu sportova. Februar se svakako može nazvati mesecom atletike, kao i uvertirom za ono što nam predstoji od 3. do 5. marta u Kombank areni, a to je svakako Evropsko atletsko prvenstvo u dvorani. Trenutno prodajemo ulaznice za tri atletska događaja, što inače nikada u našoj zemlji nije bio slučaj. Za najveći atletski događaj koji je ikada organizovan na našim prostorima ostalo je još samo par stotina karata, tako da ovom prilikom apelujem na građane, da požure i ne propuste taj spektakl - rekao je Branković.

On je uručio zahvalnicu Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije za uspešnu saradnju i izuzetan doprinos u razvoju i afirmaciji atletskog sporta u Srbiji, koju je preuzeo Goran Bojović, direktor zavoda za sport i medicinu sporta.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Direktor takmičenja, Branimir Radović, istakao je da će ove godine biti oko 450 prijavljenih atletičara, od čega je 50 takmičara iz inostranstva. Za najbolje su obezbeđene i novčane nagrade.

Na Krosu se takmiče atletičari svih kategorija, od najmlađih do najstarijih, uključujući i rekreativce i veterane.

Na Kongresu Evropske atletske asocijacije (EAA) 2006. godine, Beli kros je dobio status ˝permit˝ takmicenja EAA, čime je kao jedino nacionalno takmičenje u Srbiji ušao u program takmičenja EAA, ali i prihvatio uslove propisane za takmičenja ovog programa.

Program trke:

10:30

Svečano otvaranje

10:40 1000m

Vojska i Policija

10:50 1000m

Pionirke

11:00 4000m

Juniori

11:30 1000m

Pioniri

11:40 3000m

Juniorke i Seniorke

12:00 6000m

Seniori

12:30 1000m

Trka zadovoljstva

(Teren i zelena površina u blizini hotela Trim u SC Košutnjak. Tehnički delegat je Mr Ian Stewart GBR iz Engleske)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA