Da li ste znali da je jednom od najpoznatijih nemačkih fudbalera deda bio četnik iz Srbije?

Telegraf vam donosi zanimljiva saznanja o ovom bivšem nemačkom reprezentativcu

  • 21

Na sam pomen imena Marko Bode većini ljubitelja fudbala momentalno na um padne činjenica da je ovaj nekadašnji nemački reprezentativac celu svoju karijeru proveo u Verderu iz Bremena.

Za Zelene je odigrao 379 utakmica  postigao je 101 gol. Za reprezentaciju Nemačke na 40 mečeva dao je devet golova i poznat je kao fudbaler koji nikada nije dobio crveni karton.

Ono što je malo poznato jeste da Bode u sebi ima srpske krvi, a Telegraf vam ekskluzivno donosi zanimljiva saznanja o poreklu ovog nemačkog reprezentativca kog ćete, verujemo, posle ovih saznanja više ceniti i poštovati.

Marko Bode je rođen u gradiću Osterodeu. Otac mu je bio Nemac, majka polu-Nemica polu-Srpkinja. Tačnije, otac joj je bio Srbin. Četnički vojnik.

Za vreme Drugog svetskog rata Bodeov deda je bio zarobljen i transportovan u Nemačku u logor. Tamo je upoznao jednu devojku i zaljubio se. Toliko da je čak pobegao iz voza koji ih je vraćao kući pred kraj rata kako bi ostao s njom.

Oženio se, a u tom braku je rođena jedna devojčica - majka Marka Bodea! I stvarno! Kada ga bolje pogledate, Bode uopšte ne liči na tipičnog Nemca.

Foto: Guliver/Gary M. Prior/Getty Images Foto: Guliver/Gary M. Prior/Getty Images

O njegovom jugoslovenskom poreklu svojevremeno su pisali lokalni mediji u Bremenu, ali ništa više od toga da samo vuče korene.

Za ovog nekadašnjeg fudbalera kruže samo reči hvale u skoro svim nemačkim medijima, a o njemu je u superlativu, tokom ekskluzivnog intervjua za Telegraf,  pričao i njegov nekadašnji saigrač Rade Bogdanović.

>>> Velika ispovest bivšeg srpskog napadača: Ko mu je tražio 50.000 da igra za reprezentaciju, kako je Vijeri filmski prevario Atletiko i prava istina o odlasku Ronalda iz Barse!

- Marko Bode je sada nešto kao predsednik Skupštine Verdera. Najinteligentniji momak kog sam sreo u fudbalu. Matematičar, završio fakultet. Baš inteligentan. Tata - nije prestajao da ga hvali Bogdanović.

(M.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA