Emigracija ili "Beli ratnici" protiv Partizana

Klub Lusitanos osnovali portugalski emigranti 1999. godine, a klub Valeta na Malti ima najveću navijačku "bazu"

  • 0

Protivnik Partizana u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona biće pobednik duela Lusitanos - Valeta. Ukoliko bar malo poznajete geografiju onda znate da je Valeta, nekada La Valeta, glavni grad Malte, jedna od potencijalnih destinacija "crno-bele" ekspedicije. Druga je prestonica malene Andore, Andora la Velja odakle je klub Lusitanos.

Klub Lusitanos u srcu Andore su, u smiraj 20. veka osnovali portugalski emigranti, a ovog proleća je, posle 13 godina igranja u Prvoj ligi omalene države na obroncima Pirineje stigao do titule.  Šampionski pehar obezbeđen je u poslenjem kolu, dok im je dupla kruna izmakla za "dlaku" jer su autogolom izgubili finale Kupa. U oba slučaja Lisatanos je igrao protiv mnogo poznatije Santa Kolome.

Najbolji fudbaler tima, ujedno i Lige u Andori je bek Viktor Ugo Moreira koga su za ovogodišnjeg laureata imenovali treneri i igrači.

Smeštena u omalenom klancu Andora la Velja ekipa ima 12 Portugalaca, ali i dvojicu Argentinaca i po jedan Brazilca i Francuza. Naravno, ovo je samo "statistika" i niko u taboru srpskog šampiona i ne pomišlja na strah već potpuno opušteno čeka ishod susreta u kojem će "parče" slave na Malti ili u Andori tražiti poluprofesionalci čiji su primarni poslovi u potpunosti različiti od fudbala.

Opet, surova istina i svojevrsna katarza trebalo bi da bude oličena u imenu Fudbalski klub Šamrok. Bolna je to epizoda za sve ljubitelje "crno-belih" fudbalera pa ozbiljnost mora da bude prisutna. Najveći protivnik fudbalerima Partizana, ukoliko budu morali da putuju na obronke Pirineja, biće činjenica da će nekoliko sati morati da provedu u autobusu, jer je najbliži aerodrom na koji mogu da slete onaj u Barseloni. Andora la Velja odatle je udaljena oko 220 kilometara.

Za kraj, Lusitanos je igrao dve sezone u kvalifikacijama za Ligu Evrope i u četiri meča protiv Rabotničkog i Varaždina primio čak 17 golova. Dali su jedan!

Ukoliko pak fudbaleri Valete pobede momke iz Andore onda ekspedicija "crno-belih" neće imati previše problema sa transportom. Malta je mala, a Valeta, konačna odrednica, je na samo nekoliko kilometara od piste. "Beli ratnici", kako zovu fudbalere Valete, imaju najveće navijačko uporište i stadion "Ta Kali" u istoimenom mestašcu, bez obzira na vreme odigravanja utakmice, biće popunjen. Kapacitet mu je 18.000 mesta.

Valeta je osnovana 1943. godine, a najveće uspehe beležila je sredinom 90-tih godina prošlog veka. Finansijski problemi su klub "oterali" u bankrot početkom ovog milenijuma, pa je nova uprava krenuvši od nule uspela da napravi, za Maltu, sastav za poštovanje.

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA