Kako je Anćeloti stvorio magičnog Pirla

Nekadašnji trener Milana od rezerve Ruiju Koišti napravio jednog od najboljih organizatora igre u poslednjih 10 godina u Evropi

  • 0

Fudbaler sredine terena Andrea Pirlo pokazao je u dosadašnjem toku Evropskog prvenstva da, iako ima 33 godine, nije izgubio svoj "magični" dodir koji mu je doneo toliko trofeja, a toj seriji uspeha nikako još nije došao kraj.

Poslednji u nizu sjajnih poteza bio je sjajno izveden penal protiv Engleza u četvrtfinalu EP u stilu Čeha Panenke. Taj udarac doneo je veliku sigurnost Azurima u daljem izvođenju penala i na kraju su izabranici Ćezarea Prandelija slavili ulazak u polufinale.

Svega ovoga verovatno ne bi bilo da nije nekadašnjeg trenera Milana Karla Anćelotija koji je u Pirlu prepoznao vanserijski talenat i promenio mu poziciju.

Na početku karijere u dresu rosonera Pirlo je bio rezerva tada velikoj zvezdi prelaznog roka Ruiju Košti koji je 2001. godine prešao iz Fiorentine u Milan. Košta je tada u Seriji A bio najbolji ofanzivni vezni igrač ili "trekvartista", kako tu poziciju zovu u Italiji. Ekipu Milana tada je vodio Turčin Fatih Terim i prednost je dao Košti koga je trenirao još u Fiorentini.

Terim se, međutim, kratko zadržao u Milanu, zamenio ga je Anćeloti koji je tokom letnjih priprema 2002. godine, isprobavajući formacije i taktike odlučio da Pirlu poveru ulogu organizatora igre koji će stajati odmah ispred odbrane.

Prvu pravu šansu na toj poziciji Pirlo je dobio istog leta na "Trofeju Berluskoni", odigrao je fantastično meč protiv Juventusa i "ostalo je istorija". Već 2003. godine Anćelotiju se ovaj potez isplatio, jer je Milan, sa Pirlom i Koštom u ekipi došao do trofeja u Ligi šampiona. Ogromnu korist od ovoga imala je i reprezentacije Italije, koju je Pirlo 2006. godine predvodio do titule prvaka sveta.

"Oduvek su se ljudi divili njegovoj tehnici, ali mi se čini da su potcenjivali njegov karakter i ličnost. Pirlo je jedan od retkih igrača kome ne morate mnogo da pričate, jer on sve odlično razume i sam. Za mene je on najbolji centralni vezni igrač na svetu", kazao je nedavno Anćeloti, sada trener Pari Sen Žermena.

Prema Anćelotijevom mišljenju, Pirlo fantastično razume igru, a jednu od najboljih utakmica u dresu Azura odigrao je 2006. u polufinalu SP protiv domaćina Nemačke. Pirlo je prošle sezone i u dresu novog kluba, Juventusa potvrdio da nikako nije za "staro gvožđe" pošto je bio ključni igrač za osvajanje titule šampiona Italije.

Pred Pirlom je sada zadatak da u još jednom polufinalu velikog takmičenja, EP, ponovo protiv Nemaca potvrdi svoju genijalnost i donese novu radost svima na "čizmi".

Polufinalna utakmica EP Italija - Nemačka igra se u četvrtak od 20.45 sati u Varšavi.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA