≫ 

Dok drugi jašu kamile, Monfis "zajahao" najnoviju "zver" u Dubaiju (FOTO) (VIDEO)

  • 1

Turnir u Dubaiju je nadaleko poznat po raznim egzibicijama u kojima igračice i igrači uživaju u pauzi svojih teniskih obaveza.

Jašu se kamile, surfuje džipovima po peščanim dinama, skače se sa bandžija, prska se po vodenim toboganima, uče se drevni zanati ovdašnje kulture, ali je jedna od najvećih atrakcija uživanje u stotinama konjskih snaga koje najpoznatiji svetski proizvođači automobila daju na vratolomne test-vožnje teniskim asovima, pri brzinama nekoliko puta većim nego što bivaju njihovi najbrži servisi.

Od specijalnog izveštača iz Dubaija, Vuka Brajovića

Tako se prošle godine za volanom policijskog Bugatija našao Felisijano Lopez (jedva ušao u to čudo tehnike), a ove godine je za VIP volan automobila koji je doživeo svoju svetsku promociju i na američkom Superboulu (Audi R8V10) seo univerzalni zabavljač, Gael Monfis. Da li će se ikada približiti reklamiranoj brzini od 333 km/h u bilo kojem od svojih teniskih udaraca, teško je poverovati, ako ako neko bude uspeo, to će sigurno biti nepredvidivi Gael!

Dok se ekscentrični francuz vozikao po preširokim bulevarima Dubaija, njegove starije kolege morale su da odgovaraju na pitanja koja su se ticala njihove, ah, starosti i iskustva.

Sa zdravom dozom humora, prvi u tome se oprobao i prvi četvrtfinalista ovogodišnjeg turnira, Fernando Verdasko. Braneći čast nekolicine tridesetogodišnjaka koji se još uvek nalaze u žrebu, na pitanje “šta misli da je razlog iza činjenice da toliko puno igrača tog doba igra tako dobro i uživa visoku poziciju na rang-listi”, popularni “Nando” je sa početnim uzdahom odgovorio:

- Ma, nemam pojma. Verjute mi, ja se zaista osećam starim sada, a posle ovakvih mečeva (2:1 protiv Bautiste-Aguta) i umorno i staro. Bez zezanja, mislim da toliko puno stvari utiče na to. Savremena medicina, fizioterapija, tretmani za oporavak, sve to kumulativno daje svoj doprinos tome da se igrači poput Rodžera, Felisijana Lopeza, Davida Ferera i mene i dalje kotiraju među 10, 20 ili 30 na svetu, da možemo da se i dalje trudimo, i ponekad uspemo, da pobedimo mlađe

takmičare. Naravno, ništa od ovoga nije moguće bez prave motivacije i istrajnosti, bez kojih ne možete održati niti jedan kvalitetan trening. Medicina i fizioterapija nemaju magična svojstva da vas svakog dana dižu na nivo zadatka koji vas čini konkurentnim igračem. Jednostavno, mora se trčati, imati psihološku snagu, umeti pobeđivati, gajiti strast…Sklop svega toga nije stvar prostih rešenja, a pogotovo ne u ovim poznim teniskim godinama. Ono što ohrabruje je da naš trud biva nagrađen dobrim rezultatima, i to nas u ovom momentu veoma hrabri. Ako je već tako, onda ćemo se družiti još neko vreme, boriti za pobede kao da su nam najvažnije u karijeri, a usput što čečće mučiti ove mlade asove… - optimističan je “teniski toreador” iz Španije.

ATP Dubai Tennis Championships 2017

Svoj poseban dugogodišnji odnos sa publikom u Dubaiu opisivao je i Rodžer Federer.

- Kažete da je publika bila presrećna što me ponovo vidi u Dubaiu? Pa i ja sam iskreno oduševljen što ih vidim! Sjajan je to osećaj, posle toliko godina, čuti zamor dok se zagrevate, zvuke koje vas prosto mame da izađete na teren. A onda se sve

prolomi, muzika, huk publike, navru sećanja od svih prethodnih godina dok izlazim na meč, dobrodošlica po kojoj je svaki moj boravak u Dubaiu jedinstven. A veoma mi je nedostajao prošle godine, dok me je mučila povreda…

Kako je novinare zanimalo šta ovaj as misli da bi bila pravedna kazna za igrače koji se ne vladaju primereno tokom meča, za šta je prvi povod bilo bacanje reketa Benoa Pera o ogradu), Federer je, sa njegove pozicije kao najčešćeg

glasnogovornika igračkog kora počeo sa šalom “Zapravo, bilo mi je veoma smešno da to vidim. Imao je sreće da mu se reket nije odbio nazad…” - pa nastavio:

- Pa dobro, šta vi mislite, kako bi trebao da bude kažnjen za tako nešto? Da im se oduzmu poeni, svi prihodi od turnira? Da bude bačen u zatvor? To bi možda mogla da bude neka sledeća kazna – ali, za sada, i ovako je u redu. Igrači znaju kakve posledice ih čekaju za takve poteze, i sigurno ne postoji teža kazna od moguće diskvalifikacije. Per je znao da bi lomljenje još jednog reketa značio gubitak poena, a to ume da stvori višestruke probleme pri povratku u meč, što samo po sebi nema cenu u negativnom smislu. Ne mislim da bi organizacija teniskih profesionalaca ATP trebala za sada išta da menja u ovom segmentu. Ako odlučite da zveknete loptu van stadiona, bolje proverite da vam se ništa ne nalazi na putu – čak ni neka zalutala ptica ili neki drugi leteći objekat. Ako bacate reket, valjda znate kako može da odskoči. A ako ne znate kako može da završi neki mogući izliv besa koji se spremate da izvedete, bolje ga otkažite… - šaljivo sugeriše Federer, koji je veći deo ovog repertoara isprobao kao mladi učesnik ATP turneje.

Foto: Vuk Brajović Foto: Vuk Brajović

Kako je ovo jubilarna 25. godina turnira u Dubaiu, danas su uručene svečane plakete i nagrade izabranim partnerima, tehničkim, stručnim licima i predstavnicima medija koji su svojim radom obeležili brojne uspehe po kojima je ovaj turnir serije 500 zasenio i mnoge važnije turnire, i pomoću kojih redovno dovodi najbolje svetske igrače i igračice svakog februara na arapsko poluostrvo. Velika čast srpskom teniskom novinarstvu od strane organizatora učinjena je uručenjem ove nagrade vedeti našeg teniskog novinarstva, Voji Veličkoviću iz Sportskog žurnala, koji je jedan od 5 svetskih novinara kome je priređena ova jedinstvena počast. Eto, i u novinarstvu, stari asovi često nemaju premca i to čini tenis sportom u kome zaista, na toliko načina, mogu da uživaju poklonici svih generacija…

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA