Kako su Mari, njegov protivnik i sudija napravili ovakav previd? (FOTO) (VIDEO)

Škot je uspeo da privede taj deo meča kraju uz neverovatnih 20-18 u taj-brejku, da bi onda “dao gas i zbrisao” već deprimiranog nemca sa 6-1 u konačnom setu

  • 2

I pored prolazne kiše koja je malo zasmetala posmatračima i organizatorima Dubai ATP 500 turnira, takmičenja su nastavljena i pažnja se koliko-toliko ponovo vratila na tenis koji nas očekuje u četvrtfinalnom delu programa.

Specijalno za Telegraf iz Dubaija, Vuk Brajović

Duel Verdaska i Monfisa, inače jedan od najatraktivnijih “sučeljavanja” velikog asa koji je to nekada bio i onog koji to (još uvek) nije postao – opet nas je vratio na pomnije praćenje stanja u donjem delu žreba, “ispražnjenim” porazom Vavrinke u prvom kolu i, barem za pratioce tenisa sa naših prostora, pomalo neočekivanim porazom bosanca Džumhura protiv holandjanina Hasea. I pored toga što su sva očekivanja da će pobednik tog meča biti prvi “iznenadni” finalista turnira – koji je i ove godine “servirao” svoj set neverovanih rezultata – dužno poštovanje ukazano je igraču koji je – posle senzacionalnog hapšenja njegovog bivšeg trenera De Jonga zbog brutalnog ubistva poznatog holandskog biznismena Everinka (kockarski dugovi) – morao da potraži rešenje za vodećeg člana stručnog štaba u tekućoj sezoni.

- Mečevi poput ovog protiv Džumhura su veoma izazovni na mentalnom planu, i to je jedan od aspekata koji mi je bio najvažniji pri formiranju mog novog tima. Mentalna stabilnost koju nisam osetio od mojih juniorskih dana, usled raznih problema koji su me pratili, sada mi je imperativ – i u tom smislu sam veoma srećan što bi plasman u polufinale turnira u Dubaiu mogao da označi pozitivnu prekretnicu u povratku “na stare staze”. Želeo bi da, pre svega, iskažem moju zahvalnost mojoj porodici i devojci za ukazanu podršku, ali i mom prvom treneru – sa kojim sam radio od svoje šeste do osamnaeste godine. Takođe, tu je bila i Kristi Bogert, koja je ovde u Dubaiu sa mnom. Naravno, na čelu mog tima je i Rejmon Knap, nekada veoma popularni igrač na profesionalnoj turneji.

Meč protiv Verdaska u polufinalu Dubaia će biti susret “dva stara teniska prijatelja”, kako jedan drugog opisuju. Potpuno izjednačeni u statistici pobeda i poraza (3-3), obojici je ovaj plasman “premijera”, i očekuje se da će odlični forhendi obojice biti izvor najlepših poena u meču u kome je španac nešto izvesnije viđen kao pobednik.

Kako je već uspeo da prebrodi po svemu težu prepreku u vidu Gaela Monfisa – iako se umalo “okliznuo” na pauzi usled kiše pri rezultatu od 1:0 u setovima i 5:3 u gemovima za njega i dozvolio francuzu da izjednači – i Verdasko je svestan “mentalnog momenta” koji okružuje meč koji može da ga dovede u prvo finale jednog ATP turnira posle dugog trofejnog posta.

- Naravno da nisam srećan zbog toga što sam dozvolio da me poremeti pauza usled kiše, i da se Gael vrati u meč posle 5:3 u drugom setu. Zaustavljen sam u igračkom naboju, ohladio sam se, i udarci me više nisu slušali kao što je bio slučaj u najvećem delu meča, za koji verujem da sam odigrao veoma dobro. Zapravo, dosta sam zadovoljan nivoom prikazanog tenisa u Dubaiu, i mislim da će sutrašnji meč protiv Hasea biti dobra prilika da potvrdim dobru formu prikazanu na dosadašnjim ovosezonskim turnirima,” zaključuje svoj “statusni izveštaj” osokoljeni Verdasko.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

I taman kad se domaća publika ponadala da joj neće biti priređeno još jedno totalno iznenađenje tokom večernjeg programa u vidu eliminacije nosioca turnira – Endi Marej je izgubio prvi set protiv “virtuoza teniske geometrije” Filipa Kolšrajbera, i našao se u situaciji da spašava sedam meč-lopti tokom drugog seta i u njegovom epskom taj-brejku. Više zahvaljujući sreći i instinktima – kako je sam priznao – Škot je uspeo da privede taj deo meča kraju uz neverovatnih 20-18 u taj-brejku, da bi onda “dao gas i zbrisao” već deprimiranog nemca sa 6-1 u konačnom setu.

- Neverovatno je da smo svi – Filip, ja i sudija potpuno prevideli to da smo morali da menjamo strane na 16-16. Sudiji se čak nije ni oglasila mašinica za podsetnik… - osvrnuo se na bizarni i nepojmljiv propust svih aktera ovog nesvakidašnjeg meča njegov pobednik.

- Onaj drop-šot koji sam odigrao da spasem meč loptu – valjda je svima jasno da je to bila čista sreća i instinkt. Da sam trener, ma nikada ne bih tako nešto ni preporučio ni odobrio mom igraču – ali, eto, videli ste da me je dobro poslužio. Mečevi poput ovoga mi izuzetno puno znače u ovom delu sezone, a pogotovo posle duže pauze posle Australijen Opena – i mislim da ću dobro iskoristiti samopouzdanje koje sam stekao pobedom protiv veoma neugodnog protivnika za moj sutrašnji meč - uz uzdah je Marej prokomentarisao momente “teniske strave i užasa” koje je preživeo tokom ovog sjajnog susreta.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

A u tom meču će mu suparnik biti jedan od najstalnijih mladih asova u velikom usponu, francuz Luka Puil – koji je u skoro ništa manje dramatičnom okršaju dobio Federerovog “skretničara”, kvalifikanta Evgenija Donckoja. Doduše, ovde se vrhunac drame odigrao ulaskom u taj-brejk trećeg seta, ali rus večeras u svom repertoaru nije imao onu moć “teniske hipnoze” usled koje je Rodžer potpuno “zablokirao”. Puil je apsolvirao sinoćnju Fed-lekciju, zagrizao od početka i – posle stečenih mini-brejkova, nije se više osvrtao – do konačnih 7:2.

I posle svega, polufinalni mečevi turnira u Dubaiu nam donose neosporni kvalitet posebnog “teniskog šmeka” – koji je obeležio dosadašnji tok ATP turneje. Mešavina dragocenog karijernog iskustva, izuzetne tehničke prefinjenosti, visokih kreativnih i improvizatorskih sposobnosti, impozantne upornosti, sučeljavanje voljnog momenta i energije igrača koji se vraćaju, koji nadiru i koji brane najviše pozicije ATP ranga – više je nego dovoljno da najavi tri sjajna meča do završne ceremonije jubilarnog dvadeset petog uručenja “Srebrnog jedrenjaka”, ponosnog simbola istorijske transformacije ovog čudesnog grada!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Раднаскела

    3. mart 2017 | 19:13

    Не знам да ли је лоше преведено или је Енди и даље збуњен - била је грешка, али при 15:15, јер тада нису променили стране. То су урадили на 16:16, што је опет погрешно! После су се заменили на 18:18 како је и требало. Стране се мењају на сваких 6 одиграних поена.

  • WILSON

    3. mart 2017 | 17:15

    Zinuo kao hijena!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA