≫ 

Ovo je tim 11 najomraženijih Zvezdaša u očima Grobara: Jedan je šamarao igrača Partizana, drugi priznao da mrzi crno-bele, treći ih stalno podseća na Bari!

Derbi nije derbi bez čarki, varnica i prozivki. Tokom istorije mnogi akteri su se izdvojili po netrpeljivosti koju su izazivali gestovima ili golgeterskim instinktom.

  • 53

Partizanovcima je teško da izdvoje aktere derbija koji su ih najviše iritirali ili im zagorčavali život, izjavama, golovima, ponašanjem na terenu i van njega.

Teško je i napraviti listu tima od 11 "odabranih", ali se na kraju izdvojila ekipa, pretežno od ličnosti iz novije istorije.

>>> Ovih 11 Partizanovih igrača su najomraženiji među Delijama: Neke su hteli da linčuju, a neke jurili kolima po Beogradu (VIDEO)

1. Vladan Lukić

Nekada velika nada nije ispunila kapacitet zbog prevelikog broja povreda kroz karijeru, ali i zbog jake konkurencije. Ipak, Partizanu je dao gol za 1:0 u 85. večitom derbiju, i to u 88. minutu pred 90.000 gledalaca na Marakani.

I to nije bilo sve, u 91. derbiju 1992. godine, Partizan je poveo u 77. minutu preko Predraga Mijatovića, da bi Lukić u 87. na Marakani sprečio slavlje Grobara i napravio opštu ludnicu na severnoj strani stadiona. Izazvao je veliku bakljadu, ali taj plamen nije ni blizu one vatre koju je izazvao skoro dve decenije kasnije, kada je postao predsednik FK Crvena zvezda. Zapaljivim izjavama, često je dovodio do ludila navijače Partizana, pamte se ratovi saopštenja sa Draganom Đurićem.

2. Dragan Džajić

Iako Džajić kao akter dolazi iz gospodskih vremena za naš fudbal, uz Boru Kostića je dao najviše golova Partizanu (9), bio je jedan od tvoraca uspeha u Bariju koji je Zvezdu učvrstio na poziciji najuspešnijeg kluba istočne Evrope. Uz to, ni Džajiću nije bilo strano da učestvuje u "peckanjima" između dva tabora.

 3. Robert Prosinečki

Legendarni dribler postigao je jedan od najlepših, a po Partizan najbolnijih golova u istoriji derbija. Kako bi navijači Zvezde rekli, "sa Autokomande" je posle driblinga lobovao Pandurovića i krenuo u trk sa severu, 86. derbi je završen sa 2:0 za crveno-bele, ali to nije sve iz njegovog repertoara.

Prosinečki je zatresao mrežu Partizana i samo nekoliko dana posle plasmana u finale KEŠ, kada je već posle 30 minuta bilo 3:0 za Zvezdu. Bilo je i prekida, Zvezda se tu zaustavila, a Mijatović je samo zatresao mrežu za 3:1.

Kada se Prosinečki vratio kao trener, doživljavao je uvrede Grobara, a na terenu se revanširao sa tri pobede u nizu za mesec dana tokom 2012. Zvezda je pobedila u Kupu sa 2:0 u oba meča, a u Humskoj je slavila i u prvenstvu golom Kadua u 93. minutu. Time je Prosinečki prekinuo niz od devet mečeva bez pobede nad Partizanom u šampionatu, i pokvareno je šampionsko slavlje crno-belih.

4. Dejan Savićević

Poput Prosinečkog, Savićević nije imao milosti u derbiju, dao je bolan gol Omeroviću iz slobodnog udarca, ali i danas svaki put odgovara na prozivke iz crno-belog tabora. Posebno je osetljiv na titulu evropskog prvaka i bio je ljut na Dragana Đurića kada je osporavao uspeh iz 1991.

- Smelo poručujem Đuriću da Partizan nikada neće osvojiti trofej Lige šampiona kao što je to učinila Zvezda. Jednostavno, za to mu neću biti kriv ja, ni bilo ko drugi s Marakane jer je to realnost - jedna je od čuvenih izjava Savićevića.

5. Marko Pantelić

Jedan od igrača koji je najviše isticao privrženost Zvezdi, strelac gola posle asistencije Žigića iz auta, a Grobari mu nisu praštali ni slabe utakmice za reprezentaciju, kada najviše do izražaja dolazi klupska polarizovanost u domaćem fudbalu.

6. Boban Bajković

Kontroverzni golman važi za jednu od maskota navijača, Delije su ga obožavale zbog ludorija i driblinga, Grobari su ga zamrzeli posle neprimerene izjave u porazu sa 1:0 golom Miloša Jojića.

- Teško mi je, možda preživljavam i najteže trenutke u životu. Partizan ne mogu očima da gledam, mrzim ih iz dna duše, ali su zasluženo dobili u derbiju.

Kada je pao taj gol Jojića, neko od službenih lica je čak gađao Bajkovića loptom dok je bio u mreži.

7. Nenad Lalatović

Iako defanzivac, Lalatović je dao gol na ponovljenom 115. derbiju kada je bilo 2:0 za Zvezdu, a kao trener često je iritirao partizanovce.

Posebno je to činio izjavama, Partizan je prekinuo dominaciju u titulama kada je Lalatović pobedio crno-bele u Kruševcu sa Napretkom 2014. sa 2:0, posle čega je bivši igrač čestitao klubu sa Marakane. Ušao je i u klinč sa jednim navijačem u Humskoj, koji je skočio na platno koje pokriva tunel.

8.  Ognjen Koroman

Umeo je Koroman da zatrese mrežu Partizana, ali i da zapali izjavom.

- Dobro znaju šta ih čeka na Marakani, a podsetio bih i na kompleks koji imaju kada nam dolaze u goste! Tu nikakvi trofeji iz prethodne sezone i položaj na tabeli nemaju uticaj. Ne verujem da će nas potceniti, iako imaju veliku prednost na tabeli, čak 10 bodova - rekao je Koroman pred derbi 2008. godine.

9. Nikola Lazetić

Ubeđivao je Abubakara da ne prelazi u Partizan, a svoju strast prema Zvezdi i netrpeljivost prema rivalu pokazivao je i kao igrač Vojvodine. Najviše kada se posvađao sa Nemanjom Tomićem, koga je ošamario i dobio crveni karton.

10. Mihajlo Pjanović

Još kao igrač OFK Beograda bio je noćna mora za Partizan, a bio je i strelac debitant 1999. godine kada je bilo 2:2. Dao je četiri gola u prva tri derbija protiv crno-belih u prvenstvu, uz to je postigao pogodak i u finalu Kupa kada je Zvezda bila bolja sa 4:2 u junu 1999.

Bilo je još fudbalera i članova Zvezde koji su svojim postupcima na terenu ili van njega nervirali navijače crno-belih. Ukoliko smo nekoga zaboravili i ukoliko smatrate da bi neko još trebalo da se nađe, napišite nam u komentarima.

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    3. mart 2017 | 23:45

    Realno, od svih pobrojanih jedino su me iritirali Lukic i Lalatovic, i to ne zbog golova i nekih sportskih dostignuca, nego sto su stvarno sljam, za svaki njihov neuspeh im je kriv neko drugi, a takve ljude u zivotu generalno prezirem. Ostali pobrojani, pa ne volim ih, ne moram da ih postujem ali me ne iritiraju, za ucinjeno u derbijima kapa dole, provokacije i carke, na to gledam kao njihov licni pecat nasem rivalitetu.

  • Dali

    4. mart 2017 | 00:10

    Hej Pjano skoči daj go glavom, Zvezda je sve !!!

  • mile zemljoradnja

    3. mart 2017 | 23:45

    gluposti...tvrdim da ni jedan grobar ne mrzi Džaju,Savićevića,Prosinečkog...to su ljudi koji nikada ni jednim svojim gestom nisu uvredili navijača Partizana,naprotiv: kapa dole za majstore fudbala!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA