≫ 

Tužna stvarnost srpske košarke! Najbolji igrač domaće lige ima 40 godina, a tu su i bivši igrači Zvezde i Partizana! (VIDEO)

Osnovno pitanje je zašto klubovi iz domaće Mocart Kls lige igraju sa igračima od preko 30 i 35 godina, a ne daju šansu mladima

  • 14

Košarkaška liga Srbije pod imenom Mocart KLS liga se polako bliži kraju, a jedna tužna činjenica dominira tokom čitave sezone.

Najbolji, to jest najkorisniji igrač lige, je čovek od 40 godina koji je uz sve to još i stranac.

Reč je od Kimani Frendu Jamajkancu (Rođen 1977 godine)bivšem igraču FMP-a, koji igra za Dinamik iz Beograda (sezonu počeo u OKK) koji je sa 510 indeksnih poena prvi igrač naše domaće lige.

Osim njega ima još mnogo igrača u domaćoj ligi starijih od 35 godina koji imaju ozbiljnu minutažu! Mnogi od njih su bivši igrači Zvezde i Partizana poput Marka Marinovića (34)koji nastupa za Borac, Alekseja Nešovića (32)- OKK Beograd, Stevana Nađfeija (37)- Dinamik, Marka Čakarevića (27) Dinamik

Frend prosečno ubacuje 19,9 poena  i ima 9 skokova po meču uz odličan procenat od 61% šuta za dva poena i igra 30 minuta po utakmici. On je ujedno i najbolji strelac lige i drugi skakač.

To samo pokazuje koliko je naša košarka na niskim granama proteklih godina i koliko je kucnuo čas da se nešto menja za sledeću sezonu. Gde su nam ti mladi igrači kojima se dičimo, koji su bili šampioni u mlađim reprezentativnim kategorijama?

Zašto njih nema i zašto ne igraju? ne mogu svi biti vrhunski da igraju u najjačim klubovima, ali ima valjda onih koji mogu da dominiraju u KLS ligi.

Pogledajte kako igra Frend

Istina je da imamo jedisntvenu juniorsku i kadetsku ligu i to je dobar projekat, ali to su igrači do 18 godina. Šta je sa onima između 18 i 22 koji nisu otišli u inostranstvo ili u Zvezdu, Partizan ili inostranstvo.

Doduše, dosta mladih igrača igra za Mega leks i FMP, ali pomalo je strašno da nam je najbolji igrač čovek od 40 godina.

Daljinac baner

Trebalo bi da se KLS liga reorganizuje, da se klubovi više okrenu mlađim igračima da im daju šansu, a ne da igraju sa nekadašnjim igračima od po 30 i više godina. Konkretno Borac, OKK Beograd, Vršac imaju plejmejkere od  po 33 i 35 godina. Pri tom da Borac ima plejmejkera od 17 godina koji je licenciran, a nije odigrao nijedan meč?

Ako vredi pusti ga da igra, ako ne vredi, pusti ga da ide negde drugde. E tu dolazimo do problema. Kako da provalimo da li vredi? To vrlo retko koji trener može da anticipira i da stane iza svoje odluke i prihvati odgovornost.

Printskrin: KLS.rs Printskrin: KLS.rs

Sa druge strane, koja je svrha igranja klubova sa tim iskusnim igračima (svaka čast za njih i za sve što su uradii u karijeri)? Ne postoji apsolutno nikakav normalan razloga da to rade osim neke usluge tim igračima koji ne mogu ili ne žele da igraju negde drugde.

Klubovi iz KLS lige titulu ne mogu da osvoje, a ne mogu ni da ispadnu iz lige (Bar ne oni koji imaju tradiciju poput Borca, OKK, Napretka, Metalca). A i da ispadnu u drugu ligu, šta je to tako strašno. Uz obru organizaciju mnogu lako da se vrate u KLS.

Jedini motiv onda ostaje da se domognu Superlige i da  tu odmere snage sa Zvezdom, Partizanom, Megom i FMP-om. I, šta posle?

Pa ništa, ponovo borba za goli život od sledeće sezone, a mladi će da čekaju svoju šansu

(D. Stojmenović)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • merix

    10. mart 2017 | 13:47

    istina je i da se svi mladi sa potencijalom utrkuju da potpišu za miška on najperspektivnije stavlja u megu tj daje zvezdi i partizanu ...sta tu da ostane za srpsku ligu ? miskovic je stvorio masineriju za prodavanje igraca i svaka mu cast na tome nemoze se reci da igraci ne profitiraju u toj saradnji ali problem je taj ( ne miskov) sto cela prica sa omladinom postaje monopol ... imacemo i dalje dobre igrace ali fale nam jos 2-3 centra siriom zemlje koji će da rade to sto rdi misko sa megom ...

  • PP

    10. mart 2017 | 14:38

    Nasu,domacu kosarku je unistio Covic sa ljudima iz KKCZ. Tako sto su prihvatili da igraju jadransku ligu.

  • Vampir

    10. mart 2017 | 13:42

    Posledica 15 godina vladanja kk partizan i srbomrzca dula vujosevica. Jos dugo cemo da osecamo te posledice a niko ne sme to javno da kaze. Da se nije Cova prihvatio KK CRVENA ZVEZDA basket u Srbiji bi se ugasio. Samo da podsetim. Koliko je taj dulo napravio SRPSKIH kosarkasa za 15 godina a koliko reprezentativaca aktuelnih igra sada u zvezdi. Pametnom dosta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA