BITKA PROTIV TRADICIJE: Nemci nikada nisu pobedili Italiju! (VIDEO)

Skor dve selekcije na velikim takmičenjima je neverovatnih 7:0 za Italijane. Poslednji put "azuri" su izbacili "pancere" na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 2006.

  • 0

Ko će na megdan Špancima? Fudbaleri Nemačke i Italije igraju večeras od 20.45 na Nacionalnom stadionu u Varšavi drugi polufinalni meč Evropskog prvenstva posle koga će se znati drugi finalista EURA. Nemačka bi bila favorit u normalnim okolnostima, ali večeras je protivnik reprezentacija koju nikad nisu pobedili na velikim takmičenjima.

"Manšaft" i "azuri" sastajali su se sedam puta na završnicama Eura i Mundijala od 1962. godine. Italija je tri puta pobeđivala u eliminatornoj fazi, a četiri utakmice u grupi završene su bez pobednika:

SP 1962. (Santjago de Čile) Italija – Nemačka 0:0 (grupa)

SP 1970. (Meksiko siti) Italija – Nemačka 4:3 pr. (polufinale)

SP 1978. (Buenos Ajres) Italija – Nemačka 0:0 (grupa)

SP 1982. (Madrid) Italija – Nemačka 3:1 (finale) (grupa)

EURO 1988. (Dizeldorf) Italija – Nemačka 1:1 (grupa)

EURO 1996. (Mančester) Italija – Nemačka 0:0 (grupa)

SP 2006. (Dortmund) Italija – Nemačka 2:0 pr. (polufinale)

Azuri su u prednosti i kad je ukupan skor u pitanju, od 30 utakmica njima je pripala pobeda na 14, dvostruko manje puta radovali su se Nemci, dok je devet mečeva završeno bez pobednika.

Selektor „elfa“ Joakim Lev veruje da je došlo vreme za naplatu dugova i da je pravi trenutak da njegov tim pobedi Italiju.

- Istina je da se uvek mučimo protiv Italijana, ali ubeđen sam da će ovog puta biti drugačije, došlo je vreme da Nemačka pobedi. Kada smo u februaru prošle godine remizirali u prijateljskom susretu (1:1) shvatio sam da je ovo jedna potpuno drugačija i nova Italija.

Prandelijev pristup igri je znatno ofanzivniji i moderniji i, za razliku od prethodnih italijanskih timova, ovaj želi da igra fudbal. I sam Prandeli je rekao da želi da se ugleda na nemački model, da igra efikasan fudbal i da uključi što veći broj mladih igrača i moram priznati da je ostvario cilj – rekao je Lev.

Ukoliko se Nemačka prođe, u finalu ćemo gledati reprizu iz Beča 2008, kad je Španija osvojila titulu golom Toresa u 33. minutu.

Selektor "azura" najavljuje da će njegova ekipa i večeras igrati napadački.

- Nećemo promeniti ono što nas je dovelo dovde. Bilo bi šteta da se odreknemo svega što smo radili u poslednje dve godine. Morate rizikovati ako hoćete da ostvarite visoke ciljeve - rekao je Prandeli.

Legendarni fudbaler Juventusa i bivši reprezentativac Italije Alesandro Del Pjero najviše se pribojava Mesuta Ozila, Tomasa Milera i Marija Gomeza.

- Nemačka je sjajan tim, sa odličnim pojedincima, ali najviše se pribojavam Ozila, Milera i Gomeza. Ipak, Italija je iz utakmice u utakmicu dokazala da je više od solidne ekipe, ima identitet i zna kako da iskoristi šanse - rekao je Del Pjero.

Iskusni napadač, jedan od junaka pobede nad Nemcima u polufinalu šampionata sveta 2006. godine, posebno je pohvalio partije doskorašnjeg saigrača Andree Pirla.

- Pirlo je opravdao očekivanja i uspeo da zadrži visok nivo iz minule sezone u Juventusu - rekao je Del Pjero.

Nemačka je do polufinala stigla sa sve četiri pobede – maksimalnih devet bodova u „grupi smrti“ sa Holandijom, Portugalijom i Danskom i ubedljivim trijumfom nad Grčkom. Izabranici Joakima Leva su u seriji od 15 pobeda, što je rekord UEFA.

Italija se mučila i u grupi sa Španijom, Hrvatskom i Irskom, a jedva je prošla i Englesku u četvrtfinalu, iako je dominirala celu utakmicu.

 

Italija – Nemačka

Varšava, Nacionalni stadion. Kapacitet: 58.500. Sudija: Stefan Lenoj (Francuska)

Italija (4-4-2): Bufon - Abate, Barzalji, Bonući, Balzareti - Markizio, Pirlo, Nočerino, Mota - Baloteli, Kasano

Selektor: Ćezare Prandeli

Nemačka (4-5-1): Nemačka: Nojer - Boateng, Humels, Badštuber, Lam - Kedira, Švajnštajger, Rojs, Ozil, Šurle - Klose

Selektor: Joakim Lev

 

(O. Mrkić)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA