≫ 

Srebrni jedrenjak je prvi put kod Endija Marija! (FOTO)

- Znam, čuli ste od mene da sam prošle godine rekao da bih bio srećniji da sam zabeležio više pobeda i kontinuitet u prvom delu sezone - rekao je Škot

  • 0

Što je nagovešteno, to je i učinjeno.

Specijalno za Telegraf iz Dubaija, Vuk Brajović

Po prvi put u dvadesetpetogodišnjoj istoriji ATP turnira u Dubaiu, prilika se ukazala jednom igraču sa britanskih ostrva da osvoji ovaj veoma priznati turnir. Idealna prilika da, od kada je postao zvanični najbolji igrač na svetu, Endi Marej utvrdi svoju prednost nad pratiocima titulom koja mu nedostaje u bogatoj trofejnoj kolekciji. Kako je već uspeo da čudnovati način spase “živu glavu” i 7 meč lopti protiv Kolšrajbera, i kako to najčešće i biva, njegov konačni trijumf je bio “u kartama” i perima svih svetskih izveštača i njihovih stručnih sagovornika.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Iako se, naravno, o finalnom ishodu pitao i igrač koji bi svojom današnjom pobedom treći put poneo “Srebrni jedrenjak” iz Dubaia put Iberijskog poluostrva – odlični Fernando Verdasko – više faktora jednostavno nije išlo u njegovu korist, uprkos solidnoj formi prikazanoj na ovogodišnjim turnirima.

To što je Marej prvi igrač sveta, ima sjajan prateći tim sa kojim je postigao i nastavlja da postiže najviše karijerne uspehe, što “ima igru” i fizički i mentalno je potpuno oporavljen posle privremenog “iskakanja sa koloseka” u Melburnu – kao da nije nimalo značilo sjajnom španskom asu koji je, posle kurtoazne razmene brejkova na početku meča – stigao do prednosti od 3:1 i solidnih šansi da je poveća za barem još jedan gem.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Stvari su u tom trenutku izgledale poprilično mračno za Endija – u skladu sa nebom iznad Dubaia tokom celog dana – ali je onima koji su mogli izbliza da obrate pažnju na “govor tela” obojice, Verdasko izgledao kao neko ko je već uložio dosta fizičke snage da dođe do prednosti od jednog brejka. Kako je Marej uspeo da odagna pretnju i smanji prednost na 3:2, tako je – što će ostatak meča pokazati – uspostavio prvo rezultatsku ravnotežu – a zatim i apsolutnu dominaciju u igri, izgubivši još samo 2 gema do kraja meča.

Iako je na momente prikazivao lepu igru, i trudio se da održi priključak sa “zalaufalim” liderom, Fernando je od tog momenta bio više ceremonijalna figura i lepa pojava na teniskom terenu – kao iz poznatog Abinog hita – nego takmičar koji je mogao da preokrene dalji tok ovog finala.

Ono što je usledilo je metodično “brisanje sa terena”, u rečniku navijača nekih drugih sportova, uz seriju skoro amaterskih gafova na mreži i oko nje već vidno rastrzanog i razočaranog španca. Konačni rezultat od 6:3 6:2 doživljen je od strane publike bukvalno kao “kraj muka po Verdasku”, tako da je Endi morao da sačeka pravi aplauz i vatromet tek po uručenju trofeja iz ruku Vladara Dubaia, Šeika Al-Maktuma. Nešto malo pre tog čina, sjajni par Rože-Tekau je nagrađen za osvajanje turnira u konkurenciji muških dublova, bukvalno “istrgnuvši” pobedu iz ruku vremešnih asova Bopane i Matkovskog u super-taj-brejku.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U osvrtu na svoj trijumf, Ser Endi Marej je pohvalio svoju spremnost da napadne Verdaskoov forhend, kao i sveukupno dobru ritern-igru i servis – što je uistinu bilo dovoljno za pobedu večeras, kad se statistika razloži po navedenim performansama.

- Znam, čuli ste od mene da sam prošle godine rekao da bih bio srećniji da sam zabeležio više pobeda i kontinuitet u prvom delu sezone. Iako bi ovaj trijumf trebao da znači dosta u tom smislu, ipak tako neće biti – jer je već sledeći turnir u Indijan Velsu poznat po mnogo sporijoj podlozi od ove u Dubaiu – što znači ponovnu kompletnu adaptaciju - lamentira nad ovim nepodudarnim specifičnostima turneje Marej.

Iako je ovo sedmo finale sa poslednjih osam odigranih turnira – odnosno četrnaesto od šesnaest (od Madrida nadalje), Marej žali za tim da su baš ta dva koja su “izmakla” bili Ju-Es Open i Monte Karlo, njegovi jasni ciljevi za 2017. Uz komentar da će njegovi omiljeni turniri biti oni poput Dubaia, sa bržom podlogom, Endi zaokružuje još jednu uspešnu kampanju najboljeg perioda svoje karijere sa njegovim poslovičnim komentarom: “Svakako nisam nezadovoljan…”

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Organizatori ove sjajne teniske smotre, jedine na WTA i ATP turneji čiji se programi nadovezuju iz nedelje u nedelju, nisu mogli da požele lepši kraj i nagradu za njihov primerni trud. Naravno, možda bi Rodžerovo prisustvo na trofejnom podijumu bilo propraćeno sa više entuzijazma od strane publike, ali – gledajući sa strane aktuelnog teniskog momenta – Endi Marej je najbolji igrač na svetu, i jubilejima ove važnosti “priliči” da budu obeleženi na najvišem nivou.

Ovo je takođe i važan “zalog za budućnost” turnira, jer je skoro izvesno da će Marej želeti da odbrani titulu i naredne 2018. godine, što najavljuje i prisustvo svih “dežurnih krivaca” iz vrha svetskog tenisa koji će i tada, po svemu sudeći, želeti da “disložira” stamenog škota sa svetskog teniskog trona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA