DOBAR, LOŠ, ZAO... BALOTELI! Ludak koji genijalno igra fudbal

Ceo svet priča o vanserijskoj predstavi kontrorverznog italijanskog napadača koji je konačno rešio da svu energiju preusmeri na teren i odvede Italiju na evropski tron

  • 4

Najkontroverzniji igrač današnjice i trenutno planetarno popularniji i od Ronalda i od Mesija. Ceo svet priča o "fudbalskoj moći" Maria Balotelija, nestašnog dečka italijanskog i engleskog fudbala koji je eksplodirao kada je to bilo najpotrebnije. Projektilom od preko 120 km/h je zapečatio sudbinu "pancer" divizije i naterao i hladnokrvnog Manuela Nojera da mu zaplješće. Ceo svet je oduševljen izdanjem Marija, koji ima nadimke: "Super", "Ludi", "Grande"...

Na Tviteru se utrkuju u pohvalama na njegov račun: "On je svetska klasa!" napisao je Kevin Prins Boateng, "Bravisimo Mario!!!" čestitao je Serhio Aguero. Vensan Kompani je, takođe, oduševljen: "Gledajući poslednje dve utakmice, video sam Super Marija :-))) Samo tako nastavi i svet će ti biti pod nogama". Valentino Rosi je oduševljen: "Šta radi Baloteli, pa to je ludilo!".

- Ovo je najbolje veče moje karijere, ali nadam se da će nedeljno biti još i bolje. Oba pogotka posvećujem svojoj majci (usvojila ga je) koja je bila večeras na stadionu. U nedelju će i moj otac biti ovde. Nadam se da ću i tada pogoditi – rekao je Baloteli.

Od genija do ludaka, linija je tanka. To se najbolje vidi na primeru Balotelija. Malo je nedostajalo da ga Ćezare Prandeli i ne povede na EURO zbog problematičnog ponašanja. Njegove grehe, samo u prošloj sezoni, teško je nabrojati i nećemo to raditi. Balotelijeva sreća je bila što ga je trenirao tolerantni Roberto Manćini koji ga voli kao sina i koji je u ovom trenutku verovatno jedan od najsrećnijih ljudi na svetu. Ako ništa drugo, a ono je makar Italiji podario strašnog igrača.

Balotelija karakterišu dve stvari: neverovatan talenat i nenormalan temperament. Zbog tog talenta je temperament trpeo čak i Žoze Murinjo, koji nikada nije bio u sukobu sa Balotelijem. Svi treneri se slažu da Mario ima talenat neslućenih razmera, a kada se na to dodaju vanserijske fizičke sposobnosti, dobijemo neku verziju "crnog Kristijana Ronalda". Jedini problem je temperament. Ali, veliki psiholog Ćezare Prandeli je uspeo i to da iskontroliše. Bez obzira što Mario pravi sprdnju i šegači se po treninzima, na utakmicama je maksimalno koncentrisan. U mečevima protiv Engleske i Nemačke je bio briljantan, osvajao je lopte, nije bio sebičan, trčao, radio, odigrao bez greške... Sve se to videlo u proslavi prvog gola kada je eksplodirao od emocija! Poznato je da često uopšte ne slavi golove i da samo napravi namrštenu facu. Sada je sve drugačije.  O posvećenosti govore i sledeći reči, ne tako tipične za njega.

- Najbolji strelac turnira? Videćemo. Voleo bih da pogodim u finalu. Ali, nije me briga koliko ću dobro odigrati u finalu ako Italija osvoji titulu.

A kada je Mario Baloteli fokusiran i koncentrisan, ne postoji defanzivac koji može da ga zaustavi. U napadu je sjajan u tandemu sa Kasanom koji ga hrani loptama, odvlači mu rivale i otvara prostor.  Baloteli "puca" od optimizma pred finalni duel.

- Ne bojimo se Španaca. Znamo kako se igra protiv njih i znamo kako možemo da ih pobedimo. Moraćemo da budemo strpljivi jer oni vole da igraju sa jako mnogo dodavanja. Ali znamo da možemo da ih pobedimo – smatra napadač Sitija.

Posle Mesijeve i Ronaldove hegemonije, pravo je osveženje videti igrača spremnog da pokori svet. Naravno, zbog imidža lošeg momka nikada neće imati medijsku naklonjenost kao Portugalac i Argentinac. On više ide u pravcu Erika Kantone. Nikada neće biti cenjen onoliko koliko zaista vredi i zna fudbal. Baš zbog tog temperamenta. Ali, njega za to baš briga. Možda je sada svima postalo jasno zašto je potpredsednik Milana Adrijano Galijani - čovek poznat po strašnom "njuhu" za transfere - rekao da mu je najveća želja da u svom timu vidi upravo Marija Balotelija.

- Povratak u Italiju? Ne znam... Ostaću još jednu godinu u Engleskoj, to je sigurno. A možda i ovo Evropsko prvenstvo bude prelomni trenutak u mojoj karijeri.

(Telegraf.rs/A.Gligorić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pele

    29. jun 2012 | 14:52

    Ne volim budale.Pogotovo kada su javne licnosti.Koju poruku salju deci?Budi budala,nema veze.Bez obzira na talenat,kompletan igrac je kada mu je i duh u skladu sa fizickim.Ovo je trenutno.Usralo ga da da gol+novinski clanci i u zizi je.Ipak se prave zvezde pamte godinama,ovakvi ne,jer to i nisu zaista.

  • Heo

    29. jun 2012 | 13:15

    Zli Gli :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA