PET stvari o kojima se priča posle pobede Srbije nad Gruzijom!

Šta smo to mogli da vidimo tokom meča Orlova u Tbilisiju?

  • 19
Foto: FSS, Telegraf Foto: FSS, Telegraf

Kažu da je jutro posle pobede ''najlepše jutro'', a verujemo da se s tim slaže i fudbalska reprezentacija Srbije.

Teška pobeda u Tbilisiju protiv Gruzije rezultatom 3:1 vinula je Orlove na deobu prvog mesta kvalifikacione grupe D za odlazak na SP, a malo ko se nadao da će Srbija imati 11 bodova iz pet mečeva.

Prevashodno, poučeni neprijatnim iskustvima u prethodnim kvalifikacijama kada smo gubili bodove tamo gde nikako nismo smeli.

U pravu je kapiten Branislav Ivanović koji je rekao da ranije sasvim sigurno ne bi pobedili Gruziju, ali srećom sada duvaju ''novi vetrovi.'' Da je bilo teško - jeste, ali je odavno bilo jasno da će fudbaleri Srbije morati dobro da oznoje svoje dresove kako bi se sa tri boda vratili kući.

Šta se to dešavalo u Tbilisiju? Ovo su pet stvari o kojima se priča posle pobede nad Gruzijom:

MOGUĆNOST ''POVRATKA IZ MRTVIH'', OSOBINA KOJA DUGO NIJE VIĐENA U SRPSKOM NACIONALNOM TIMU

Foto: FSS Foto: FSS

Orlovi su od početka kvalifikacija u skoro svakom meču u jednom trenutku bili u nezavidnoj situaciji, a takav slučaj je bio i u Tbilisiju. Retko kada ste kroz istoriju mogli da vidite da se Srbija toliko puta vraćala ''iz mrtvih'' i na kraju stizala do pozitivnog rezultata.

Protiv Grzije smo gubili od 5. minuta i nismo se videli na terenu, da bi u drugih 45 minuta izašla jedna sasvim nova ekipa. U mentalnom smislu.

Slično se dogodili i protiv Republike Irske, Velsa i Austrije.

Od Iraca smo gubili 1:0 na poluvremenu u Beogradu i potpuno drugačijim pristupom u nastavku smo preokrenuli na 2:1. Nažalost, kiks odbrane je doveo do toga da meč završi rezultatom 2:2, ali sjajan povratak od 0:1 do 2:1 nikako ne smemo zaboraviti.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Protiv Austrije smo dva puta vodili, oni su oba puta stizali rezultat i kada su preuzeli inicijativu i počeli da pletu mrežu oko gola Stojkovića usledio je još jedna udar Orlova i...bum! Gol za 3:2 i pobedu.

Zatim Vels. Utakmica u kojoj smo bili prežaljeni i pre početka, ali i tokom iste. Gubili smo sa 1:0 od sredine prvog poluvrmenea, nismo imali ideju kako da zapretimo Velšanima, da bi Mitrović ni iz čega doneo bod velik kao pobeda.

Priznaćete, neka druga reprezentacija Srbije bi se teško vratila. Prošlost je jasan pokazatelj da smo u pravu.

PROBLEMI U ODBRANI

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Srbija olako daje golove u ovim kvalifikacijama, ali ih i olako prima. Odbrana je sasvim sigurno nešto o čemu će selektor Salvoljub Muslin morati da povede računa u nastavku kvalifikacija.

Formacija sa trojicom pozadi i dvojicom bočnih igrača donosi rezultat za sada, međutim greške u odbrani su i te kako vidljive. Počele su već na Muslinovom debiju. Ako se sećate, Maksimović je na meču protiv Kipra dao bizaran autogol, zatim smo primili gol od Iraca upravo na onaj način na koji je Muslin upozoravao. Nisu ga poslušali.

Potom i gol Austrije za 1:1 u Beogradu, kao i onaj za 2:2. Dva direktna kiksa srpskih štopera, kao i onaj u Kardifu kada je Nastasić na tacni ostavio loptu za Bejla, a ovaj pogodio za 1:0.

Saigračima iz reprezentacije, nažalost, priključio se i Aleksandar Kolarov u Gruziji. Trenutak nepažnje, slabo vraćena lopta u 5. minutu i na semaforu je neočekivano stajalo 1:0 za Gruzine.

Fudbaler Mančester Sitija nije se dobro snašao na pozicviji štopera jer je većina akcija gruzijskoj tima u prvih 45 minuta išlo preko njega. Video je to Muslin i u poluvremenu ubacio Vukovića, a Kolarova vratio na poziciju levog beka.

- To nisu taktičke greške, već direktne koje smo pravili i do sada. To se dešava, šta da se radi. Na sreću, promene koje sam izvršio su urodile plodom. Video sam gde su problemi – rekao je selektor.

REALAN SELEKTOR I UMERENE IZJAVE

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Za razliku od kvalifikacionih ciklusa koji su iza nas, a u kojima smo često mogli da se susretnemo sa iživljavanjima aktuelnih selektora, kod Muslina to nećete videti.

Muslin nema problem da brzo reaguje ukoliko shvati da je možda napravi grešku. Ne pokazuje sujetu kao njegovi prethodnici. Pokazatelj za to jeste meč u Tbilisiju kada je shvatio da Kolarov ne može da igra na poziciji štopera.

Izveo je Obradovića, Kolarova vratio levo, a Jagoša Vukovića ''stavio u sredinu''. To mu je, na kraju, donelo rezultat. Podsetimo, Gruzija je u drugom poluvremenu samo jednom opasno pripretila.

Takođe, selektor ne istrčava u javnost sa bombastičnim izjavama. Kod njega je sve umereno i iskreno.

- Još nismo završili, daleko smo od Rusije, ali je najvažnije da smo pobedili. Idemo dalje, spremamo se za druge utakmice. Prvo poluvreme je bilo najgore od kako sam selektor. Kao i obično smo grešili kod gola. Slabo smo počeli, a oni su dobili na samopouzdanju. Bili smo baš slabi u prvom poluvremenu. Da su dali drugi gol, ko zna kako bi se ova utakmica završila - jasan je bio Muslin.

MEČ U TBILISIJU JOŠ JEDNA DOKAZ DA SRBIJA IMA MOĆNOG LIDERA NA TERENU

Foto: FSS Foto: FSS

Ime tom lideru je Dušan Tadić. Sjajni vezista Sautemptona je bio kretator 13 od poslednjih 14 golova. Dao je gol u Tbilisiju i namestio dva. Pritom je i penal iz kog je pogodio iznudio onim sjajnim pasom za Kostića.

Posle nekompletnog 5, kola, Tadić je možda i najbolji fudbaler kvalifikacija gledajući učinak.

Gledajući unazad, ne možemo da se setimo ko je svojevremeno bio lider kao Tadić sada. Da asistira, postiže golove, prenosi savete selektora sa klupe na igrače na terenu, da se sve oko njega vrti...

Jednom rečju - LIDER!

DEBI MIJATA GAĆINOVIĆA I ODMAH GOL! IZGLEDA DA POLAKO DOLAZI VREME ZA NOVOZELANĐANE...

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Sjajne partije mladog Gaćinovića nisu promakle Muslinu koji ga je vrlo brzo pozvao na okupljanje nacionalnog tima. I dao mu je šansu koju je fudbaler Ajntrahta sjajno iskoristio.

Još dok se zagrevao iza gola Stojkovića, Gaćinović nije mogao da sakrije sreću kada ga je Krstajić pozvao da se spremi za ulaza u igru. Umalo nije preprečio put preko terena kod korner zastavice koliko je bio nestrpljiv da pokaže šta zna.

I pokazao je. Gol za potvrdu trijumfa.

- Presrećan sam, nisam mogao da zamislim bolji debi, ostvarili smo veoma bitnu pobedu. Bila je ovo teška utakmica, znali smo da će tako i biti, zato je važno što smo ostvarili nova tri boda. Sanjao sam o tome da se desi ovako nešto, naporno sam radio - rekao je Gaćinović.

Pored Rajkovića, Gaćinović je prvi fudbaler koji je bio prvak sveta na Novom Zelandu, a koji je dobio poziv u A tim. Većina te generacije sjajno gura u mladoj selekciji i predviđeni su kao nosioci igre reprezentacije već u narednom ciklusu.

Mijat je samo ''odškrinuo vrata''...

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzordz

    25. mart 2017 | 15:29

    Gacinovic pun pogodak i sto vise mladih

  • Alex

    25. mart 2017 | 16:15

    Treba obratiti veliku paznju na odbranu. Tu iz utakmice u utakmicu skripi. Gruzija je dala 1, Irska 2, Austriju smo pukom srecom dobili. Tri u liniji je formacija na koju se nasi odbrambeni nikad nece navici. Juce su izmedju njih 6 po sredini, utrcavala dva Gruzijca, kod jedne sanse za gol. Ukoliko ne popravimo odbranu, neka jaca reprezentacija ce nas napuniti, jer kod Italije, Spanije, Francuske, nema povratka u zivot, ako primite gol. Za napad sve pohvale. Kada dodje i Prijovic, bice to odlicno. Greska je samo sto se ne pravi mesto za Milinkovic-Savica, jer se ne dovode igraci prema taktici, vec se taktika pravi prema trenutno NAJBOLJIM igracima, koje imate.

  • Пеђо

    25. mart 2017 | 16:10

    Ми смо просечна репрезентација били и остали.....Фудбал је за Немце,Енглезе,Шпанце,Французе.......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA