≫ 

Još jedna izgubljena sezona Partizana! I najmanji problem su trofeji! (VIDEO)

Crno-beli završili još jednu sezonu u ABA ligi

  • 41

Košarkaši Partizana završili su još jednu sezonu u regionalnoj ABA ligi porazom u polufinalu plej- ofa od Cedevite sa 2:1 u pobedama.

S obzirom na probleme koje su imali na početku (finansijske prirode, zabrane dovođenja igrača od strane KSS zbog Evrokupa, primoravanje da se igra Liga šampiona) crno-beli nisu imali toliko lošu sezonu (Finale Kupa, polufinale ABA, osmina finala Lige šampiona), ali sa aspekta dugoročnog planiranja, može se reći da je i ova godina izgubljena. Iako još ima da se odigra domaća Superliga, teško je očekivati da Partizan može nešto više od finala.

>>> Hrvat hteo da ponizi Partizan 5 sekundi pre kraja: Pogledajte skandalozan potez koji je umalo izazvao tuču košarkaša (VIDEO)

Doduše, bilo je i pehova poput trovanja igrača koje je direktno uticalo na ishod u Kupu i Ligi šampiona, zatim blokade računa od bivših igrača.

>> Džikić pretpostavlja zbog čega su se košarkaši Partizana opustili, izjava trenera Cedevite može da raduje Zvezdaše

Ali, ne radi se o tome da nisu osvojeni trofeji ili se ušlo u još neko finale, što se od kluba renomea Partizana očekuje. Radi se o tome da nije bilo napretka u igri, kako igrača individualno, tako i tima. Da neki mlađi igrači nisu izbačeni u prvi plan.

Prošle godine je cilj bio stabilizacija kluba posle odlaska Vujoševića i velikih finansijskih problema. Ove godine je ostavren rezultatski napredak (ušlo se u plej of), ali to nije jedini cilj u sezoni.

Foto: Partizan NIS Foto: Partizan NIS

Ono što je problem je što nijedan igrač nije pokazao neki određeni napredak u igri, što nije formiran kostur tima za sledeću sezonu.Naravno, jako je teško biti pod pritiskom rezultata i stvarati igrače i tim za budućnost.

Vodeći igrači tima bili su Amerikanac Vilijam Hečer sa 15, 4 poena u proseku i 3,9 asistencije, a odmah iza njega Stefan Birčević sa 11,0 pona  i 6,2 skoka u regionalnom takmičenju, zatim Novica Veličković sa 11, 2 poena i 5,5 skokova i 1,9 asistencija. Njih trojica su nosila tim i u FIBA Ligi šampion (Hečer 13,1 p, Veličković 12,8, Birčević 12,1 poen)

U Aba ligi su zapaženi bili i Vanja Marinković sa 8,2 poena i Uroš Luković sa 7,9 poen i 5,3 skoka.

Robinson je više bio povređen, a Gordon je tek pristigao.

Realnost je da će Hečer i Birčević otići u inostranstvo, kao i Gordon i Robinson, a verovatno Veličković i Ratkovica, a od mlađih igrača niko nije pokazao da može da bude lider tima u sledećoj sezoni.

Foto: MarkoTodorović Foto: MarkoTodorović

Adin Vrabac je  sa 4,9 poena u proseku i procentima 55,7% za dva i 22,7% za tri  malo popravio učinak u odnosu na prošlu godinu ( 4,2 poena, 53,3 % šuta za dva i 9,1 % šuta za 3 poena), ali je daleko od da može da bude lider.

Andrić se posle raznih problema sa povredama prošle godine gde nije igrao vratio i odigrao stabilno sa 6,7 poena u proseku,(72,2 % za dva poena i 40.6 % za tri poena) za 20,6 minuta na terenu. U Ligi šampiona je imao 6,4 poena uz 40% za dva i 37,5% za tri poena=

Vanja Marinković je dosta oscilirao tokom sezone od slabih do solidnih igara, ali bez kontinuiteta. U odnosu na prošlu godinu kada je igrao 21, 8 minuta (6,1 poena 38,5% za dva i 25,5 % za tri) podigao je procente šuta, jer je za 26,7 minuta imao je 8,2 poena (44,1 %za dva i odličnih 41,4% za tri poena). U Ligi šampiona je beležio 7,7 poena, uz 47,2% za dva i 45,7% za tri poena.

Ali, ne treba zaboraviti da ima samo 20 godina, mada mu je ovo treća seniorska sezona.

Mladi Miloš Korpivica za 7,4 minuta na terenu nije mogao mnogo da pokaže. Kenan Karahodžić je još mlađi (21 godina), a igrao je u proseku 7,5 minuta uz 50% šuta za dva poena

Majstorović je obećavao, ali ga je povreda na startu sezone omela da pokaže više. Igrao je 14,1 minuta u proskeu sa 4,4 poena i 60,8% šuta za dva , a 23,1 % za tri poena. Prošle sezone u dresu Metalca je ubacivao 12,8 poena uz 63,3% za dva i 34% za tri poena, ali za 23,2 minuta na terenu.

Foto: MarkoTodorović Foto: MarkoTodorović

Ratkovica je na momente igrao jako dobro, ali ne u kontinuitetu kakav je potreban za prvog plejmejkera. Pot je odigrao samo 14 mečeva, sa solidnim učinkom od 5,3 poena i 2,2 asistencije.

U svakom slučaju Partizanu treba dobar remont za sledeću sezonu i možda bi već u Superligi trebalo da razmišlja u tom smeru. Ona i onako ne donosi apsolutno ništa, a crno-beli su posle Zvezde najkvalitetniji tim ubedljivo što znači da neće biti problem doći do finala plej-ofa.

Ali, čak i da osvoje titulu prvaka Srbije to ništa ne bi promenilo jer ona ne donosi ništa osim prestiža. Pred upravom je delikatan zadatak da već danas posle završetka sezone u ABA ligi počnu da planiraju šta će i kako za sledećeu sezonu.

Naravno, to nije lako bez novca, ali možda je rešenje u mladim igračima željnim dokazivanja kojima bi Partizan bio dobra odskočna daska za karijeru.

(D. S.)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk1989

    3. april 2017 | 15:05

    Divne vesti čitam i pijem viski.

  • Covic Srbin Partizanov delija

    3. april 2017 | 13:52

    Uspesna je za Pekovica ne brinite.Napravio efemerni Partizan i ispunio zadatak.Kamo srece da smo otisli u 4 ligu.Neko da vise godinama igra a nema pojma kao Marinkovic i Andric jos nisam video.Majstorovic,Vrabac,Koprivica,Ratkovica ali bukvalno ne znaju pravila kosarke a ne da je igraju)uzas,nemam reci.Jedino Novica, dubok naklon!

  • Covic Srbin Partizanov delija

    3. april 2017 | 13:56

    Da se ne lazemo nikad gori Partizan i nikad gora Aba liga.Ovakav Partizan sa igracima koji ne znaju kosarkaska pravila bude u polufinalu je blagi uzas.Trci i sutiraj.Bljak,bljak,bljak.Tuga tuzna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA