≫ 

Otkriveno ko je navijačima Zvezde dao ime Delije, a to se Severu neće dopasti

Ljubivoje Tadić u svojoj knjizi istakao da su u kumovanju udela imali Udba i kriminalci

  • 27

Legendarni srpski glumac Ljuba Tadić bio je poznat kao veliki navijač Crvene zvezde. On je izgovorio i neke od najčuvenijih rečanica o ljubavi prema klubu sa Marakane, koje se i dan danas prepričavaju, više od decenije nakon njegove smrti.

>>> Delije pred derbi smislile novu pesmu za prozivanje Grobara! (VIDEO)

Ljuba Tadić je sebe smatrao Ciganinom. Za mnoge je to pogrdan naziv za navijače Zvezde, ali on ga se nije stideo. Najdraža parola Severa bila mu je ''Mi smo Cigani, najjači smo najjači!''.

On je uvek govorio bez dlake na jeziku, a o Zvezdi je uvek bio nadahnut, što su kasnije koristili i navijači, jer su se njegove reči nalazile i na koreografijama koje su pravili, poput ''Jedan klub vredi onoliko koliko vrede njegovi navijači''.

Isto je i sa njegovim bratancem, Lubivojem Tadićem, koji je napisao knjigu ''Lična dokumenta'', u kojima je pisao o odlascima na utakmice, ali i o samom osnivanju Delija.

Ljubivoje Tadić je u svojim ''Ličnim dokumentima'' napisao da je sebe smatrao jednim od poslednjih Cigana.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Nama su svuda vikali Cigani. Nije bilo pogrdno jer je bilo tačno. Nikada nisam voleo navijačko ime Delije, jer su mu komovali Udba i kriminalci. Sebe i dalje zovem Ciganinom. Doduše jednim od tužnijih, samih Cigana na svetu, zato što su Cigani otišli, a Zvezda je takva kakva je i biće samo gora. Zauvek - zaključio je gotovo proročki Ljubivije Tadić.

Za Zvezdu je svojevremeno važilo da je ''policijski'' klub, dok je Partizan karakterisan kao ''vojni'', verovatno je Ljuba Tadić time povezao ''Udbu'', dok je takođe u to vreme na Severu jedan od glavnih bio Željko Ražnatović Arkan, pa se zaključak sam nameće.

Pogledajte i neke od legendarnih izjava Ljube Tadića o Zvezdi:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GdK

    16. april 2017 | 10:34

    ..dao im je ime FK zVEZDA CRVENA Nikola Bugarcic-Zver i Krcun-osnivaci zVEZDE i upravnici golog Otoka-naslednog kazamata Jasenovca, iskljucivo za Srpski ROD, gde je najvise Srba pogubljeno u Istoriji Srpskog roda !!! MIR BOZIJI BRACO SRBI-GROBARI !!! HRISTOS VASKRSE !!!

  • Matori

    15. april 2017 | 23:32

    Нисте поштовани Љубо последњи Циганин. Има нас још мнооогооо. Само што нас "Делије" сад зову симпатизери, пошто нисмо у дилу са њима. Ми и даље волимо и бодримо нашу Звезду из љубави и части, а не из користи, па кад та корист нестане, онда постанемо вође тамо неких минорних навијачких група, још минорнијих клубова. Нека Вам добри Господ подари Рајско насеље, где праведници почивају. Хвала Вам на свему.

  • plava ruža

    15. april 2017 | 21:28

    Videćemo u utorak ko je bolji "policija -Udba " ili "vojska".Navijam za vojsku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA